Hyppää sisältöön

Gävlen olkipukki selvisi palamatta jo kolmannen kerran peräkkäin – Nyt jotkut huolestuivat jo mediahuomion katoamisesta

Olkipukki on saanut maailmanlaajuista huomiota toistuvien tuhopolttojen vuoksi.

Olkipukki valaistuna.
Gävlen olkipukki kuvattuna joulukuussa 2018. Kuva: Mats Astrand / EPA
Jussi Nurminen

Ruotsin Gävlen maailmankuulu olkipukki on selvinnyt joulusta ja vuodenvaihteesta palamatta jo kolmannen kerran peräkkäin. Yhtä pitkäikäistä olkipukkia ei ole nähty Gävlessä kertaakaan aiemmin joulutradition yli 50-vuotisen historian aikana, uutisoi Ruotsi televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Tänään 13-metrinen olkipukki purettiin osiin ja siirrettiin pois paikaltaan Gävlen keskustassa. Sitä ennen olkipukin omalla Twitter-tilillä jätettiin jäähyväiset Lady Gagan Always remember us this way -laulun sanoin.

Olkipukki on kerännyt vuodesta toiseen laajaa kansainvälistä huomiota, joka on keskittynyt siihen, kuinka kauan pukki ehtii seisoa paikallaan ennen tuhopolttoa.

Vuosi toisensa jälkeen Gävlessä on kerrottu uusista keinoista pukin suojelemiseksi, ja useina vuosina keinot ovat osoittautuneet tehottomiksi.

Viimeiset kolme vuotta pukki on kuitenkin varjeltunut tulelta lisätyn valvonnan ja parannettujen aitojen ansiosta. Viimeisin tuhopoltto tapahtui 2016 vain muutamia tunteja sen jälkeen olkipukkia oli juhlittu ensimmäisenä adventtina.

Olkipukin hiiltynyt tukiranka.
Olkipukki on poltettu viimeksi vuonna 2016. Tuolloin siitä jäivät jäljelle vain hiiltyneet tukirakenteet. Kuva: Pernilla Wahlman / TT / EPA

Nyt Ruotsissa on jo nostettu esiin huoli siitä, että maailman kiinnostus Gävleä kohtaan voi kadota, kun olkipukki ei enää pala vuosi toisensa jälkeen.

– Kyllä sen välillä pitäisi palaa, kadulla Gävlessä haastateltu Ann-Charlotte Westerberg sanoo SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Westerberg kuitenkin iloitsee siitä, että olkipukki selvityi tästä vuodenvaihteesta ehjänä. Ison olkipukin lähettyvillä oleva pikkupukki sentään yritettiin tuhopolttaa tälläkin kertaa. Pikkupukin sytyttämisestä epäillään yhtä ihmistä, kertoo Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Gävlen olkipukki päivänvalossa.
Gävlen olkipukki vuonna 2017. Kuva: Pernilla Wahlman / TT / EPA

Yli puolet vuonna 1966 alkaneen olkipukkitradition aikana pystytetyistä pukeista on poltettu. Lisäksi pukkia on tuhottu muilla keinoilla. Esimerkiksi vuonna 1976 se jyrättiin rikki autolla.

Lisää aiheesta:

Hyvä uutinen Gävlestä: Olkipukki välttyi tuhopoltolta – purettiin tänään pois torilta (2019)

Gävlen olkipukki piti pintansa – sytytysyritykseltä vältyttiin (2018)

Gävlen olkipukki poltettiin – poliisi etsii tuhopolttajaa(2016)

Suosittelemme sinulle