Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vuosi 2019 oli Suomessa lähes asteen tavanomaista lämpimämpi – myös tammikuusta tulossa lauha, etelässä ei vielä tietoakaan termisestä talvesta

Vain Lapissa keskilämpötila oli viime vuonna lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja.

Ulkoilijoita lumettomassa Helsingissä uudenvuodenpäivänä.
Ulkoilijoita lumettomassa Helsingissä uudenvuodenpäivänä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vuosi 2019 oli Suomessa tavanomaista lämpimämpi, kertoo Ilmatieteen laitos. Koko maan keskilämpötila oli noin 0,9 astetta vuosien 1981–2010 keskiarvoa korkeampi.

Ainoastaan Lapissa keskilämpötila oli lähellä pitkäaikaisia keskiarvoja.

Vuoden alin lämpötila, -39,1 astetta, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä 5. helmikuuta. Vuoden ylin, 33,7 astetta, mitattiin puolestaan Porvoon Emäsalossa 28. heinäkuuta.

Sateiden määrät olivat viime vuonna pääosin tavanomaisia tai tavanomaista suurempia.

Joulukuu oli lämmin ja sateinen

Joulukuun keskilämpötila oli 3–6 astetta tavanomaista korkeampi. Tämä toistuu Ilmatieteenlaitoksen mukaan keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Toisaalta edellinen lämpimämpi joulukuu oli etelässä vuonna 2017 ja Lapissa 2011.

Joulukuussa myös satoi paljon: sademäärä oli suuressa osassa maata keskimääräistä suurempi. Keski-Lapissa tuli vettä jopa kaksinkertainen määrä tavanomaiseen verrattuna.

Lunta oli joulukuussa koko maassa ajankohtaan nähden tavanomaista vähemmän, mutta Lapissa lunta oli paikoin ennätyksellisen paljon.

Etelässä virallinen talvi ei ole vielä edes alkanut

Lauha sää näyttää jatkuvan myös pidemmälle katsovissa ennusteissa, eikä kovin nopeaa kylmenemistä ole odotettavissa, kertoo Ylen meterorologi Matti Huutonen.

Tilannetta kuvaa Huutosen mukaan hyvin se, että etelässä ei ole alkanut vieläkään terminen talvi. Määritelmä täyttyy, kun vuorokauden keskilämpötila on pitempiaikaisesti nollan alapuolella.

– Vähän nihkeältä näyttää talven tulo etelään ainakin tämän ennustejakson aikana, Huutonen toteaa.

Tosin pientä lauhan ja pakkasen aaltoilua säässä on luvassa lähipäiville. Huominen päivä on hyvinkin lauha. Lämpötilat nousevat suurimassa osassa maata plussan puolelle, vain aivan Pohjois-Lapissa voi olla vähän pakkasta.

Lisäksi hajanainen sadealue liikkuu Suomen yli huomisen aikana.

– Etelässä sataa vettä, pohjoisimmassa Lapissa tulee lunta, mutta ei mitään massiivisia määriä. Sekä yöllä että aamulla lämpötilat ovat laajalti plussan puolella.

Viikonlopuksi matalapaine väistyy itään ja luoteesta virtaa kylmempää ilmaa. Lämpötilat painuvat pakkasen puolelle.

Lauantai ja sunnuntai ovat suurimmassa osassa maata pakkaspäiviä. Pakastumisen yhteydessä tulee joitain hajanaisia lumisateita.

Pohjoisessa pakkaslukemat ovat 5–15 astetta, etelämpänä nollan ja viiden asteen välillä. Öisin voi olla vähän kylmempää. Tuuli saa ilman tuntumaan kylmemmältä.

Ensi viikon alussa sää lauhtuu taas lounaistuulten myötä Etelä-Lappia myöten. Lämpötilat ovat silloin 4–5 astetta.

Lue myös:

Kuin Kanarialla! Norjassa tehtiin lämpöennätys mittarin noustessa lähelle 20 astetta

Suosittelemme sinulle