Hyppää sisältöön

Lasershow ei hypestä huolimatta syrjäyttänyt ilotulitusraketteja – syynä työläs toteutus ja hintalappu

Kansalaisaloite vaatii ilotulitusten kieltämistä, mutta lasershow on kallis tapa korvata raketit.

Espoo loihti taivaalle laser-esityksen
Espoo loihti taivaalle laser-esityksen

Espoon kaupungin vuoden takainen uudenvuoden lasershow innosti useita kuntia pohtimaan perinteisen ilotulituksen korvaamista vastaavalla show'lla. Pohdintaa pidemmälle asiassa ei sitten edettykään.

Esimerkiksi Oulussa ilotulituksen korvaamista lasershow'lla selvitettiin valtuustoaloitteen pohjalta. Lopputulos oli, että ilotulitus toteutetaan perinteiseen tapaan kauppatorin rannassa.

Oulun tapaan samaan ratkaisuun päädyttiin myös esimerkiksi Porissa. Porilaisten laskelmien mukaan halvimmillaankin lasershow maksaisi neljä kertaa perinteistä ilotulitusta enemmän.

Myös Oulussa ratkaisevaksi osoittautui hintalappu.

– Se olisi maksanut niin paljon enemmän kuin ilotulitus, ettei siihen katsottu olevan varaa, sanoo ilotulitusten tilaajan Oulun liikekeskuksen toiminnanjohtaja Jarmo Hagelberg.

Lue lisää: MT: Lähes puolet suomalaisista kieltäisi ilotulitteet kuluttajilta – Bauhaus ja Hong Kong lakkasivat jo myymästä raketteja

Lasershow vaatii ilotulitusta enemmän työtä

Lasershow'n hintaa nostaa sen erilainen toteutustapa, joka vaatii laitteiden kuljetuksia ja asentamista ihan eri tavalla kuin perinteinen ilotulitus.

– Myös suunnitteluun pitää varata aikaa, koska valojen lisäksi mukaan tulee yleensä myös musiikkia. Sitä ei siis voi toteuttaa yhtä helposti kuin ilotulitusta, kertoo Espoon viime vuotisen lasershow'n tuottaja Mats Hästbacka.

Vaikka Suomessa ei juuri lasershow'sta innostuttu, Ruotsissa laservaloilla korvataan tänä vuonna uudenvuodenjuhlintaa ainakin parillakymmenellä paikkakunnalla.

– Ruotsissa ollaan asiassa vähän meitä edellä, mutta toisaalta siellä on jo pitempi kokemus asiasta.

Hästbacka on ollut Suomessa tuottamassa myös Kokkolan Venetsialaisten valoshow'ta. Hänen mielestään lasershow ei varsinaisesti kilpaile perinteisen ilotulituksen kanssa.

– Molemmille on varmasti paikkansa. Ei kannata unohtaa, ettei sekään kovin ekologista ole, jos meillä olisi varastoissa isot määrät laitteita, joita käytettäisiin vain kerran vuodessa eri puolilla Suomea.

Myös Lahdessa ekologinen pohdiskelu päätyi siihen, että perinteisen ilotulituksen korvaaminen lasershow'lla ei välttämättä ole aivan yksiselitteinen juttu. Myös sen järjestäminen kuormittaa ympäristöä.

Vuoden takainen show synnytti kyselyjen tulvan

Espoon tapahtuma- ja kulttuuripäällikön Lea Rintalan mukaan kyselyjä lasershow'sta on vuoden mittaan tullut paljon ja niissä on udeltu kokemuksia.

– Lasershow'n saama julkisuus oli aivan poikkeuksellisen laajaa ja se poiki todella paljon yhteydenottoja pitkin vuotta. En kuitenkaan ole kuullut, että käytännön päätöksiä olisi tehty, Rintala kertoo.

Espoossa vuodenvaihteen ilotulitus ei ole ollut enää vuosikausiin perinne, joten viime vuoden lasershow'kin oli poikkeus. Tänä vuonna uutta vuotta juhlitaan pienimuotoisemmin, sillä Espoossa ei oikein edes ole keskusta, jossa iso massatapahtuma voitaisiin järjestää.

– Viime vuoden lasershow'unkin odotimme vain kolmasosaa siitä väkimäärästä, joka lopulta paikalle tuli. Käytännössä meillä ei kuitenkaan ole sopivaa paikkaa niin ison tapahtuman järjestämiseen.

Pidätkö enemmän ilotulituksista vai lasershow'sta uutena vuotena? Keskustele aiheesta kello 22:een saakka!

Suosittelemme sinulle