Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomalaiset villiintyivät kierrättämään muovia – asiantuntija uskoo nykymenon olevan vasta alkusoittoa

Jäteyhtiön asiakaspalvelupäällikkö kuvailee muovinkierrätysintoa räjähdysmäiseksi.

Rinki-ekopisteen kyltti
Lähinnä pientaloasukkaita palvalevilla Rinki-ekopisteillä pakkausmuovin kerääminen on lisääntynyt kovaa vauhtia. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle
Vesa Grekula
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset vaikuttavat todella heränneen muovinkierrätykseen. Tänä vuonna muovia on kerätty kotitalouksissa kierrätykseen paikoitellen jopa kaksinkertainen määrä viime vuoteen verrattuna.

Suurimmat kasvuprosentit talteen otetun muovin määrässä on tänä vuonna saavutettu pääkaupunkiseudulla. Helsingissä ja Espoossa kerätyn muovin määrä on lähes kaksinkertaistunut ja Vantaalla lähes kolminkertaistunut edellisvuoteen verrattuna.

Kierrätykseen päätyvät esimerkiksi elintarvikkeiden muovipakkaukset, joita kerätään tyypillisesti muun muassa markettien parkkipaikoilla sijaitsevissa Rinki-ekopisteissä.

Operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori Suomen Pakkauskierrätys Rinki oy:stä arvioi, että kasvun syynä on tietoisuuden lisääntyminen muovin kierrätyksen hyödyllisyydestä.

– Perussyy on kansalaisten herääminen. Siinä puolestaan iso tekijä oli Ylen viime keväinen I Love Muovi -kampanja , Tammivuori sanoo.

Kampanjan perusajatus oli nostaa esiin huonomaineisena roskana tunnetun muovin lajittelu. “On naiivia ajatella elämää kokonaan ilman muovia – muovi itsessään ei ole pahis”, kampanjassa muun muassa todettiin.

Suurimpien kaupunkien Rinki-ekopisteissä kerätään vuodessa satoja tonneja pakkausmuovia per kaupunki. Lähinnä pientaloille tarkoitettuja ekopisteitä on Suomessa runsaat 600.

Muovipakkausten keräysverkostosta sekä muun muassa pakkausten kierrätettävyyden edistämisesta vastaa Suomen Uusiomuovi oy.

Keräykselle lentävä lähtö taloyhtiöissä

Halukkuus pakkausmuovien keräämiseen näkyy myös taloyhtiöissä. Esimerkiksi Kouvolassa jätehuollosta vastaava Kymenlaakson Jäte oy aloitti muovipakkausten keräämisen rivi- ja kerrostalojen pihoilla viime huhtikuussa, jolloin muovinkeräykseen liittyminen oli kiinteistöille vapaaehtoista. Saman yhtiön toimtialueella Kotkassa muoveja on kerätty jo pari vuotta.

Jouluun mennessä keräykseen liittyneiden kiinteistöjen määrä rikkoi 2 000 rajan.

– Kiinteistöjä muovinkeräykseen tulee mukaan koko ajan. Alun kasvu on ollut lähes räjähdysmäinen, kuvailee tilannetta asiakaspalvelupäällikkö Virpi Leppälä Kymenlaakson Jäte oy:stä.

Kymenlaakson jätteen asiakaspalvelupäällikkö Virpi Leppälä
Kymenlaakson Jäte Oy:n asiakaspalvelupääällikkö Virpi Leppälä kertoo, että pakkausmuovin keräysastian tunnusväri on keltainen. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Myös Leppälä arvelee, että muoviroskan maine on lisännyt kiinnostusta lajitteluun ja kierrätykseen.

– Esimerkiksi merien saastuminen muovilla on ollut paljon julkisuudessa. Muovin keräämistä on selvästi odotettu.

Pakkausmuovin keräys laajenee Kymenlaaksossa ensi vuonna, kun keräysastiat on oltava heinäkuun alkuun mennessä kaikissa sellaisissa taloyhtiöissä, joissa on vähintään kymmenen huoneistoa.

Vuoden 2021 alusta keräys etenee vieläkin pienempiin eli vähintään viiden huoneiston taloyhtiöihin.

Muovinkeräyksen onnistumisen ja suosion kannalta Leppälä pitää tärkeänä myös lajittelun helppoutta.

– Mitä lähempänä jäteastia on omaa kotia, sitä helpompaa on lajittelu, hän tiivistää.

Kymenlaakson Jätteen toimialueella näkyy myös pientaloasukkaiden innostuminen muovinkeräykseen. Rinki-ekopisteillä talteen otetun muovin määrä kasvoi tänä vuonna pääkaupunkiseudun ulkopuolella eniten juuri Kouvolassa.

Muoviämpäristä teollisuusputkea

Kotitalouksissa syntyvä muovijäte päätyy käytännössä teollisuuden raaka-aineeksi.

– Esimerkiksi pakkausmuoveihin kuuluva leipäpussi voi päätyä vaikka uusiomuovikassin raaka-aineeksi. Kovat muovit, kuten ämpärit voivat puolestaan olla vaikkapa tienrakennuksessa käytettävien rumpuputkien tai meluntorjunta-aitojen raaka-ainetta, kertoo Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä.

Kovaa muovia jätelavalla
Pakkausmuovien lisäksi myös niin sanottua kovaa muovia voidaan kierrättää. Kovaa muovia kuten ämpäreitä ja puutarhatuoleja otetaan vastaan jäteasemilla, mutta pakkausmuovit eivät kuuluu kovien muovien sekaan. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Hänen mukaansa muovinkeräyksessä eletään nyt ison muutoksen aikaa. Kärhä jopa arvelee, että muovinkeräys on vasta nyt oikeasti pääsemässä vauhtiin.

– Veikkaan, että muovin keräämien vain kiihtyy ensi vuonna ja kiinteistöissä tapahtuva keräys ohittaa ensi vuonna markettien pihoilla tapahtuvan muovin keräyksen.

Kuluttajan kannalta kovan muovin ja pakkausmuovin kierrätys ovat eri asioita. Kovat muovit eivät kuulu pakkausmuovin keräysastioihin eivätkä pakkausmuovit kovien muovien astioihin esimerkiksi jäteasemilla.

Muoviteollisuudessa toimii noin 580 yritystä. Alalla työskentelee 12 000 ihmistä.

Taloyhtiöt kaipaavat neuvontaa

Muun muassa taloyhtiöitä edustavassa Suomen Kiinteistöliitossa lisääntyvää muovinkeräystä ja uusiutuvia jätehuoltomääräyksiä katsotaan pienin kysymysmerkein.

Liitosta korostetaan, että kierrätys on hyvä ja kannatettava asia, mutta ylimääräisiä kuluja siitä ei saisi taloyhtiöille tulla.

Riski voi liittyä taloyhtiöihin, joiden rakennukset sijaitsevat pienillä tonteilla, ja esiin nousee ajatus esimerkiksi jätekatoksen laajentamisesta.

– Mihin pöntöt sijoitetaan, jos taloyhtiön tontilla rakennusoikeus ei riitä, mietiskelee Kiinteistöliiton Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Sami Tammisto.

– Mitä pienempi yhtiö, sitä haastavampaa on saada keräysastiat mahtumaan kiinteistön tontille siisteys- ja turvallisuusnäkökohdat huomioiden, lisää pääekonomisti Jukka Kero Kiinteistöliitosta.

Muovijäteasti taloyhtiön roskakatoksessa
Tällaiset muovinkeräysastiat ovat yhä yleisempi näky taloyhtiöiden jätekatoksissa. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Sami Tammistolla on ehdotus miten taloyhtiöiden jätekatosten tilahaasteet voitaisiin ratkaista.

– Riittävän monipuolinen jäteastiavalikoima ja konkreettista suunnitteluapua siihen, miten ja minkälaisilla astiaratkaisuilla tilat saadaan toimiviksi.

Asiakaspalvelupäällikkö Virpi Leppälä Kymenlaakso Jäte Oy:stä sanoo, että juuri tällaiselle palvelulle on ollut viime kuukausina kysyntää.

– Palveluneuvojamme kalenteri on täyttynyt taloyhtiövierailuista hyvin. Monet toimialueemme jätekatoksista ovat tulleet hänelle jo tutuiksi, sanoo Leppälä.

I Love Muovi -kampanjan verkkosivuilla on helppoja muovinkeräykseen liittyviä lajitteluohjeita, jotka voi myös tulostaa vaikka jääkaapin oveen.

Suosittelemme sinulle