Hyppää sisältöön

Suomen sankariksi nousseen Joonas Odenin äiti paljasti, mitä pojalleen tekstasi: "Kirjoitan melkein aina saman viestin"

Joonas Odenin äiti joutui tekemään kovia uhrauksia, jotta pojat voisivat pelata jääkiekkoa.

Joonas Oden
Odenin veljesten tarina on tuonut valokeilaan jääkiekkkoharrastuksen kalleuden. Joonas Oden muutti äitinsä Minna Hakala-Odenin ja Markus-veljensä kanssa Oulusta Kouvolaan, koska Kärppien junioreissa pelaaminen kävi liian kalliiksi yksinhuoltajaäidin kukkarolle. Kuva: AOP
Kirsi Teiskonlahti,
Hinni Hirvonen

Yksi jääkiekon alle 20-vuotiaiden MM-kisojen puheenaiheista on ollut turnauksessa mainiosti onnistuneen Joonas Odenin tarina.

Odenin äiti Minna Hakala-Oden paiski pahimmillaan neljää työtä mahdollistaakseen poikiensa Joonaksen ja Markus Odenin jääkiekkoharrastuksen. Useasta työstä huolimatta äiti ei meinannut selviytyä kausimaksuista ja mailat ja luistimet oli ostettava luotolla – pahimmillaan velkaa kertyi jopa 10 000 euroa. Jääkiekosta luopuminen ei kuitenkaan käynyt mielessäkään, sillä Hakala-Oden halusi, että Yhdysvalloista Suomeen muuttaneilla ja vanhempien eron kokemilla pojilla olisi elämässä edes jotakin pysyvää.

Panostaminen poikien harrastukseen kannatti, sillä molemmat pojista pelaavat KooKoossa: nuorempi veli Markus A-junioreissa ja Joonas liigajoukkueessa. Joonas Oden on esittänyt taitojaan myös alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa, missä hän vastasi Suomen ainoasta osumasta Yhdysvaltoja vastaan. Maali toi lopulta Suomelle välieräpaikan.

Oman pojan voittomaali sai Minna Hakala-Odeninliikuttuneeksi.

– Minulla on tapana kannustaa hyvin äänekkäästi, niin tuli äänekäs huuto. Sitten hypittiin kotona. Jännitimme loppupelin, saako USA maalia ja toivoimme, että ei, Hakala-Oden kertasi voitokkaan USA-puolivälierän tapahtumia.

Joonaksen otteiden seuraamista MM-turnauksessa Hakala-Oden kuvailee epäuskoiseksi.

– Se on todella uskomaton tunne, ei sitä oikein edes tajua, että oma poika on siellä. Viime vuonna kannustettiin niitä ja nyt siellä onkin oma poika. Se on vähän, että ei voi olla totta.

Puolivälieräottelua Hakala-Oden seurasi yhdessä perheen kanssa. Ratkaisuosuman jälkeen puhelin täyttyi onnitteluviesteistä.

– Ystävät olivat maalista onnellisia, eivät niinkään ratkaisevasta maalista, Hakala-Oden nauroi.

Äiti myönsi nähneensä heti pojan kasvoilta, miten paljon osuma merkitsi.

– Joonaksesta näki hymystä, kuinka hyvältä onnistuminen tuntui. Se tuntuu niin mahtavalta itsestäkin, kun huomaa, että toinen on onnellinen saavutuksesta tai onnistumisesta, Hakala-Oden iloitsi.

Lähes heti pelin päätyttyä Joonas Oden kertoi Yle Urheilun haastattelussa odottaneensa, että pääsee näkemään, millaisen viestin äiti on lähettänyt.

Millaisen viestin Hakala-Oden sitten lähetti?

– Kirjoitan melkein aina saman viestin, että hyvin pelattu. Kirjoitan sen aina englanniksi.

Erityisen tärkeä peli pidensi kuitenkin viestiä vielä muutaman rivin.

– Sanoin, että juhli nyt sitä tunnetta, mutta huomenna on uusi päivä ja ylihuomenna uusi peli. Sitten pitää unohtaa voitto. Juhli nyt, mutta anna sen mennä sitten pois päästä.

Mitään erityisiä juhlia voitokas puolivälieräpeli ei tuonut.

– Ei meillä mitenkään erityisesti juhlita, menemme katsomaan toisen pojan peliä.

"Jokainen äiti tekisi saman"

Minna Hakala-Oden kertoi tarinansa Tuhkimotarinoita-sarjassa. Vaikka Joonaksen onnistumista MM-turnauksessa on ollut ilo seurata, vakuuttaa äiti, että menestys on vain mukava lisä.

– Tietää, että on kannattanut tehdä uhraukset, vaikka mielestäni kyse ei ole edes uhrauksista. Jokainen äiti tekisi varmaan saman jutun. Uskon, että vaikkei Joonas olisi menestynyt näin, haluaisin silti tehdä ihan saman jutun. Ei siinä ole eroa.

Hakala-Oden näkeekin, että harrastus on auttanut Joonas Odenia elämässä.

– Jääkiekko on hieno harrastus. Ihanaa, että pojat harrastavat sitä. Se opettaa elämää, yhteistyötä ja sosiaalista puolta.

Oulussa asuessaan Hakala-Oden paiski keikkatyötä neljässä paikassa, mikä tarkoitti usein tuplavuoroja ja pitkiä päiviä. Päälle tulivat jääkiekkoseuran velvoittamat talkoovuorot.

Nyt Kouvolassa poikien kasvettua tilanne on kuitenkin helpottunut.

– On sitä vähän ehkä vähennetty. Mutta minähän tykkään tehdä töitä, sanotaanko näin.

Lue myös:

Joonas Odenin äiti teki neljää työtä: Kiitos suomalaisen miljardöörin, tuhannet lapset saavat tukea kiekon harrastamiseen

Viime vuoden kultavalmentaja Jussi Ahokas ilahtui Nuorten Leijonien ja KooKoo-suojattinsa Joonas Odenin onnistumisesta: "Osoitus henkisestä kyvystä ja taidosta"

Suomen sankari odotti USA-voiton ja uransa tärkeimmän maalin jälkeen, että pääsee lukemaan äidin viestit: ”Äiti on ollut niin iso tukija urallani”

Näin Nuoret Leijonat kurkotti kohti MM-finaalia – Joonas Odenin lämäri vei Suomen välieriin

Suosittelemme sinulle