Hyppää sisältöön

Karva-arkisto auttaa, jos ilotulitukset säikäyttävät koiran karkuteille

Etsijäkoiraliitto kehottaa pussittamaan lemmikkien karvoja karkaamisen varalle. Kennelliitto puolestaan neuvoo, kuinka ehkäistä rakettikauhu.

Ilotulitusraketti
Koiraa ei pidä ottaa mukaan katsomaan raketteja, vaikka se ei näyttäisi pelkäävän niitä. Kuva: AOP
Marika Harjumaa

Uusivuosi on aikaa, jolloin monet koirat lähtevät livohkaan rakettaja säikähdettyään. Silloin apuun tulee Etsijäkoiraliitto.

Etsijäkoiraliitto kehottaa perustamaan karva-arkiston eli säilömään Minigrip-pussiin oman koiransa karvoja. Karvat ovat korvaamaton alkuhaju etsijäkoirille.

Jos koiria on useampi, jokaiselle tehdään luonnollisesti oma pussi. Pusseihin voi säilöä myös kissojen karvoja ja hevosen jouhia.

Karvattomista eläimistä, kuten kilpikonnista, saa yksilöllistä hajua talteen antamalla konnan makailla pienen kangaspalan päällä. Eläintä voi myös hiukan hieroa kangastilkulla, minkä jälkeen tilkku säilötään pussiin.

Etsijäkoirat ovat tottuneet hakemaan useita eri eläinlajeja.

Etsijäkoiraliitosta saa neuvoja läpi uudenvuoden, myös yöllä. Lisäksi se antaa verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun)muitakin ohjeita karkaamisen varalle.

Lemmikkieläinten karvoja minigrip-pusseissa.
Myös kissojen ja muiden lemmikkien karvoja kannattaa ottaa talteen. Kuva: Yle

Kunnon lenkki ennen räiskettä

Kennelliiton (siirryt toiseen palveluun) mukaan ennaltaehkäisy ja varautuminen on tärkeintä, jos tietää koiransa pelkäävän ilotulituksia.

Koiran kanssa kannattaa käydä reippaalla kävelylenkillä päivällä hyvissä ajoin ennen paukuttelun aloittamista. Koiraa ei pidä ottaa mukaan katsomaan raketteja, vaikka se ei näyttäisi pelkäävän niitä.

Koira täytyy pitää uudenvuodenaaton lenkeillä aina kiinni, ettei se pääse säikähtäessään karkaamaan. Ääniherkällä koiralla voi olla sekä kaulapanta että valjaat kävelylenkin ajan, ettei se pääse rimpuilemaan irti.

Kaulapantaan kannattaa kiinnittää laatta, jossa on omistajan yhteystiedot.

– Jos koira pelkää raketteja ja on kovin ahdistunut, kannattaa keskustella asiasta oman eläinlääkärin kanssa ajoissa, toteaa Suomen Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maula.

Oma eläinlääkäri voi kartoittaa rauhoittavan lääkityksen tarpeen.

Kotoisa taustahälinä auttaa

Pelkäävää koiraa auttaa se, että omistaja käyttäytyy mahdollisimman normaalisti kotona. Kotoisa taustahäly, kuten musiikki tai televisio, voivat myös helpottaa tilannetta.

– Vedä verhot ikkunoihin, ettei koira näe ilotulitteiden välkkyviä valoja, ja katso, että koira pääsee niin halutessaan piiloutumaan omaan turvapaikkaansa. Voit antaa koiralle järsittäväksi luun, mutta älä ihmettele, jos tuttukaan herkku ei maistu. Pelokas koira ei välttämättä halua syödä mitään, Kennelliitto neuvoo tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Pelokas koira voi yrittää karkuun myös raollaan olevasta ovesta.

Lue myös:

Etsijäkoira löytää kadonneita lemmikkejä kissoista kilpikonniin – ihmiset tekevät etsinnöissä usein virheitä

Etsijäkoira Ada jäljittää vaikka viisiviikkoisen koiranpennun – lue asiantuntijan 7 vinkkiä karanneen lemmikkisi löytämiseen

Etsijäkoiraliitto varoittaa koirien karkaamisriskistä – "Hanki kantaa koiran, mutta ei omistajaa"

Lääkkeestä apu ääniä pelkääville hevosille? Orion teki testin rakettien räiskyessä – katso millaisissa tunnelmissa vuosi vaihtui tallin sisälläUusi vuosi oli Siru-koiralle aina stressaavaa aikaa – painepaita toi avun

Korpihotellin paukuttomaan uuteen vuoteen tuodaan koiria 300 kilometrin päästä: "Pelkään, ettei vanhan koiran sydän kestä pamauksia"

Kadonneiden lemmikkien etsinnät ovat joskus suuroperaatioita – Melvin-koiraa etsittiin kymmenien vapaaehtoisten voimin

Lemmikkejä etsiville koirille riittää töitä: "Uusille olisi kova tarve"

Suosittelemme sinulle