Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Benedek Oláhin menestys innostaa pohjalaisia pingiksen pariin – pöytätennistä pelaavat nyt kaikenikäiset

Pohjalaismaakunnissa on useita aktiivisia seuroja, joiden harrastaja- ja kilpailijamäärät ovat kasvussa.

Kaksi miestä pelaa pingistä.
Esa Wallius ja Juha Julmala liputtavat pöytätenniksen hienouden puolesta. Kuva: Anna Wikman / Yle
Ulla Kuivasmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Pingispallo ponnahtelee yhä useammalla pöydällä eri puolilla Pohjanmaata. Tämä näkyy harrastaja- ja pelaajamäärien kasvussa sekä seurojen jäsenmäärissä.

– Pingiksen suosio on nyt suurempaa kuin aiemmin. Muutamia vuosia sitten oli vain parikymmentä aktiivista kilpailumielessä pelaavaa, kertoo Peräseinäjoen Toiveen pöytätennisjaoston puheenjohtaja ja aktiivi Juha Julmala.

Urheilulajien suosion kasvuun löytyy useita tekijöitä. Harrastamisen ilo, samanhenkinen seura, kilpaileminen sekä menestyneet esikuvat. Näin myös pingiksessä.

Seinäjoella ja Pohjanmaalla esikuvana on maailmalla menestystä niittänyt pöytätennispelaaja Benedek Oláh, joka edustaa Seinäjoen Sisua.

– Benedek Oláh on pärjännyt hyvin maailmalla ja seuratoimintakin on parantunut monella seuralla, Julmala summaa.

Määrät ovat kuitenkin pieniä verrattuna moneen mahtilajiin. Koko maan tasolla kilpailulisenssejä on 1300:lla pelaajalla ja lisäksi seuroissa lasketaan olevan toiset noin 1300 pelaajaa tai maksavaa jäsentä.

Seurojen jäsenmäärät ovat joka puolella hienoisessa kasvussa, kerrotaan Suomen pöytätennisliitosta.

Mies pelaa pingistä.
Esa Wallius on palannut takaisin nuoruuden lajin pariin. Kuva: Anna Wikman / Yle

Pohjanmaalla pelataan myös omaa liigaa

Pohjanmaan alueella pelataan alueen joukkueiden omaa Pohjanmaan liigaa. Peleihin osallistuu 40-50 kilpailijaa aina Pohjois-Pohjanmaalta Satakuntaan.

Liigassa on useampi osaturnaus ja joukkueita on mukana Vaasan, Seinäjoen, Kokkolan, Kurikan ja Pietarsaaren lisäksi Oulusta, Ylivieskasta ja Lavialta.

– Pöytätenniksessä on hyvä pöhinä Pohjanmaalla, niinkuin tavataan sanoa. Alueen oma liiga on hyvä esimerkki hyvästä meiningistä, järjestetään tapahtumia itsekin, Suomen pöytätennisliitosta annetaan tunnustusta pohjalaisille.

Juniorit mukaan toimintaan

Vaasassa toimii pöytätennisseura Kotirannan Kunto. Seurassa on tällä hetkellä kolmisenkymmentä pelaajaa. Puolet heistä on junioreita ja puolet aikuisia. Uusia junioreita on tullut viime aikoina toimintaan mukaan ja kiinnostuneita kyselyitä on tullut enemmänkin.

Vaasassa kasvua rajoittaa kuitenkin tällä hetkellä tilojen puuten. Pingistä pelataan Palosaaren koululla yhtenä iltana viikossa viidellä pöydällä, ja tämä rajoittaa harrastajien määrää.

Seinäjoella pelataan urheilutalolla ja lisäksi yhdellä koululla.

Juniorit ovat enemmän kuin tervetulleita mukaan pingiksen pariin ja heitä kaivattaisiinkin lisää. Juha Julmalalla riittää ideoita, millä saataisiin nuoria ensin tutustumaan ja sitten innostumaan pingiksestä.

– Jos esimerkiksi kouluissa pelattaisiin pingistä, nuoret saisivat ensin kokeilla ja vaikka kilpailla välitunneilla. Ja kun tullaan harjoituksista mahdollisimman pian kisoihin, tulee fiilis, että tämä on ihan oikeata urheilua, Julmala sanoo.

Lajiin palataan myös takaisin

Pelaaminen, kilpaileminen ja tietysti voittaminen ovat tekijöitä, jotka pitävät harrastajia lajin parissa. Ja ovat vetäneet takaisin lajin pariin.

Esa Wallius on esimerkki pelaajasta, joka löysi pingiksen uudestaan pitkähkön tauon jälkeen. Muutto Seinäjoelle, tilojen ja seuran löytyminen siivittivät Walliuksen takaisin rakkaan lajin pariin.

– On hienoa, että kisoissa saa pelata niin junioreita, vanhempia miehiä ja naisia vastaan, se on lajin hieno vahvuus. Ja se voittaminen, on hienoa kun voittaa, Wallius naurahtaa.

Suosittelemme