Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Armeija vie apua palojen saartamiin kaupunkeihin Australiassa – Samaan aikaan kohupääministeri saa kommenteillaan kansalaiset buuaamaan

Australian palojen savupilvet ovat kulkeutuneet Uuteen-Seelantiin.

Armeija avustaa maastopalojen saartamia asukkaita Australiassa
Ulriikka Myöhänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Australiassa armeija on vienyt avustustarvikkeita palojen saartamiin kaupunkeihin Victorian osavaltiossa. Victorian alueella riehui torstaina noin 50 paloa.

Uutistoimisto Reuters kertoo, että armeija vie paloalueille vesi- ja ilmateitse vettä ja polttoainetta. Lisäksi armeija auttaa evakuoinneissa.

Mallacootaan rannikkokaupungissa noin 4 000 ihmistä on ollut jumissa rannoilla uudenvuodenaatosta lähtien, jolloin iso osa kaupungista paloi maan tasalle. Kaupunkiin johtaa vain yksi tie, jonka odotetaan pysyvän palojen vuoksi suljettuna useiden viikkojen ajan.

Aiemmin torstaina tuhansille turisteille annettiin evakuointikäsky Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa oli torstaina yli sata paloa. Evakuointivyöhyke sijaitsee Uuden Etelä-Walesin etelärannikolla lähellä Victorian rajaa. Se ulottuu noin 200 kilometriä etelään suositusta Batemans Bayn lomakaupungista.

australian kartta
Kuva: Marja Väänänen / Yle

Uuteen Etelä-Walesiin on julistettu seitsemän päivän hätätila. Kyseessä on jo kolmas julistettu hätätila kuukausia roihuneiden palojen aikana.

Lauantaina paloalueille odotetaan jälleen paahtavan kuumaa päivää, ja 40 asteen lämpötilojen pelätään kiihdyttävän maastopaloja.

Australiassa on parhaillaan alkamassa kesäkausi, ja tavallisesti lämpöennätyksiä rikotaan tammi- ja helmikuussa. Sen vuoksi esimerkiksi uutiskanava CNN arvioi, ettei tilanne parane vielä kuukausiin.

Pääministeri saa lokaa niskaansa

Palot ovat myös kuumentaneet tunteita australialaisten keskuudessa. Voimakkaasti arvosteltu pääministeri Scott Morrison on saanut osakseen buuausta pariinkin otteeseen.

Lehdistötilaisuudessa Morrison totesi, että maastopaloissa traagista on se, että maitotilalliset ovat palojen ja niistä seuranneiden sähkökatkojen myötä joutuneet kaatamaan paljon maitoa hukkaan. Kansalaiset raivostuivat kommentista, sillä paloissa on kuollut jo 18 ihmistä.

Morrison joutui lähtemään ennen aikojaan myös Uudessa Etelä-Walesissa Cobargon alueella järjestetyssä tilaisuudesta, jossa hän oli tapaamassa palojen uhreja. Alueen paloissa kuoli maanantaina kaksi ihmistä.

Morrisonin vierailu sai paikalliset huutamaan ja buuaamaan. Pääministerin tekemisiä on moitittu kovasanaisesti myös sosiaalisessa mediassa. Twitterissä on julkaistu video, jossa nainen kieltäytyy tilaisuudessa kättelemästä Morrisonia ellei tämä lupaa lisää rahoitusta paloalueille. Videolla Morrison kättelee naista väkisin.

Kansalaisten reaktioista kirjoittavat muun maussa brittilehdet The Guardian ja Independent.

Uuden-Seelannin jäätiköt värjäytyivät ruskeaksi

Australian maastopalot aiheuttavat harmia myös Uudessa-Seelannissa, jonne on tuulten mukana kulkeutunut savupilviä.

Esimerkiksi uutiskanava CNA:n jutussa näkyy, miten Uuden-Seelannin jäätiköt ovat värjäytyneet ruskeiksi ilmassa olevan noen vuoksi.

Uuden-Seelannin ilmatieteenlaitos on vahvistanut, että Australian palot aiheuttavat utuisen ilman. Uusi vuosi on alkanut sumuisissa tunnelmissa maan Eteläsaarella muun muassa Queenstownissa ja Cromwellissa.

Lisää aiheesta:

Australiassa turisteja käskettiin poistumaan suositulta lomailuseudulta maastopalojen tieltä

Australian palot: 5,5 miljoonaa hehtaaria palanut, yli tuhat kotia raunioina, 17 kuollut – viilentynyt sää päästi tutkimaan palojen jälkiä

Suosittelemme sinulle