Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Australian palot: 5,5 miljoonaa hehtaaria palanut, yli tuhat kotia raunioina, 17 kuollut – viilentynyt sää päästi tutkimaan palojen jälkiä

Keskiviikkona on löydetty kolme paloissa kuollutta. Laivaston alukset ovat vieneet avustustarvikkeita saarroksissa oleville.

Tulipalossa tuhoutuneita rakennuksia Cobargossa, Uudessa Etelä-Walesissa keskiviikkona.
Tulipalossa tuhoutuneita rakennuksia Cobargossa, Uudessa Etelä-Walesissa keskiviikkona. Kuva: Sean Davey / EPA
Päivi Kerola
Avaa Yle-sovelluksessa

Australian itä- ja kaakkoisosissa on päästy uudenvuodenpäivänä tutkimaan tiistaina riehuneiden palojen tuhoja. Moni Cobargon kylän asukkaista löysi kotiensa sijasta hiiltyneitä raunioita.

Uudenvuodenaaton paloissa kuoli ainakin kolme ihmistä, mikä tarkoittaa, että yhteensä ainakin 17 on menettänyt henkensä Australian maastopaloissa. Neljän ihmisen on kerrottu olevan kateissa.

Australialaislehti Sydney Morning Heraldin Cobargossa tapaama Barbara Rugendyke oli tullut katsomaan kotinsa kohtaloa adoptiotyttärensä Sarahin kanssa. Ehjänä oli löytynyt kaksi kuppia ja lusikka, kaikki muu omakotitalon pihapiirissä oli tuhkana tai tuhoutunut.

– Ajattelimme, että palaisimme, joten emme ottaneet mitään. Heitin nuken mukaan viime hetkellä, Barbara Rugendyke kertoi lehdelle tyttärensä leluun viitaten.

Lasten joululahjat paloivat muun omaisuuden mukana. Rugendyken poika oli kehottanut heitä lähtemään pakoon varhain tiistain vastaisena yönä, ja tiistaiaamuna palo oli jo levinnyt kylään.

Palomiehet taistelivat liekkejä ja kovaa tuulta vastaan Nowran kaupungissa 31. joulukuuta.
Palomiehet taistelivat liekkejä ja kovaa tuulta vastaan Nowran kaupungissa 31. joulukuuta. Kuva: Saeed Khan / AFP

Cobargo on yksi uusimpien maastopalojen pahimmin tuhoamista pikkukylistä Uudessa Etelä-Walesissa. Osavaltiossa on edelleen käynnissä noin sata maastopaloa.

Tällä viikolla palot ovat roihunneet aiempaa voimallisemmin myös eteläisessä Victorian osavaltiossa.

Rannikkokaupunki Mallacootassa noin 4 000 ihmistä joutui tiistaina pakenemaan tulipaloa rannalle, sillä palot olivat katkaisseet tiet kaupunkiin.

australian kartta
Kuva: Marja Väänänen / Yle

Jääkö Mallacoota jopa viikoiksi eristyksiin?

Australian yleisradioyhtiö ABC:n mukaan viranomaiset ovat kertoneet, että tuulen kääntyminen pelasti lopulta ainakin suuren osan Mallacootan rakennuksista.

Liikenneyhteydet Mallacootaan ovat kuitenkin edelleen poikki. Palopelastajien vuoronvaihto on pitänyt tehdä helikoptereilla, ja alueelle on toimitettu avustustarvikkeita ilmasta pudottamalla.

Keskiviikkona Mallacootaan saatiin tuotua laivoilla avustustarvikkeita kahden viikon tarpeiksi.

Australian laivasto ja ilmavoimat auttavat kuljettamaan tarvikkeita loukkuun jääneille. Ihmisiä on evakuoitu rannoille myös muilla rannikkopaikkakunnilla.

Kenguru kerrostalon edustalla
Kenguru pakeni maastopaloja Nowran kaupungissa, Uudessa Etelä-Walesissa 31. joulukuuta. Miljoonien villieläinten on arvioitu kuolleen Australian maastopaloissa. Kuva: Saeed Khan / AFP

Australiassa sää viileni keskiviikkona, mikä on helpottanut palojen torjumista ja tuhojen selvittelyä. Kovasti kaivattua sadetta ei kuitenkaan ole vieläkään tiedossa, ja viikonlopulle ennustetaan jälleen kuumempaa säätä.

Ennätyksellisen pahat maastopalot ovat polttaneet Australiassa yhteensä jo noin 5,5 miljoonaa hehtaaria eli Tanskaa suuremman alueen. Koteja on tuhoutunut yli tuhat.

Lue myös:

Maastopalot katkaisivat tiet kaupungista – ihmiset pakenivat paloja veneisiin Australian kaakkoisrannikolla, ainakin kaksi kuollut

Maastopalot pahenevat Australiassa – Animaatio näyttää kuinka palot leviävät Sydneyn ympäristössä vuorokauden aikana

Suosittelemme sinulle