Brittiläisen hyväntekeväisyysjärjestö Christian Aidin arvion (siirryt toiseen palveluun)mukaan ainakin 15 tänä vuonna sattuneista luonnonkatastrofeista liittyy tavalla tai toisella ilmastonmuutokseen.
Järjestön mukaan jokainen näistä luonnonkatastrofeista sai aikaan yli miljardin dollarin vahingot. Seitsemän luonnonkatastrofia oli niin vakavia, että niiden aiheuttamat vahingot nousivat yli 10 miljardiin dollariin, eli yli 9 miljardiin euroon.
Ilmastonmuutos liitettiin muun muassa Bahamasaaria ja Yhdysvaltain itärannikkoa loppukesästä piiskanneeseen hurrikaani Dorianiin, Kalifornian loppuvuoden maastopaloihin, Kiinan taifuuni Lekimaan sekä Pohjois-Intian tulviin.
Hyväntekeväisyysjärjestö teki raporttinsa erilaisten virallisten lukujen, avustus- ja kansalaisjärjestöjen arvioiden ja tieteellisten tutkimusten sekä median artikkelien perusteella. Raportin mukaan katastrofien vuoksi miljoonat joutuivat jättämään asuinpaikkansa ja kuolemat lisääntyivät.
Video: Lekima-taifuuni sai patovallin murtumaan itäisessä Kiinassa
– Ilmastonmuutos antoi voimaa sään ääri-ilmiöille, joita esiintyi vuonna 2019 joka puolella maapalloa. Eteläisestä Afrikasta Pohjois-Amerikkaan sekä Australiasta ja Aasiasta Eurooppaan tulvat, myrskyt ja tulipalot aiheuttivat kaaosta ja tuhoa, lukee raportissa.
Raportin mukaan eniten ihmisiä kuoli kahdessa luonnonkatastrofissa, Afrikassa ja Intiassa, mikä kertoo siitä, että köyhimmät ihmiset joutuvat maksamaan suurimman inhimillisen hinnan ilmastonmuutoksesta.
Rikkaat maat sen sijaan pulittavat eniten rahaa ilmastonmuutoksen aiheuttamista vaurioista. Näiden maiden joukossa on esimerkiksi Japani ja Yhdysvallat, jotka kärsivät kolme neljästä kalleimmasta luonnonkatastrofista.
Raportin mukaan vuoden kalleimmaksi luonnonkatastrofiksi nousivat Kalifornian maastopalot, joiden arvellaan aiheuttaneen 25 miljardin dollarin eli yli 22 miljardin euron vahingot.
– Maapallolla sään ääri-ilmiöt lisääntyvät ja ihmiset maksavat hinnan tästä. Haasteena on jatkossa yrittää minimoida vaikutukset nopeilla ja merkittävillä päästöjen vähennyksillä, kirjoittaa järjestö.
Esimerkiksi Indonesia teki päätöksen tänä vuonna pääkaupunkinsa Jakartan siirtämisestä korkeammalle paikalle ruuhkien, saasteiden ja luonnonkatastrofien vuoksi. 10 miljoonan asukkaan kaupunki on maailman nopeimmin uppoavia.
Lue myös:
Kiinassa riehuvan Lekima-taifuunin uhriluku nousee – ainakin 30 ihmistä kuollut