Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Tekoäly päihitti lääkärit rintasyövän tunnistamisessa

Tekoälystä odotetaan tärkeää työkalua usean sairauden diagnosointiin.

lääkäri tutkii mammografia-kuvia
Tekoäly on tulossa lääkärien avuksi rintasyöpien havaitsemisessa. Kuva: Oksana Krasiuk / AOP
Ville Laakso
Avaa Yle-sovelluksessa

Tekoäly päihitti lääkärit rintasyövän löytämisessä röntgenkuvista.

Googlen kehittämän tekoälyn osumatarkkuutta selvitettiin kysymällä sen tulkintaa 30 000 mammografia-kuvasta. Oikea diagnoosi kuvista tiedettiin: tutkitut naiset olivat kuvauksen jälkeen saaneet syöpädiagnoosin solunäytteen perusteella tai puhtaat paperit seurantakäynneiltään.

Yhdysvalloissa otetuista kuvista tekoäly löysi syöpäkasvaimen 9,4 % lääkäriä useammin ja tuotti vääriä hälytyksiä 5,7 % vähemmän. Amerikkalaisessa käytännössä rintasyöpäseulontoihin osallistuvat käyvät tarkastuksessa useimmiten yhden-kahden vuoden välein ja heidän kuviaan tutkii yksittäinen lääkäri.

Toisen ihmissilmäparin lisääminen yhtälöön pienensi tekoälyn etumatkaa: brittiläisistä kuvista syöpä löytyi 2,7 % prosenttia lääkäreitä paremmin ja vääriä hälytyksiä tuli 1,2 % vähemmän. Britanniassa tarkastusväli on useimmiten kolme vuotta, mutta kuvia tulkitsee kaksi lääkäriä, epäselvissä tapauksissa mahdollisesti kolmaskin.

Tulokset julkaistiin tänään Nature-tiedejulkaisussa. Tutkimusryhmä avaa kokeen taustoja myös Google Healthin blogissa.

Tekoäly tuskin korvaa lääkäreitä, ainakaan kovin pian, mutta työn tehostajana ja tulkinta-apuna siltä odotetaan paljon.

– Tämä on hyvä osoitus siitä, kuinka teknologialla voidaan parantaa ihmisen asiantuntemusta. Tekoäly sanoo 'Tässä [kuvassa] saattaa olla jotain vikaa, haluatko tarkastaa?' tiivistää Guardian-lehden haastattelema Google Healthin Britannian-johtaja Dominic King.

Tulosten luotettavuuden parantaminen vaatii runsaasti kuvamateriaalia. Esimerkiksi nyt raportoitu osumatarkkuus oli saatu aikaan syöttämällä Googlen tekoälylle yli 90 000 mammografia-kuvaa Yhdysvalloista ja Britanniasta.

Lisäksi tekoälyn laaja hyödyntäminen käytännössä edellyttää, että sen pitäisi pystyä luotettavasti analysoimaan monien erilaisten mammografiajärjestelmien tuottamia kuvia. Nyt tehdyssä tutkimuksessa liki kaikki kuvat olivat peräisin yhden valmistajan kuvausjärjestelmästä.

Myös varsinaiset kliiniset kokeet ovat vielä edessäpäin.

Tekoälystä odotetaan joka tapauksessa tärkeää diagnoosityökalua. Kesäkuussa uutisoitiin, että tekoälyalgoritmit päihittivät erikoislääkärit ihomuutosten tunnistamisessa. Tekoälyä on testattu myös muun muassa pään tietokonetomografiatulosten ja diabeettisen retinopatian eli verkkokalvotaudin tunnistamisessa.

Lue myös:

Tuore tutkimus: Tekoäly tunnistaa ihomuutokset erikoislääkäriä paremmin

Tekoäly voi mullistaa syövän hoitoa – Kasvain saatetaan havaita uusilla menetelmillä entistä pienempänä

Tekoäly nopeuttaa diagnooseja ja ohjaa yksilöllisempään hoitoon terveydenhoidossa – kone kertoo jo uniapneapotilaan voinnista etänä

Suosittelemme