Hyppää sisältöön

Kaksi naista tuomittiin törkeistä eläinsuojelurikoksista Karkkilassa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus määräsi ehdollista vankeutta ja 70 päiväsakkoa. Lisäksi tuotantoeläimet tuomittiin valtiolle menetetyiksi.

Uutisvahdin läheltä-listan markkinointikuva, jossa kartta
Kuva: Yle
Saara Hirvonen

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut kaksi karkkilalaista naista törkeästä eläinsuojelurikoksesta sekä ympäristön turmelemisesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen. 11 kuukauden vankeusrangaistus on ehdollinen. Koeaika päättyy vuoden 2021 lopussa.

Lisäksi oikeus määräsi kummallekin 70 päiväsakkoa ja korvaamaan yhteisvastuullisesti todistelukustannukset. Toinen naisista määrättiin maksamaan myös asianajajan kulut. Molemmat naiset määrättiin pysyvään tuotantoeläintenpitokieltoon ja menettämään eläimensä valtiolle.

Karjatilalla on ollut yhteensä lähes 270 eläintä. Syyttäjän mukaan nautoja oli kohdeltu julmasti ja aiheutettu niille tarpeetonta kärsimystä, kipua ja tuskaa heinäkuun 2015 ja tammikuun 2016 välisenä aikana.

Eläinsuojelutarkastuksissa todettiin, että nautojen hoito oli puutteellista ja ravintoa ei ollut riittävästi tarjolla. Esimerkiksi useat lypsylehmät olivat liian laihoja ja nuorikarja ja vasikat kitukasvuisia. Lisäksi eläimet kärsivät janosta ja nestehukasta, ahtaudesta, likaisuudesta, kuumuudesta, pimeydestä ja liian nuorten eläinten astuttamisesta.

Tilalta on myös valunut ravinteita ja bakteereita maaperään ja alueen pintavesiin.

Oikeuden mukaan naiset ovat olleet välinpitämättömiä viranomaisten antamia ohjeita ja määräyksiä kohtaan. Karjanhoidossa on ollut lukuisa määrä puutteita, joten käräjäoikeuden mukaan molemmat ovat kyvyttömiä ja pysyvästi soveltumattomia omistamaan, pitämään tai hoitamaan tuotantoeläimiä.

Vuonna 2018 Suomessa annettiin tuotantoeläimiin kohdistuneista eläinsuojelurikoksista 61 lainvoimaista tuomiota.

Lue myös:

Asiantuntija eläinsuojelurikoksista: "Ulostetta voi olla puoli metriä ja ruoka homeessa" – katso, milloin rikoksista rangaistaan ja milloin ei

Ylen selvitys: Lemmikkejä ammutaan, puukotetaan, kuristetaan ja jätetään heitteille – "Kaikilla ei tarvitse olla oikeutta lemmikkieläimeen"

Suosittelemme sinulle