Hyppää sisältöön

Yhdysvaltojen Irakin-suurlähetystöön yritettiin tunkeutua – Trump syyttää Irania: He joutuvat vastuuseen

Uutistoimistotietojen mukaan mielenosoittajat murtautuivat läpi suurlähetystöalueen uloimmasta muurista.

Mielenosoittajia Yhdysvaltain suurlähetystöllä 31. joulukuuta. Kuva: Thaier Al-Sudani / Reuters

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa tuhansia mielenosoittajia marssi aamupäivällä Yhdysvaltain suurlähetystölle ja yritti tunkeutua sen muurien läpi.

Irakilaisviranomaisten mukaan Yhdysvaltojen suurlähettiläs ja osa lähetystön henkilöstöä vietiin turvaan suurlähetystöltä, kertovat uutiskanava al-Jazeera ja uutistoimisto Reuters.

Mielenosoittajat marssivat tarkastuspisteiden läpi suurlähetystölle polttaen Yhdysvaltain lippuja ja kantaen kylttejä, joissa vaadittiin suurlähetystön sulkemista.

Uutistoimistotietojen mukaan mielenosoittajat murtautuivat läpi suurlähetystöalueen uloimmasta muurista. Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltojen turvallisuusjoukot ovat hajottaneet väkijoukkoa kyynelkaasulla. Uutistoimisto Reutersin mukaan Irakin turvallisuusjoukot ovat laukaisseet kyynelkaasua.

Sairaalalähteiden mukaan useita ihmisiä on loukkaantunut.

Uutiskuvissa näkyy, kuinka polttopullosta syttynyt tuli nuoli muun muassa yhtä vartiotornia.

"Parlamentin pitäisi savustaa ulos USA:n joukot"

Yhdysvaltain viikonloppuisista ilmaiskuista raivostuneet mielenosoittajat ovat myös repineet turvakameroita seinistä irti. Ainakin 25 Iranin tukeman shiiaryhmän taistelijaa kuoli sunnuntaina Yhdysvaltain ilmaiskussa.

Al-Jazeeran mukaan Irakin suurlähetystöllä mieltään osoittavat ovat kantaneet Hashd Shaabi -nimisen ryhmän lippuja, joka on osa Iranin tukemaa Kataeb Hizbollah-ryhmää. Mielenosoittajat ovat huutaneet muun muassa kuolemaa Yhdysvalloille.

– Parlamentin pitäisi savustaa ulos Yhdysvaltain joukot, tai muuten me teemme niin, yhdessä kyltissä luki.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump syytti tiistaina julkaisemassaan Twitter-viestissä Iranin junailleen suurlähetystöön kohdistetun hyökkäyksen. Samalla hän vaati Irakia suojelemaan lähetystöä.

– He joutuvat vastuuseen, Trump kirjoittaa Iraniin viitaten.

Iran on kiistänyt väitteen. Trump puhui tiistaina puhelimessa Irakin pääministerin Adel Abd al-Mahdin kanssa ja painotti maassa olevien yhdysvaltalaisten ihmisten ja kohteiden suojelun tärkeyttä.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on puolestaan kertonut Irakin johdolle Yhdysvaltain suojelevan kansalaisiaan Irakissa. Pompeo on puhunut asiasta puhelimessa Irakin pääministerin ja presidentin kanssa, sanotaan Yhdysvaltain ulkoministeriön lausunnossa.

Sekä pääministeri Adel Abdel Mahdi että presidentti Barham Saleh vakuuttivat "ottavansa vakavasti vastuunsa ja takaavansa yhdysvaltalaisten ja Yhdysvaltain omaisuuden turvallisuuden", lausunnossa kerrotaan.

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina lähettävänsä lisäjoukkoja lähetystörakennuksen suojaksi.

Irakissa on protestoitu jo kuukausia. Yksi protestien aihe on ollut Iranin vaikutusvalta maan politiikassa.

Lue myös:

Irakin levottomuudet jatkuvat – AFP: Shiiajohtajan kotia pommitettiin lennokista

Suosittelemme sinulle