Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Trumpin mukaan Yhdysvallat ei halua sotaa – USA lähettää 3 000 sotilasta Lähi-itään lisääntyneen uhan vuoksi

Yhdysvallat surmasi Bagdadissa vaikutusvaltaisen iranilaiskomentajan Qassem Suleimanin perjantain vastaisena yönä.

Iranilaiset osoittivat mieltään Yhdysvaltoja vastaan Teheranissa 3. tammikuuta.
Teheranissa kymmenettuhannet ovat kokoontuneet osoittamaan mieltään Yhdysvaltoja vastaan. Kuva: Atta Kenare / AFP
Tekijät
Avaa Yle-sovelluksessa
  • Yhdysvallat surmasi perjantaiyönä Bagdadissa vaikutusvaltaisen iranilaiskomentajan Qassem Suleimanin
  • Iran on vannonut kostavansa iskun, Pompeon mukaan Yhdysvallat sitoutuu "lieventämään" tilannetta Iranin kanssa
  • Useiden tutkijoiden mielestä kyseessä on merkittävä käänne Lähi-idän tilanteessa
  • Yhdysvallat on kehottanut Irakissa olevia kansalaisiaan lähtemään maasta
  • Kymmenettuhannet ihmiset ovat lähteneet Yhdysvaltoja vastustaviin mielenosoituksiin Teheranissa
  • Yhdysvallat kertoi illalla lähettävänsä noin 3 000 sotilasta lisää Lähi-itään
  • Yle seurasi tässä uutisjutussa Lähi-idän tapahtumia perjantain aikana

00:41: Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Robert O'Brien kertoo lausunnossaan, että iranilainen kenraali Qassam Suleimani kiersi parhaillaan ympäri Lähi-itää suunnittelemassa iskuja yhdysvaltalaisia diplomaatteja ja sotilaita vastaan. "Jos Iran päättää kostaa ja pahentaa tilannetta, olisi se todella huono päätös", O'Brien toteaa. Hän lisää, että Yhdysvallat toivoo suhteiden säilyvän hyvinä Irakin kanssa vielä Suleimanin Bagdadissa surmanneen iskun jälkeen.

22:40: Yhdysvaltain hallinnon virkamies vahvistaa presidentti Donald Trumpin hetkea aikaisemmin kertoman tiedon, että kenraali Qassem Suleimani suunnitteli iskua yhdysvaltalaisia diplomaatteja ja armeijan henkilökuntaa kohtaan muun muassa Irakissa, Libanonissa ja Syyriassa. Yhdysvallat teki iskun puolustautuakseen Iranin tulevia iskuja vastaan.

22:15: Yhdysvaltain PresidenttiDonald Trumppitää puhetta Floridassa. Trump vakuuttaa, ettei Yhdysvallat halua sotaa Iranin kanssa eikä myöskään pyri maan hallinnon vaihtamiseen. Trumpin mukaan kenraali Qassem Suleimanin surmannut isku tehtiin sodan välttämiseksi: "Suleimani suunnitteli välittömiä hyökkäyksiä yhdysvaltalaisia diplomaatteja ja armeijan henkilöstöä kohtaan".
Trump sanoi myös, että Suleimani johti hiljattaisten mielenilmausten tukahduttamista Iranissa. Lisäksi Trump sanoi, että Iran on aiheuttanut Lähi-idässä epävakautta tukemalla eri alueiden taistelijoita, ja että sen on nyt loputtava.

Trumpin lausunto Twitterissä

22:01: Yhdysvaltain korkea sotilasviranomainen varoittaa, että iranilaiskomentaja Suleimanin kehittelemiä suuunnitelmia iskuista amerikkalaisia vastaan saatetaan laittaa täytäntöön Suleimanin kuolemasta huolimatta.

21:57: Amerikkalaisjoukot ovat valmiudessa suojelemaan Yhdysvaltain suurlähetystöä Libanonin Beirutissa kiristyneen tilanteen vuoksi, kertovat amerikkalaislähteet.

19:54: Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoo, että Lähi-itään lähetetään noin 3 000 amerikkalaissotilasta varotoimenpiteenä lisääntyneen uhan vuoksi alueella.

19:45: Presidentti Sauli Niinistö: Yhdysvaltain ja Iranin suhde on Bagdadin tapahtumien jälkeen kriittisessä tilassa. Vaarana on kierre, jota on vaikea katkaista. Sen vaikutukset uhkaavat ulottua myös alueen ulkopuolelle.

18.54: Lentoyhtiöt Royal Jordanian Airlines sekä bahrainilainen Gulf Air ovat keskeyttäneet kaikki lennot Bagdadin kansainväliselle lentokentälle toistaiseksi.

17.46: Iranin korkea-arvoiset turvallisuuslähteet ovat todenneet iranilaisille medioille, että Washingtonin teko oli Yhdysvaltain pahin strateginen virhe Länsi-Aasian alueella. Lähteet ovat sanoneet, että Yhdysvallat on vastuussa iskuista eikä se pääse pakenemaan seuraamuksia.

17.10: Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto on kertonut pitävänsä Lähi-idän tilannetta äärimmäisen huolestuttavana. Haavisto on muistuttanut, että Lähi-idän konfliktit ovat aiemminkin heijastuneet rajulla tavalla maailmanpolitiikkaan. Lisää Haaviston mietteistä voit lukea tästä jutusta.

17.03: YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on kehottanut kaikkia maksimaaliseen itsehillintään. Lisäksi Guterres on todennut, ettei "maailmalla ole varaa toiseen sotaan Persianlahdella". Guterresin viestin välitti YK:n tiedottaja.

16.29: Miksi Yhdysvallat ja Iran ovat sodan partaalla? Lue juttu ja katso neljä karttaa, jotka kertovat maiden välisestä konfliktista.

16.11: Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kirjoittanut Twitterissä, että Suleimani on tappanut tai haavoittanut tuhansia amerikkalaisia ja myös suunnitellut tappavansa lisää. Trumpin mukaan Suleimani on ylipäätään joko suorasti tai epäsuorasti vastuussa miljoonien kuolemasta.

Trump kirjoitti tviitissään myös, että Suleimani oli syyllinen useiden iranilaisten mielenosoittajien kuolemaan. Amnesty on arvioinut, että loppuvuoden mielenosoituksissa on kuollut ainakin 304, mutta Reutersin mukaan kuolleita voisi olla jopa 1 500.

Jatkotviiteissään Trump toteaa myös, että Suleimani "olisi pitänyt tappaa jo monta vuotta sitten".

Yhdysvallat on aiemmin kertonut tehneensä perjantaiaamun iskun "suojellakseen amerikkalaisia työntekijöitä ulkomailla". Iskun on myös epäilty olevan kosto Iranin tukemien mielenosoittajien hyökkäyksestä Yhdysvaltain Bagdadin suurlähetystöön aiemmin tällä viikolla.

Yhdysvaltain Bagdadin suurlähetystö kuvattuna 3. tammikuuta.
Yhdysvaltain Bagdadin suurlähetystö kuvattuna 3. tammikuuta. Kuva: AFP

15.36: Miten Yhdysvaltain tekemään iskuun reagoidaan Syyriassa ja Irakissa? Entä mitä Irakissa tapahtuu seuraavaksi? Lue toimittaja Tom Kankkosen analyysi Suleimanin kuoleman mahdollisista seurauksista tästä.

14.16: Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kertoi Twitterissä, että Yhdysvallat sitoutuu "lieventämään" tilannetta Iranin kanssa.

14.10: Moni maa on tuominnut Yhdysvaltain tekemät iskut ja todennut niiden horjuttavan maailman rauhaa. Esimerkiksi Venäjä, Ranska ja Kiina ovat epäilleet, että iskulla on vakavat seuraukset ja maailmasta on nyt tullut vaarallisempi paikka. Britannia ja Saksa ovat lisäksi muistuttaneet, että myös Iranilla on lusikkansa sotkussa, sillä se on provosoinut Yhdysvaltoja toimimaan.

13.39: Kymmenettuhannet ihmiset ovat lähteneet kaduille Iranin pääkaupungissa Teheranissa. Yhdysvaltoja vastustavat mielenosoitukset alkoivat perjantairukousten päätyttyä. Väkijoukko huutaa Amerikkaa vastustavia iskulauseita ja kantaa ilmaiskussa tapetun Suleimanin kuvia.

13.15: Iraniin on julistettu kolmen päivän suruaika. Ranska on kehottanut Teheranissa oleskelevia kansalaisiaan välttämään julkisia kokoontumisia. Hollanti on puolestaan pyytänyt kansalaisiaan poistumaan Bagdadista. Hollannin ulkoministeriö on sanonut, että tilanne kaupungissa on arvaamaton.

13.07: Iran on nimennyt Quds-joukkojen uudeksi johtajaksi kenraali Esmail Ghaanin. Suleimanin aikana Ghaani toimi joukkojen apulaiskomentajana. Ajatollah Ali Khamenei on sanonut valtion median julkaisemassa tiedotteessa, että joukkojen ohjelma säilyy muuttumattomana uudesta komentajasta huolimatta.

12.21: Millainen mies oli Yhdysvaltain surmaama Qassem Suleimani? Lue tästä Ylen hänestä kirjoittama henkilökuva.

12.15: Reuters-uutistoimiston mukaan kaikki Irakissa öljy-yhtiöissä työskentelevät amerikkalaiset evakuoidaan maasta.

11.55: Professori Hannu Juusola sanoi Ylen haastattelussa pitävänsä kriisin kiristymistä todennäköisenä. Juusolan mukaan Yhdysvalloilla on aikaisemminkin ollut mahdollisuus iskeä Suleimania vastaan, mutta tähän asti se on pidättäytynyt toimimasta niin. Iskua on pidetty liian suurena riskinä, Juusola sanoo.

10.50: Iranilaisen Iran Front Page -lehden toimittaja kertoo Twitterissä, että Suleimanin ruumista oltaisiin palauttamassa Bagdadin lentokentän kautta takaisin Iraniin.

10.50: Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu keskeyttää matkansa Kreikkaan Suleimanin tilanteen vuoksi.

10.20: Irakin virkaatekevä pääministeri Adel Abdel Mahdi arvosteli kovasanaisesti Yhdysvaltain iskua Irakiin. Hänen mukaansa isku tulee "laukaisemaan hirvittävän sodan". Mahdin mukaan isku suvereenin valtion alueella tämän valtion sotilasvirkamiestä kohtaan rikkoo Yhdysvaltain ja Irakin välistä sopimusta.

Yhdysvallat iski Irakiin

Yhdysvallat on tehnyt ohjusiskun Irakissa Bagdadin kansainväliselle lentoasemalle. Iskussa on kuollut ainakin kahdeksan ihmistä ja loukkaantunut useita.

Yhdysvallat kertoo, että iskun kohteena oli Iranin vallankumouskaartin Quds-erikoisjoukkojen komentaja, kenraali Qassem Suleimani. Hän sai iskussa surmansa.

Irakin mukaan iskussa kuoli lisäksi maassa toimivan ja Iranin tukeman Hashed al-Shaabin varajohtaja Abu Mahdi al-Muhandis.

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi presidentti Donald Trumpin määränneen iskun.

Miten merkittävistä kohteista oli kyse?

Suleimani oli yksi vaikutusvaltaisimmista henkilöistä Iranissa. Hän johti Iranin ulkopuolella toimivia Quds-erikoisjoukkoja yli 20 vuotta.

Quds-joukoilla on ollut merkittävä rooli monissa konflikteissa, joihin Iran on osallistunut. CNN:n haastatteleman turvallisuuspolitiikan asiantuntijan Peter Bergenin mukaan Suleimani on johtanut Iranin sotilasoperaatioita Libanonissa, Syyriassa, Irakissa ja Jemenissä.

Suleimani raportoi suoraan Iranin hengelliselle johtajalla ajatollah Ali Khameneille.

Myös al-Muhandis oli merkittävä vallankäyttäjä Irakissa. Hän toimi Isis-järjestön vastaisessa taistelussa merkittävässä roolissa olleiden Popular Mobilization Forces -joukkojen (tunnetaan myös nimellä Hashed al-Shaab) varajohtajana.

Qassem Suleimani ja Abu Mahdi al-Muhandis.
Qassem Suleimani ja Abu Mahdi al-Muhandis. Kuva: Khamenei.ir / AFP

Joukot toimivat usein yhteistyössä Quds-joukkojen kanssa, ja niillä oli läheiset suhteet Iraniin. Hashed al-Shaab on Iranin kanssa läheisissä väleissä oleva shiiaenemmistöinen järjestö, joka on otettu osaksi Irakin valtion turvallisuuskoneistoa.

Hashed al-Shaabin mukaan iskussa kuoli viisi ryhmän jäsentä sekä kaksi ryhmän vieraana ollutta “tärkeää henkilöä”. Ryhmän tiedottajan mukaan iskun takana olivat “yhdysvaltalaiset ja israelilaiset”.

Miksi isku tehtiin, ja mitä siitä seuraa?

Yhdysvallat kertoi tehneensä iskun "suojellakseen amerikkalaisia työntekijöitä ulkomailla". Maan puolustusministeriön Pentagonin mukaan ohjusiskun tarkoituksena on toimia pelotteena, ettei Iran vastaisuudessa iskisi Yhdysvaltoja vastaan.

Pian iskun jälkeen Yhdysvaltain presidentti Donald Trump twiittasi kuvan Yhdysvaltain lipusta.

Isku oli mahdollisesti myös kosto Iranin tukemien mielenosoittajien hyökkäyksestä Yhdysvaltain Bagdadin suurlähetystöön aiemmin tällä viikolla. Tuhannet Iran-mieliset prostestoijat yrittivät tunkeutua lähetystöön.

Tapahtumien taustalla ovat amerikkalaisjoukkojen viime sunnuntaina tekemät ilmaiskut. Niiden kohteina olivat Iranin tukemien šiiamuslimien puolisotilaallisten joukkojen taistelijat.

Yhdysvaltain tämänpäiväisellä ohjusiskulla arvioidaan olevan kauaskantoiset seuraukset. Lähi-itään erikoistuneen Al-Jazeera-uutiskanavan mukaan iskut ovat käänteentekevä tapahtuma Irakille ja Lähi-idälle.

Myös Lähi-itään erikoistuneen Brookings-instituutin tutkijan Dan Bymanin mielestä isku muuttaa koko alueen tilanteen.

Yhdysvaltain senaatin ulkoasianvaliokunnan jäsen, demokraattisenaattori Chris Murphy arvostelee ilman kongressin hyväksyntää tehtyä iskua. Hänen mukaansa se saattaa olla lähtölaukaus laajempaan alueelliseen konfliktiin.

Trumpin hallinto ei ilmoittanut Bagdadin kansainvälisellä lentokentällä toteutetusta iskusta etukäteen kongressille.

Yhdysvaltain ja Iranin välit kiristyvät

BBC:n haastattelemien tutkijoiden mukaan on todennäköistä, että Iran tulee vastaamaan iskuihin. Iranin johtavat poliitikot, muun muassa maan presidentti Hassan Rouhani sekä hengellinen johtaja ajatollah Ali Khamenei ovat uhanneet Iranin kostavan Yhdysvalloille.

– Suleimanin epäreilu murhaaminen tulee johtamaan murskaavaan kostoon, Iranin puolustusministeri Amir Hatami sanoi.

Iran ilmoitti pian iskun jälkeen, että sen ylin turvallisuuspoliittinen elin kokoontuu käsittelemään iskua.

Iranin vallankumouskaarti ilmoitti kostavansa Suleimanin murhan kaikkialla muslimimaailmassa. Yhdysvallat on kehottanut kaikkia kansalaisiaan lähtemään Irakista välittömästi.

Perjantain iskun pelätään kiristävän entisestään jännitteitä Yhdysvaltain ja Iranin välillä ja johtavan uusiin konflikteihin Lähi-idässä. Tieto Suleimanin kuolemasta saikin heti raakaöljyn hinnan nousemaan yli neljällä prosentilla.

Yhdysvaltain ja Iranin valmiiksi jännitteiset välit ovat olleet syöksykierteessä sen jälkeen, kun Trump veti Yhdysvallat pois Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018.

Aiheesta lisää:

Ylen Ulkolinja-dokumentti Qassem Suleimanista katsottavissa Yle Areenassa klo 12 alkaen

Miten Iran reagoi Yhdysvaltain iskuun? Tutkija pitää kriisin kiristymistä todennäköisenä

”Raju isku uusilla pelisäännöillä, Iranin vastaus pelottaa” – Ohjusisku Bagdadiin yllätti myös nukkumaan menossa olleet yhdysvaltalaiset

Väkijoukko riehui USA:n Bagdadin-lähetystöllä aikansa ja poistui sitten paikalta – Kolme kysymystä ja vastausta avaavat sotkuista vyyhtiä

Yhdysvallat lähettää lisäjoukkoja Lähi-itään suurlähetystöhyökkäyksen jälkeen

Yhdysvaltojen Irakin-suurlähetystöön yritettiin tunkeutua – Trump syyttää Irania: He joutuvat vastuuseen

Suosittelemme