Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Suomen sankari odotti USA-voiton ja uransa tärkeimmän maalin jälkeen, että pääsee lukemaan äidin viestit: ”Äiti on ollut niin iso tukija urallani”

Joonas Oden nousi Suomen ratkaisijaksi puolivälieräottelussa USA:ta vastaan.

Joonas Oden
Kuva: AOP
Jussi Paasi
Avaa Yle-sovelluksessa

TRINEC. Hymyileviä nuorukaisia purkautui Suomen joukkueen pukukopista Trinecin areenassa. Riemu loisti kaikkien kasvoilta, mutta yhden pelaajan olemus näytti suorastaan sädehtivältä.

Joonas Oden nousi Nuorten Leijonien suureksi sankariksi, kun Suomi voitti torstai-iltana USA:n ja eteni nuorten MM-kisojen mitalipeleihin. Oden iski ottelun ainoan maalin. Se osuma jää hänelle mieleen loppuelämän ajaksi.

– Hyppelin vain jäällä ja olin todella innoissani. En ensin nähnyt, että kiekko meni maaliin, Oden kertasi maalista tulleita tunteitaan.

– Tällä kaudella olen liigassa tehnyt ihan hienoja maaleja, mutta tämä oli kyllä urani tähän asti tärkein maali, KooKoota SM-liigassa edustava Oden sanoi.

Erityisen mieluisaksi tilanteen teki se, että maali syntyi juuri Yhdysvaltoja vastaan: Oden on syntynyt Washingtonin osavaltiossa, ja hänellä on myös USA:n kansalaisuus.

– USA on toinen kotimaani, joten tuntui hyvältä osua heitä vastaan.

Uran toistaiseksi tärkeimpään maaliin johtanut tilanne ei syntynyt sattumalta. Kristian Tanus tarjoili hänelle loisteliaan syötön. Maalintekijä kertoi, että kuvio oli tarkkaan sovittu pukukopissa erätauolla.

Osuman jälkeen illan hahmo ei enää miettinyt, miten pelissä käy.

– Tiesin heti maalin jälkeen, että me voitamme tämän pelin. Puolustimme niin hyvin, Oden kertoi.

Ilman äitiä Joonas ei pelaisi jääkiekkoa

Odenin uran ylivoimaisesti tärkein tukija on ollut äiti. Hän on mahdollistanut Joonaksen ja tämän veljen Markuksen jääkiekkoilun. Yksinhuoltajaäiti Minna Hakala-Oden teki neljää työtä maksaakseen poikiensa harrastuksen.

Hakala-Oden kertoi perheen koskettavan tarinan kokonaisuudessaan Tuhkimotarinoita-ohjelmassa.

USA-ottelun jälkeen Odenilla olikin yksi erityinen toive.

– En malta odottaa, että pääsen näkemään äitini minulle lähettämät viestit! Hän on varmasti nyt todella onnellinen. Äiti on ollut niin iso tukija urallani, Oden sanoi onnellisena ja herkistyneenä.

Äiti saa jännittää poikansa otteita MM-turnauksessa vielä sunnuntaihin saakka. Nuoret Leijonat pelaa vähintään pronssipelissä. Joonas Oden odottaa jo malttamattomana kisojen huipennusta.

– Tämä on minulle erittäin iso juttu, sillä en ole ikinä pelannut tällaisessa turnauksessa enkä sen mitalipeleissä. Siitä tulee jotain todella suurta, Oden kertoi.

Suomen joukkue on hehkunut iloista energiaa läpi turnauksen, vaikka alkusarjassa Suomella riittikin pelillisiä vaikeuksia. Oden antaa positiivisuudellaan kasvot koko hymyilevälle ryhmälle.

– Nyt nautin jääkiekosta enemmän kuin koskaan. Tämä (turnaus) on ollut iso askel urallani.

Hänellä on jo mielessä kaksi seuraavaa tavoitetta.

– Seuraava askel on toivottavasti NHL-varaus. Minua ei ole vielä varattu.

Toinen tavoite odottaa kahden voiton päässä.

– Yritetään taas saada Suomelle kultaa!

Suomi kohtaa lauantain MM-välierässä Kanadan. Ottelu alkaa kello 20, ja sitä voi seurata TV2:ssa ja Areenassa.

Lue myös:

Päävalmentaja Raimo Helminen iloitsi Suomen kasvojen kohotuksesta: "Ainakaan ei jäänyt epäselvyyttä, kumpi oli parempi joukkue"

Nuoret Leijonat ylsi turnauksen parhaaseen suoritukseensa MM-puolivälierässä – Yhdysvallat kaatui Joonas Odenin osumalla

Suosittelemme sinulle