Hyppää sisältöön

Miltä kuulostavat revontulet? Tähtitieteen harrastajat hankkivat tietoa ilmiöistä, joita ei tunneta

Hankasalmella on maailman ainoa revontulien kuunteluasema.

Kuva: Antti Pietikäinen / Yle
Riikka Pennanen

Hankasalmen Murtoisten vanhan kyläkoulun edustalla nököttävän rakennuksen paljastaa observatorioksi vain katolla oleva iso valkoinen kupu.

Vaatimattomasta ulkokuoresta huolimatta tähtiharrastajat ovat tehneet tässä rakennuksessa kansainvälistä havaintotoimintaa jo 15 vuoden ajan.

Nyt observatorioon on rakennettu myös maailman ainoa revontulien kuunteluasema.

Valoilmiönä revontulten syntymekanismit (siirryt toiseen palveluun) (Ursa) tunnetaan jo varsin hyvin, mutta niiden äänet ovat mysteeri.

Moni sanoo kuullensa revontulien ääntä, mutta todisteita on todella vähän, kertoo tähtiharrastajien yhdistyksen Jyväskylän Siriuksen puheenjohtaja Arto Oksanen.

– Ilmiöstä tarvitaan useampia rippumattomia havaintoja, että se saa todellisen tieteellisen vahvistuksen.

Hankasalmen observatorio on Murtoisten kylällä, kaukana kaupungin valosaasteesta. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Toistaiseksi ainoa tallenne oletetuista revontulien äänistä on Aalto-yliopiston emeritusprofessorin Unto K. Laineen tekemä nauhoitus.

Laineen hypoteesin (siirryt toiseen palveluun)mukaan äänet syntyvät oikeissa sääoloissa inversiokerroksessa noin 70-80 metrin korkeudessa.

Ionosfääristä tulevat positiiviset varaukset ja maanpinnalta nousevat varaukset latautuvat energiaksi lämpötilainversiokerroksessa. Äänet syntyvät, kun sähkövaraus purkautuu revontulimyrskyn aikana.

Tämän kipinöinnin etsimistä on tarkoitus jatkaa Hankasalmen observatoriossa, sanoo Oksanen.

Ainutlaatuinen havaintolaitteisto

Auringonlasku rusottaa vielä heikosti puiden takana ja vanhan kyläkoulun ulkovalo valaisee pihamaata, mutta muuten Hankasalmen observatorion ympäristössä on pilkkopimeää.

Avaruuteen tähyily saa nyt kuitenkin jäädä, sillä paksu pilvipeite estää sen tällä kertaa.

– Meillä on vuodessa noin 50 selkeää yötä, jolloin taivasta voi tarkkailla, kertoo Oksanen.

Hankasalmen observatoriolla on jo entuudestaan tähtitaivasta kuvaava revontulikamera ja Ilmatieteen laitoksen magnetometri, joka mittaa Maan magneettikentän häiriöisyyttä.

Nämä laitteet yhdessä kuunteluaseman kanssa muodostavat harvinaisen kokonaisuuden revontulien havainnointiin.

Auringon aktiivisuus on tällä hetkellä minimivaiheessa, eli komeita revontulinäytöksiä esiintyy harvakseltaan. Kuva: Vesa Vaarama / Yle

– Tällainen revontulia kuunteleva automaattinen laitteisto on ainutlaatuinen maailmassa.

Observatorion katolle asennettu radioantenni mittaa kipinöiden aiheuttamaa sähköpurkausta ja neljä mikrofonia kuuntelevat taivasta.

Jyväskylän Siriuksen tähtitieteen harrastajat voivat tehdä havaintonsa kotikoneiltaan, sillä kaikki laitteet ovat etäkäytettäviä.

Galaksien kuvaamista kotikoneelta

Viime syksynä Hankasalmen observatorio sai myös uuden kameran. Peiliteleskooppiin kiinnitetyllä CCD-kameralla on jo ehditty kuvata muuttuvia tähtiä, kuuta, planetaarisia sumuja, galakseja ja löydetty yksi novapurkaus.

Edellisenä yönä yksi Siriuksen jäsenistä on napannut laitteistolla kuvan kierteisestä galaksista. Kuvaaja otti yhteyden Hankasalmella olevaan laitteistoon lomamatkaltaan Floridasta.

Tähtitieteen harrastajien ei enää tarvitse tulla tiirailemaan teleskoopin luuppiin tehdäkseen havaintoja, kertoo Arto Oksanen. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Myös revontulien kuunteluasema tulee toimimaan automaattisesti.

– Laitteisto huomaa milloin on suotuisat olosuhteet revontulien havaitsemiselle ja tekee nauhoitukset automaattisesti. Jälkikäteen voimme tutkia, kuuluuko siellä mitään.

Tällä hetkellä monet tähtitieteilijät ja tutkijat suhtautuvat revontulien ääniin hieman epäillen. Jos niitä saadaan varmuudella tallennettua, niin ääni kellossa voi muuttua.

– Sitten tutkijat ovat paljon suuremmalla mielenkiinnolla selvittämässä, miten se on mahdollista, mikä sen äänen loppujen lopuksi aiheuttaa ja miten energia revontulista tulee tänne maan pinnalle asti.

Revontulien äänien tallentamiseen tarkoitetut mikrofonit on suojattu säältä vanerilaatikoihin. Laatikon kansi aukeaa automaattisesti, kun olosuhteet revontulille ovat otolliset. Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Tallenteita mahdollisista revontulien äänistä pitää vielä odotella, sillä auringon aktiivisuus on nyt minimivaiheessa.

Auringon aktiivisuusvaihe kestää noin 11 vuotta, eli vasta muutaman vuoden päästä aurinko alkaa lähettää enemmän revontulia synnyttäviä hiukkasia.

– Toki on vielä paljon työtä tehtävänä ennen kuin revontulien ääniä voidaan nauhoituksista tunnistaa, vaikka laitteisto olisikin muuten valmiina.

Revontulien lisäksi Hankasalmella voi kuitenkin kuunnella myös muutakin taivaallista menoa.

Esimerkiksi tulipallot, eli ilmakehään putoavat meteoriitit tuottavat yliäänipamauksia, kertoo Oksanen.

– Vielä ei pysty edes arvaamaan, mitä kaikkea tulemme kuulemaan. Tallenteisiin voi tarttua aivan uusia ilmiöitä.

Suosittelemme sinulle