Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Australiassa turisteja käskettiin poistumaan suositulta lomailuseudulta maastopalojen tieltä

Lauantaista pelätään jälleen pahaa maastopalopäivää.

Palomiehet taistelivat liekkejä ja kovaa tuulta vastaan Nowran kaupungissa 31. joulukuuta.
Palomiehet taistelivat liekkejä ja kovaa tuulta vastaan Nowran kaupungissa 31. joulukuuta. Kuva: Saeed Khan / AFP
STT–Yle
Avaa Yle-sovelluksessa

Australiassa Uudessa Etelä-Walesissa tuhansille turisteille on annettu evakuointikäsky maastopalojen uhkaamilta alueilta.

Osavaltion palolaitos antoi torstaina määräyksen vyöhykkeestä, jolta turistien on poistuttava lauantaihin mennessä. Lauantaina odotettavissa on jälleen paahtavan kuuma päivä, ja 40 asteen lämpötilojen odotetaan kiihdyttävän maastopaloja.

Vyöhyke sijaitsee Uuden Etelä-Walesin etelärannikolla lähellä Victorian rajaa, ja ulottuu noin 200 kilometriä etelään suositusta Batemans Bayn lomakaupungista. Australiassa on meneillään kesälomakausi, ja alueella on paljon kotimaisia matkailijoita.

Poistumista varten viranomaiset avasivat väliaikaisesti alueelta ulos johtavia teitä, jotka olivat olleet palojen takia suljettuina.

ABC:n mukaan alueen huoltoasemilla on ollut torstaina pitkiä jonoja, kun turistit aloittivat poistumisensa. Uuden Etelä-Walesin liikenneministeri Andrew Constance kertoi, että alueelle on toimitettu 60 000 litraa polttoainetta. Constancen mukaan kyseessä on historian suurin osavaltion eteläosassa toteutettu evakuointi.

Uudenvuodenaattona oli edellinen paha maastopalopäivä. Viranomaisten mukaan tällä viikolla paloissa on kuollut jo 8 ihmistä. Useilla rannikkopaikkakunnilla ihmisiä evakuoitiin hiekkarannoille palojen tieltä, ja monet paikalliset asukkaat ja turistit viettivät kaksi yötä ilman sähköä ja viestintäyhteyksiä. Lauantaista pelätään uudenvuodenaaton veroista palopäivää.

Australian maastopaloissa on toistaiseksi kuollut 18 ihmistä. Palot ovat tuhonneet toistatuhatta kotia ja käristäneet Tanskaa suuremman alueen.

Uudessa Etelä-Walesissa oli torstaina yli sata paloa. Maastopaloja on myös Victorian, Etelä-Australian ja Queenslandin osavaltioissa.

Korjaus 2.1.2020: Jutussa väitettiin aiemmin, että uudenvuoden aattona kahdeksan ihmistä olisi kuollut maastopaloissa. Tosiasiassa kahdeksan ihmistä on kuollut koko viikon aikana, ei yhdessä päivässä.

Lue myös:

Australian palot: 5,5 miljoonaa hehtaaria palanut, yli tuhat kotia raunioina, 17 kuollut – viilentynyt sää päästi tutkimaan palojen jälkiä

Suosittelemme sinulle