Hyppää sisältöön

MT: Lähes puolet suomalaisista kieltäisi ilotulitteet kuluttajilta – Bauhaus ja Hong Kong lakkasivat jo myymästä raketteja

Kuluttajakauppa yritetään kieltää kansalaisaloitteella. Puolueet eivät ainakaan heti lämpene asialle.

Tällä vuosikymmenellä joka vuodenvaihde noin 10–30 ihmistä on saanut ilotulitteesta sairaalahoitoa vaativia silmävammoja. Kuva: Derek Croucher / Alamy Stock Photo / AOP

Ilotulitteiden myynti on alkanut tänään. Kansalaisten asenne rakettaja kohtaan on kuitenkin muuttumassa: lähes puolet suomalaisista kieltäisi ilotulitteiden myynnin kuluttajille, käy ilmi Maaseudun Tulevaisuuden (siirryt toiseen palveluun) teettämästä kyselystä.

Muutos näkyy myös kaupoissa. Esimerkiksi tavaratalo Bauhaus ilmoitti eilen isosti päätöksestään luopua rakettikaupasta. Se kirvoitti kiitosta Twitterissä.

Ilmoituksessaan Bauhaus kertoo päätöksensä perustuvan paremman huomisen rakentamiselle. Iltalehdelle (siirryt toiseen palveluun) yritys kuitenkin sanoo, että muutos johtuu myös myyntiluvuista.

Iltalehti kertoo (siirryt toiseen palveluun) myös tavaratalo Hongkongin lopettaneen rakettien myynnin. Päätös perustuu Hongkongin mukaan tuotevalikoiman uusimiseen.

Päivittäistavaraketju Lidl luopui ilotulitteiden myynnistä jo vuonna 2012.

Lääkäriliitto iloitsee suunnanmuutoksesta

Suomen eduskunnan rattaissa on parhaillaan kansalaisaloite, jolla pyritään kieltämään ilotulitteiden kuluttajakauppa. Aloite keräsi runsaat 65 000 allekirjoitusta.

Kansalaisaloitteen ajama kielto ei koskisi pienimpiä pyroteknisiä tuotteita, kuten tähtisadetikkuja, pieniä paukkupommeja tai kipinäsuihkuja. Varsinaisten ilotulitteiden käytön aloite rajaisi vain ammattilaisille.

Yksi kansalaisaloitteen alullepanijoista on Lääkäriliitto. Se on huolestunut muun muassa silmävammoista. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan tällä vuosikymmenellä jokaisena uutenavuotena noin 10–30 ihmistä on saanut ilotulitteesta sairaalahoitoa vaativia silmävammoja.

Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila on tyytyväinen tuoreisiin tutkimustuloksiin, jonka mukaan 47 prosenttia suomalaisista kieltäisi kuluttajille myymisen.

– Kansalaisaloitteen allekirjoittajien määrä tuli hyvin nopeasti täyteen, mutta on hienoa nähdä, että kansalaisista löytyy laajemminkin kannatusta tälle, Halila sanoo.

Hän on yllättynyt siitä, että kansanedustajien lähetekeskustelun puheenvuoroissa vähäteltiin ilotulitteiden terveysvaikutuksia. Silmävauriot kun ovat pysyneet samalla tasolla sen jälkeen, kun turvalasien käyttö on kirjattu lakiin ja voimakkaimmat räjähteet on kielletty.

Lääkäriliitto on huolestunut myös kuulovaurioista ja pienhiukkasten terveysvaikutuksista.

Kansalaisaloitteen laittoi vireille eläinsuojelujärjestö Hesy. Se kutsuin siihen Lääkäriliiton lisäksi monia muita tahoja (siirryt toiseen palveluun), kuten Hippoksen, Kuuloliiton ja Näkövammaisten liiton.

Naiset kieltäisivät raketit miehiä useammin

Lähes puolet eli 47 prosenttia kaikista vastaajista kieltäisi ilotulitteiden kuluttajakäytön. Naisista ilotulitteiden myynnin kuluttajakaupassa kieltäisi 57 prosenttia ja miehistä 38 prosenttia vastaajista.

Eläkeläisistä yli puolet kieltäisi ilotulitteiden kuluttajakäytön, kun taas työelämässä olevista kieltoa kannattaa noin 45 prosenttia vastaajista.

Yli 64-vuotiaista 60 prosenttia on kiellon kannalla. Alle 30-vuotiaissa samaa mieltä on 37 prosenttia vastaajista.

MT:n kyselyn toteutti TNS Kantar Agri, ja siihen vastasi joulukuun alussa reilut tuhat suomalaista. Tulosten virhemarginaali koko kansan vastausten osalta on kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uutissuomalainen: Vain nyt-liike kannattaa rakettien kuluttajakäytön kieltämistä

Uutissuomalainen (siirryt toiseen palveluun)puolestaan julkaisi joulukuun alussa kyselynsä, jonka se oli suunnannut eduskuntaryhmien johtajille. Kyselystä selvisi, että eduskuntapuolueista vain nyt-liike kannattaa ilotulitteiden käytön kieltämistä muilta kuin ammattilaisilta. Nyt-liikkeen ainoa kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo kertoi, että puolueen nettiparlamentin vaikuttajien enemmistö kannattaa käytön rajaamista vain ammattilaisille.

Perussuomalaiset, kokoomus ja keskusta vastustavat suoraan ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämistä. Keskustan ryhmän varapuheenjohtaja Hanna-Leena Mattila sanoi, että käyttökielto voisi johtaa itse tehtyjen ilotulitteiden käytön lisääntymiseen, mikä olisi vaarallista.

SDP, vihreät, RKP ja kristillisdemokraatit selvittäisivät asiaa. Vasemmistoliitto jätti vastaamatta kyselyyn.

Raketteja voi ampua uudenvuodenaatosta kello 18 lähtien uudenvuodenpäivän aamuun kello kahteen asti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) muistuttaa, että suojalasit ovat pakolliset ilotulitteiden ampujalle. Myös ilotulitteiden katsojan kannattaa varustautua suojalaseilla.

Lue myös:

Ilotulitteiden kuluttajakieltoon tähtäävä kansalaisaloite luovutettiin eduskunnalle

Lääkärit: Uudenvuoden rakettipadat tekivät kipeää tuhoa – silmä puhki ja muita vaikeita vammoja

Ilotulitteiden kuluttajakäytön kieltämistä ajava kansalaisaloite eduskuntaan: 50 000 nimeä tuli täyteen

Lääkkeestä apu ääniä pelkääville hevosille? Orion teki testin rakettien räiskyessä – katso millaisissa tunnelmissa vuosi vaihtui tallin sisällä

Uusi vuosi oli Siru-koiralle aina stressaavaa aikaa – painepaita toi avun

Suosittelemme sinulle