Hyppää sisältöön

Punainen Risti: vähävaraisuus näkyy perheiden ruokapöydissä niin jouluna kuin arkena – 28 000 perhettä sai joululahjaksi ruokalahjakortit

SPR:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton perinteisen Hyvä Joulumieli -keräyksen ruokalahjakortit jaettiin koteihin.

Riisipuuro.
SPR:n ja Mannerheimin lastensuojeluliiton hiljattain tekemä kysely osoitti, että joissain perheissä joudutaan turvautumaan arjessa ruoka-apuun. Järjestön mukaan tämä kertoo siitä, että köyhimmät lapsiperheet ovat jatkuvasti viimeisiksi vaihtoehdoiksi alunperin tarkoitettujen oljenkorsien varassa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Anna Näveri

28 000 vähävaraiseen kotiin on käyty jakamassa Hyvä Joulumieli -keräyksessä saaduilla varoilla hankitut ruokalahjakortit, kertoo Suomen Punainen Risti (SPR) tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun). 70 euron arvoisten lahjakorttien saajista päättivät SPR:n mukaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset.

Yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa tehtyyn keräykseen osallistui useita yksityishenkilöitä ja yrityksiä, mutta keräyksen saldo saadaan selville vasta vuodenvaihteen jälkeen.

SPR ja MLL tekivät marras–joulukuussa kyselyn lapsiperheiden vähävaraisuudesta sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Kysely lähetettiin 350:lle alan ammattilaiselle joista 108 vastasi. Joka neljäs vastaajista kertoi vähävaraisten perheiden säästävän ruoasta köyhyyden vuoksi. Myöskään täysipainoista ruokavaliota ei pystytty kyseisten vastaajien mukaan toteuttamaan. Joka viides kyselyyn vastanneesta kertoi perheiden turvautuvan ruoka-apuun arjessaan.

– Tämä kertoo siitä, että köyhimmät lapsiperheet joutuvat jatkuvasti turvautumaan sellaisiin avun muotoihin, jotka on tarkoitettu väliaikaisiksi ja viimeisiksi vaihtoehdoiksi silloin, kun muut turvaverkot eivät riitä, sanoo Punaisen Ristin sosiaalisen hyvinvoinnin koordinaattori Maaret Alaranta tiedotteessa.

Hyvä Joulumieli -keräys tehtiin tänä vuonna 23:tta kertaa.

Suosittelemme sinulle