Hyppää sisältöön

Poliisiammattikorkeakoulun valintakoekirjasta tehdään äänikirja – poliisissa on varauduttu vanhoihin vitseihin luku- ja kirjoitustaidottomista poliiseista

13 tuntia 53 minuuttia kestävä äänikirja saattaa olla Suomen ensimmäinen valintakoekirja, jonka voi myös kuunnella.

Poliisin uusi valintakoekirja ilmestyy painettuna kirjana, sähkökirjana sekä äänikirjana 10. tammikuuta. Kuva: Petteri Sopanen / Yle
Marcus Ziemann

Poliisiksi tahtovan ei ole enää tammikuun lopulla alkavalla hakujaksolla pakko lukea lähes 400-sivuista valintakoekirjaa. Poliisiammattikorkeakoulussa päätettiin viime keväänä, että kirjan saa myös kuunnella.

Äänikirja on poliisilta ennakkoluuloton veto. Mallia ei ole otettu mistään, idea syntyi koulussa.

Valintakoekirjan toimittanut Poliisiammattikorkeakoulun lehtori Marko Vesterbacka sanoo äänikirjan epäilijöille, että äänikirja ei ole kirjan kuolema. Se on tarkoitettu tekstin täydentäjäksi.

– Kirjallisuuden ydin ei ole painettu kirja, vaan kirja on jonkinlainen pitkä ajatus. Se ajatus voi toteutua tahroina paperilla, mutta se voi toteutua sähköisessä muodossa ja äänikirjanakin.

Kirjallisuuden ydin ei ole painettu kirja, vaan kirja on jonkinlainen pitkä ajatus.

Poliisiammattikorkeakoulun lehtori Marko Vesterbacka

Poliisiammattikorkeakoulussa osataan jo odottaa palautetta. Äänikirja poliisin valintakoekäytössä tuo varmasti vanhat klassikkovitsit ihmisten mieliin. Ne ovat iänikuisia vitsejä poliisipartiosta, jossa toinen osaa lukea ja toinen kirjoittaa.

Vitsit luku- ja kirjoitustaidottomista poliiseista eivät ole suomalaisten kansallista omaisuutta, sillä 1970-luvun vitsien kultakaudella poliisien kustannuksella naurettiin myös muilla kielillä.

Kiireessä kuunnellaan, ajan kanssa luetaan

10. tammikuuta julkaistava uusi valintakoekirja Kun isolla kengällä astuu, jää iso jälki on vuodesta 2014 käytössä olleen teoksen neljäs laitos. Tyyliltään kirja on tarinallista tietokirjallisuutta.

Poliisiksi hakevan kannalta kirja on olennainen, sillä sen 18 pitkää artikkelia kertovat poliisin työstä. Valintakokeessa hakijan on kirjoitettava kirjan pohjalta essee. Kirjallinen koe ei ainoastaan paljasta, onko hakija ymmärtänyt artikkelien sisältöjä, vaan myös sen, osaako hakija myös perustella omia johtopäätöksiään.

Äänikirjallaan poliisi toimii pioneerina, sillä ainakaan Suomen kustantamoissa ei tunneta vielä yhtään äänimuotoista valintakoekirjaa. Toistaiseksi äänenä on ollut saatavissa lähinnä vain lukion materiaalia.

Hakijoiden joukossa on paljon hyvinkin toiminnallisia ihmisiä.

Poliisiammattikorkeakoulun lehtori Marko Vesterbacka

Äidinkielenopettajataustainen Marko Vesterbacka uskoo, että jotkut voivat selvitä valintakokeesta pelkästään kirjaa kuuntelemalla, mutta todennäköisesti useimmat kuuntelijat myös lukevat kirjaa.

Valintakoekirja tai sen sähkökirjaversio ovat tuhtia luettavaa. Äänenä kirjan saa mukaansa myös lenkille tai autoon.

– Meidän hakijoiden joukossa on paljon hyvinkin toiminnallisia ihmisiä. He löytävät ehkä enemmän tilaa omasta arjestaan valintakokeeseen valmistautumiseen myös tätä kautta.

Varsinaiseen pänttäämiseen valintakokeen äänikirja soveltuu huonommin. Siksi painetussa kirjassa on muun muassa tilaa muistiinpanoille.

Poliisin pitää ahmia tietoa

Poliisiammattikorkeakoulu muutti joulukuussa kirjallisen kokeen valintakoevaatimuksia. Kirjallinen koe voi nyt karsia hakijan jo pelkkien kielivirheidenkin takia. Muutos tehtiin, koska osalla nykyopiskelijoista on vaikeuksia kirjoittaa riittävän hyvää tekstiä.

Monet tämänvuotisista hakijoista ovat syntyneet 2000-luvulla. Paksun opuksen ja pitkien tarinoiden lukeminen on joillekin poliisiksi haluaville täysin uusi kokemus. Se voi ottaa lujille.

Marko Vesterbacka on ollut Poliisiammattikorkeakoulussa 17 vuotta. Muutos on nähtävissä.

Poliisikoulutuksessa ymmärretään, että lukeminen on tärkeää eri tavalla kuin ennen.

Poliisiammattikorkeakoulun lehtori Marko Vesterbacka

Koulussa pitää nykyään tietoisesti korostaa oppikirjojen merkitystä ja uusia oppikirjoja pyritään saamaan jatkuvasti lisää.

– Meidän opiskelijoiden täytyy olla valmiita lukemaan ja hankkimaan tietoa sitä kautta. Poliisikoulutuksessa ymmärretään, että lukeminen on tärkeää eri tavalla kuin ennen. Sitä pitää korostaa, ja jopa vaatiakin.

Poliisiammattikorkeakoulussa toivotaan, että valintakokeen äänikirja helpottaa liikkeelle lähtöä. Heillekin voi aueta portti poliisiksi, joille lukeminen on tähän saakka tuntunut liian raskaalta.

– Se saattaa vaivattomasti viedä mennessään ja sitten tarttuu kirjaan, Marko Vesterbacka sanoo.

Lue myös:

Huonoa suomea kirjoittava ei pääse enää poliisiksi – Valintakokeen kirjallisesta kokeesta tulee karsiva

Poliisikouluun haki ennätysmäärä opiskelijoita: Yhtä paikkaa tavoittelee lähes 13 hakijaa

”Annamme valmiudet, mutta ei täällä ihmisestä täydellistä tehdä” – Poliisien koulutuksessa opetetaan, miten erottaa oikea väärästä

Suosittelemme sinulle