Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Eläimet kärsivät Australiassa maastopalojen ja kuumuuden takia – katso video pyörän kyytiin juomaan kivunneesta koalasta

Jouluviikoksi viilentynyt sää hillitsi maastopaloja eri puolilla maata. Nyt lämpötilojen ennustetaan jälleen nousevan.

Janoinen koala kiipesi juomaan pyörän kyytiin – Australian eteläosissa tukala helle jatkuu
Anu Kerttula
Avaa Yle-sovelluksessa

Tukala helle jatkuu Australian eteläosissa.

Etelä-Australian osavaltiossa mitattiin perjantaina yli 40 asteen hellelukemat. Kuuma sää ja viikkoja riehuneet maastopalot ovat kurittaneet myös Australiassa eläviä villieläimiä.

Adelaidessa pyöräilijät löysivät janoisen koalan keskeltä tietä. Pyöräilijät juottivat koalalle mukanaan kantamansa vedet ja nostivat sen turvaan tien sivustalle.

– Annoimme sille arviolta seitsemän ihmisen juomavedet ja saatoimme sen turvaan tien vierustalla olevaan pensaaseen. Minun piti ajaa kotiin janoisena, sanoo Anne Heusler uutistoimisto Reutersille.

Videolla pyöräilijät kertovat, että eivät ole koskaan ennen nähneet mitään vastaavaa.

Noin kolmannes koalojen elintilasta tuhoutunut

Australian ympäristöministeri on arvioinut, että noin kolmannes Uuden Etelä-Walesin pohjoisosien koaloista on saattanut kuolla viikkoja riehuneissa maastopaloissa. Pohjoisilla rannikkoalueilla on arvioitu elävän noin 28 000 koalaa.

Ministeri Sussan Leyn arviot perustuvat siihen, että noin 30 prosenttia lajin elintilasta on tuhoutunut alueella. Tarkempaa tietoa koalojen tilanteesta saadaan vasta, kun palot ovat laantuneet.

Jouluviikoksi viilentynyt sää hillitsi maastopaloja eri puolilla maata. Nyt lämpötilojen ennustetaan jälleen nousevan. Helleaalto voi jälleen pahentaa maastopalotilannetta.

Palanut talo ja auto
Palossa tuhoutunut talo Balmoralissa Uudessa Etelä-Walesissa 23. joulukuuta. Kuva: Mick Tsikas / EPA

Elohopean ennustetaan kipuavan 43 asteeseen maanantaina Melbournessa Victorian osavaltiossa.

Ennätyksellisen kuuma sää ja vuosia jatkunut kuivuus ovat ruokkineet laajoja maastopaloja maan itäosissa.

Australian maastopalot ovat tuhonneet maata ainakin 40 000 nelikilometrin alueelta. Se on hieman suurempi alue kuin Pohjois-Pohjanmaan maakunta ilman vesialueita. Ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut maastopaloissa.

Lue myös:

Australian maastopaloissa pelastettu kuuluisa koala kuoli – Koaloja on yhä vähemmän monesta syystä, palot pahentavat tilannetta

Australian pääministeri: Emme aio omaksua talouden tuhoavia ilmastotavoitteita – samalla hiilimaa taistelee kiihtyviä pensaspaloja vastaan

Australian pääministeri pyysi jälleen anteeksi lomailuaan katastrofaalisten maastopalojen aikana

Suosittelemme