Hyppää sisältöön

HSL-lippujen lataamisesta joutuu nyt maksamaan palvelumaksun kioskeissa ja kaupoissa – Katso, paljonko joudut pulittamaan ylimääräistä joukkoliikennelipusta

Muutoksen syynä on se, ettei HSL enää maksa ulkopuolisille myyntipisteille palkkiota matkalippujen myynnistä.

R-kioskin mukaan palvelumaksut on määritelty sen perusteella, että niillä voidaan kattaa lipunmyynnistä aiheutuvia kuluja. Kuva: Jyrki Lyytikikä / Yle

R-kioskit ovat alkaneet eilisestä lähtien periä lisämaksua HSL:n matkalippujen myynnistä. Myös K-ryhmä ja HOK-Elanto perivät lisämaksua.

Latausmaksujen suuruudet on julkistettu R-kioskin verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) eilen.

Esimerkiksi kausilipun latausmaksu R-kioskilla on 3,5 prosenttia lipun hinnasta ja arvolipun latausmaksu on euron verran.

– Kun lataa pidempää kautta, niin silloin voi säästää. Näin vuoden alussa merkittävä etu on, jos lataa 12 kuukauden lipun kerralla, niin sen saa alle 11 kuukauden hinnalla, R-kioskin kategoriapäällikkö Sanna Toijonen neuvoo.

R-kioski: Maksuilla voidaan kattaa osa lipunmyynnistä aiheutuvia kuluja

Lipputyyppi:Latausmaksun suuruus:
Kausilippu3,5 prosenttia lipun hinnasta
Arvolippu1 euro
Kerta – ja vuorokausilippu, alle 3 euroa0,2 euroa
Kerta – ja vuorokausilippu, yli 3 euroa0,4 euroa

Toijonen kertoo, että hinnoittelu on määritelty sen perusteella, että maksuilla voidaan kattaa osa lipunmyynnistä aiheutuvia kuluja. HSL ilmoitti aiemmin viime vuonna luopuvansa palkkioista, joita on maksettu myyntipisteille matkalippujen myynnistä.

Asiakaspalautetta R-kioskien uusista latausmaksuista ei ole vielä juuri tullut.

– Eilen kysyin kauppiaalta, millaista palautetta oli tullut, niin asiakkaat ovat olleet hyvin ymmärtäväisiä, että meillä on nämä latauspalkkiot. Kaikissa HSL-alueen kioskeissa tietenkin kerrotaan palvelupalkkioista asiakkaalle, kategoriapäällikkö Sanna Toijonen toteaa.

K-ryhmä: Kauppakohtaista vaihtelua voi esiintyä

K-ryhmä on myös ryhtynyt veloittamaan asiakkailtaan HSL:n lippuostosten yhteydessä palvelumaksun. Maksulla katetaan osa lipunmyynnin aiheuttamista kustannuksista. Palvelumaksut vaihtelevat lipputyypeittäin 0,5 eurosta kahteen euroon.

K-ryhmän kaupoissa on käytössä pääsääntöisesti alla olevat palvelumaksut, mutta kauppakohtaista vaihtelua voi esiintyä.

Lipputyyppi:Latausmaksun suuruus:
Kausilippuaikuiset korkeintaan 2 euroa, lapset ja alennusryhmät korkeintaan 1 euron
Arvolippukorkeintaan 1 euro
Kerta – ja vuorokausilippu, alle 3 euroakorkeintaan 0,50 euroa
Kerta – ja vuorokausilippu, yli 3 euroakorkeintaan 0,50 euroa
HSL-kortin ostaminenkorkeintaan 0,50 euroa

HOK-Elanto: Toimipisteissä on kaikissa sama hinta lippupalkkioille

HOK-Elannon mukaan palkkion määrittelyssä on huomioitu palveluun käytettävä työaika sekä tarvittavan myyntijärjestelmän ylläpitokulut.

HOK-Elannon HSL-lippuja myyvissä toimipisteissä on kaikissa sama hinta lippupalkkioille. Lippuja myyvät Alepat, FM Herkku Keskusta, Prismat ja S-marketit.

Lipputyyppi:Latausmaksun suuruus:
Kausilippu1 euro
Arvolippu1 euro
Kerta – ja vuorokausilippu, alle 3 euroa0,50 euroa
Kerta – ja vuorokausilippu, yli 3 euroa0,50 euroa

HSL:n omissa palvelupisteissä lataaminen maksutonta

Jos haluaa säästyä ylimääräisiltä latausmaksuilta, kannattaa esimerkiksi suunnata HSL:n omalle palvelupisteelle. Niissä latausmaksua ei peritä.

HSL:n viestintäpäällikkö Sari Kotikangas kertookin, että tänä aamuna esimerkiksi Rautatientorin palvelupisteellä on käynyt asiakkaita lataamassa HSL-lippujaan, koska he ovat halunneet välttyä palvelumaksuilta.

Ylimääräisiä maksuja ei peritä myöskään HSL-sovelluksessa, automaateilla ja myöhemmin käyttöön otettavassa nettilatauksessa. Esimerkiksi HSL:n mobiilisovellukseen voi ladata kerta- ja kausilippuja (siirryt toiseen palveluun). Sovellukseen ei kuitenkaan pysty lataamaan alennusryhmien kausilipuista muita kuin opiskelijalipun.

Kotikangas muistuttaa myös, että HSL:llä on sata automaattia, joissa lataaminen on maksutonta. Automaatit on sijoitettu liikenteen solmukohtiin. Niiden sijainnit voit tarkistaa HSL:n sivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Aiheesta aiemmin:

R-kioski alkaa ensi viikolla periä palvelumaksuja HSL:n joukkoliikenteen lipuista

Suosittelemme sinulle