Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Malmin lentokentän lentotoiminta jatkuu edelleen – kaupunki uhkaa oikeuskäsittelyllä

Helsingin kaupungin ja Malmin lentokenttäyhdistyksen välisessä sopimuksessa sopimussakon suuruudeksi on määrätty 94 000 euroa.

Sähkölentokone taivaalla
Kuva: Juha-Matti Mäntylä / Yle
Saara Hirvonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Lentotoiminta Malmin lentokentällä on jatkunut vuodenvaihteen jälkeen normaalisti, vaikka kaupunki on edellyttänyt lentojen lopettamisen vuoden 2019 loppuun mennessä.

– Meillä on Traficomilta lentopaikan pitolupa ja jatkamme lentämistä jatkossakin tänä vuonna. Katsomme kuitenkin, miten Helsingin kaupunki reagoi käräjäoikeudessa riitauttamaamme vuokrasopimuksen irtisanomiseen, mutta toistaiseksi on tarkoitus jatkaa lentotoimintaa, sanoo puheenjohtaja Niko Lamberg Malmin lentokenttäyhdistyksestä.

Lamberg kertoo yhdistyksen ajavan noin 50 ilmailualan yhteisön etuja ja pyrkii turvaamaan lentotoiminnan jäsenilleen niin kauan kuin Malmin toiminnan korvaava ratkaisu on osoitettu.

Lambergin mukaan yhdistys haluaa yhteistyötä ja neuvotteluja Helsingin kaupungin kanssa.

– Sitä on toivottu koko yhdistyksen kolmivuotisen toiminnan ajan. Käräjäoikeuteen meneminen oli viimeisimpiä keinoja saada kaupunki saman neuvottelupöydän äärelle. Toivomme ensisijaisesti sopuratkaisua, Lamberg toteaa.

Lambergin mielestä lentotoiminnalle olisi vielä hyvin aikaa, sillä ensimmäiset rakennukset nousisivat kaupungin kaavailujen mukaan vasta vuonna 2026.

Helsingin kaupunki on suunnitellut alueelle paljon muuta käyttöä jo ennen asuinrakentamista, muun muassa hiihtolatuja jo täksi talveksi. Lisäksi alueelle on suunnitteilla myös kävely- ja pyöräilyreittejä sekä virkistys- ja tapahtuma-alueita, uusi lumenvastaanottopaikka ja mahdollisesti ammattiopetuksen väistötiloja sekä veneiden talvisäilytystä.

Kaupunki uhkaa oikeuskäsittelyllä

Helsingin kaupungin tarkastajat vierailivat torstaina Malmin lentokentällä varmistamassa, lennetäänkö kentällä edelleen. Kaupunki aikoo edellyttää yhdistykseltä vuokrasopimuksen sisällön noudattamista.

– Kaupunki aikoo olla yhteydessä käräjäoikeuteen ja edellyttää, että alue luovutetaan sopimuksen mukaisesti. Käräjäoikeus saa määrittää mahdolliset sopimussakot, vahingonkorvaukset ja muut kulut, sanoo Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Kaupunki odottaa käräjäoikeuden päätöstä ja toivoo pikaista päätöstä. Sopimussakon suuruus yhdistyksen kanssa tehdyssä sopimuksessa on 94 000 euroa.

Ahon mukaan yhdistyksellä on ollut kolme vuotta aikaa järjestellä asioita ja varautua tilanteeseen.

Helsingin kaupunki on jo aiemmin ilmoittanut, ettei lentokenttäyhdistyksen käräjäoikeuteen tekemä maanvuokrasopimuksen riitauttaminen vaikuta alueen jatkosuunnitteluun.

Lue myös:

Jälleen yllätyskäänne Malmilla: Helsinki kiistää väitteet lentotoiminnan jatkumisesta – "Aluetta ei voi käyttää ilman maanomistajan lupaa"

Lentäminen Malmin kentällä saa jatkua, koska kaupungin päätös vuokrasopimuksen irtisanomisesta on riitautettu

Kansanäänestys Malmin lentokentän säilyttämisestä menossa Helsingin valtuustolle: “Käsittelyä ei pidä jarrutella”

Malmin kentän loppu lähenee, lentokoulut etsivät vaihtoehtoja –"Pitää päästä kentälle nopeasti ja sitten lentämään"

Suosittelemme