Hyppää sisältöön

Maastopalot katkaisivat tiet kaupungista – ihmiset pakenivat paloja veneisiin Australian kaakkoisrannikolla, ainakin kaksi kuollut

Australian kaakkoisosassa tuhansia ihmisiä on jäänyt maastopalon saartamaksi rannikolla suositulla turistialueella.

Ihmiset pakenivat maastopaloja veneisiin Australian kaakkoisrannikolla
Ihmiset pakenivat maastopaloja veneisiin Australian kaakkoisrannikolla
Anu Kerttula

Australian kaakkoisosassa sijaitsevassa Mallacootan rantakaupungissa paikalliset asukkaat ja turistit heräsivät lähestyvästä maastopalosta varoittavan hätäsireenin ulvontaan.

Arviolta neljä tuhatta ihmistä jäi loukkuun Victorian osavaltiossa sijaitsevaan kaupunkiin.

Maastopaloista kulkeutuva savu värjäsi taivaan tummaksi. Viranomaisten mukaan lähialueiden palot ovat aiheuttaneet rajuja ukkosmyrskyjä.

Maastopalot katkaisivat kaupungista kulkevat tiet, joten ihmisten oli pakko hakeutua turvaan paikalliseen lukioon ja veden läheisyyteen. Ihmiset ovat kertoneet sosiaalisessa mediassa paenneensa paikalta veneillä tai laittaneet pelastusliivit päälle, jos heidän täytyy pelastautua veteen.

Viranomaiset valmistautuvat lähettämään armeijan laivoja, helikoptereita ja lentokoneita evakuoimaan ihmisiä maastopalojen alta Victorian osavaltiosta, kertoo Australian yleisradioyhtiö ABC. Armeijan on määrä myös antaa tukea taisteluun paloja vastaan.

Asiasta päättivät pääministeri Scott Morrison ja puolustusministeri Linda Reynolds sen jälkeen, kun Victorian osavaltion hallinto oli pyytänyt, että armeijan kalustoa lähetettäisiin apuun.

Lämpötilat saattavat nousta maastopaloalueilla hengenvaarallisiksi jo paljon ennen kuin varsinaiset liekit saapuvat. Victorian osavaltion pelastusviranomaiset ovat sanoneet, että mereen pakeneminen on viimeinen vaihtoehto.

Useita kadonnut, ainakin kaksi kuollut

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut maastopalossa Mallacootan pohjoispuolella sijaitsevassa kaupungissa, kertoo Uuden Etelä-Walesin varapoliisipäällikkö Gary Worboys.

Worboysin mukaan kyseessä on isä ja poika, jotka ovat ilmeisesti yrittäneet pelastaa talonsa liekeiltä.

Kolmannen ihmisen pelätään kuolleen toisessa talossa, jota hän on ollut sammuttamassa.

Maaseutualueista vastaava poliisipäällikkö Shane Fitzsimmons kertoo, ettätällä hetkellä poliisin ei ole turvallista mennä paloalueille.

Tämän lisäksi neljä ihmistä on kateissa Victoriassa, mutta heistä ei ole saatu viranomaistietoja.

Palomies sammutti maastoa Bundoorassa, Melbournessa 30. joulukuuta.
Palomies sammutti maastoa Bundoorassa, Melbournessa 30. joulukuuta. Kuva: Julian Smith / EPA

Tämän vuoden maastopalokaudella on vahvistetusti kuollut 11 ihmistä. Yksi heistä oli vapaaehtoinen palopelastaja, joka kuoli maanantaina kun hänen autonsa kaatui kovan tuulenpuuskan takia.

Vain päivää aikaisemmin Victorian osavaltiossa kehotettiin kymmeniätuhansia ihmisiä hakeutumaan turvaan maastopalojen tieltä. Myös tuhannet turistit saivat evakuoitumiskäskyn.

Maastopalot uhkaavat myös villieläimiä. Muun muassa uutiskanava 7newsin Twitterissä jakamassa tviitissä näkyy, kuinka kengurulauma pakenee lähestyviä maastopaloja Uuden Etelä-Walesin Monarossa.

– Katsokaa, ne eivät osaa varoa autoja, mutta tietävät minne paeta maastopaloja, kirjoittaa Mitchell Lyons tviitissään.

Lukuisia uusia maastopaloja syttynyt

Maastopalot uhkaavat useita suosittuja turistikohteita maan kaakkoisrannikolla Sydneyn ja Melbournen välillä.

Tilanne on pahin näiden kaupunkien väliin sijoittuvalla noin 500 kilometrin mittaisella kaistaleella Uudessa Etelä-Walesissa sijaitsevan Batemans Bayn ja Victorian Bairnsdalen välillä.

australian kartta
Kuva: Marja Väänänen / Yle

Batesman Bayn ja Bermanguin kaupunkien asukkaita on myös evakuoitu rannikolle ja veteen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Victoriassa yli 40 asteen helle ja kovat tuulet sekä voimakkaat ukkosmyrskyt ovat syttyttäneet BBC:n mukaan 200 uutta paloa kuluneen vuorokauden aikana.

Maata on tämän vuoden maastopalokauden aikana palanut yli kolme miljoonaa hehtaaria, mikä on enemmän kuin Belgian pinta-ala.

Lue myös:

Maastopalot pahenevat Australiassa – Animaatio näyttää kuinka palot leviävät Sydneyn ympäristössä vuorokauden aikana

Yli neljännesmiljoona ihmistä vaatii Sydneyn uudenvuoden ilotulitusten perumista – pääministeri torjuu idean, alueella tulentekokielto

Eläimet kärsivät Australiassa maastopalojen ja kuumuuden takia – katso video pyörän kyytiin juomaan kivunneesta koalasta

Suosittelemme sinulle