Hyppää sisältöön

Australian kaakkoisosissa yli 100 000 ihmistä saanut evakuointikehotuksen

Laivastolla on käynissä valtava operaatio maastopalojen saartamien ihmisten pelastamiseksi.

Mallacootan kaupungista evakuoituja siirrettiin vesiteitse Australian laivaston aluksiin.
Mallacootan kaupungista evakuoituja siirrettiin vesiteitse Australian laivaston aluksiin. Kuva: ROYAL AUSTRALIAN NAVY/LSIS SHANE/ EPA
STT

Australian kaakkoisosissa yli satatuhatta ihmistä oli saanut perjantaihin mennessä evakuointikehotuksen. Laajoista maastopaloista pahimmat raivoavat tällä erää Uuden Etelä-Walesin ja Victorian osavaltioissa, joihin on monin paikoin julistettu hätätila.

Australian itärannikolla laivastolla on käynnissä suuri evakuointioperaatio palojen vuoksi saarroksiin jääneiden ihmisten pelastamiseksi.

Laivaston alukset HMAS Choules ja MV Sycamore olivat ottaneet kyytiinsä Mallacootan rannikkotaajamasta noin tuhat ihmistä perjantai-iltaan mennessä paikallista aikaa. Heidät oli määrä kuljettaa turvaan Australian etelärannikolle.

HMAS Choules suorittamassa pelastusoperaatiota Mallacootan rannikolla Victorian osavaltiossa Australiassa.
HMAS Choules suorittamassa pelastusoperaatiota Mallacootan rannikolla Victorian osavaltiossa Australiassa. Kuva: Helen Frank / Australian laivasto

Mallacoota sijaitsee maan kaakkoiskulmassa Victorian osavaltiossa. Tuhannet asukkaat ja turistit ovat olleet sen rannoilla jumissa uudenvuodenaatosta saakka.

MS Sycamoren kyytiin pääsyä odottanut George Mills kuvaili Sydney Morning Heraldille tunnelmiaan epätodellisiksi.

– On todellakin aavemaista. Seuraamme veneiden rantautuvan, jotta ne voivat viedä meidät alukseen, jota emme näe, Melbournessa asuva Mills kertoi.

Evakuointien lisäksi armeijan koneet pudottavat eristyksiin jääneille alueille avustustarvikkeita yhteistyössä pelastusviranomaisten kanssa.

australian kartta
Kuva: Marja Väänänen / Yle

Belgian kokoinen alue palanut

Maastopalokriisin aikana on kuollut ainakin 20 ihmistä ja kymmeniä on kateissa. Lisäksi jo yli 1 300 kotia on tuhoutunut.

Syyskuun lopulla alkaneet maastopalot ovat tuhonneet Australiassa tähän mennessä alueen, joka on kooltaan yhteensä Belgian kokoinen.

Uuden Etelä-Walesin pääministeri Gladys Berejiklian painotti perjantaina, että palojen uhkaamien alueiden ihmisillä oli vielä aikaikkuna pakenemiseen.

– Jos teillä ei ole tarvetta jäädä näille alueille, teidän täytyy lähteä, hän vetosi.

Nowran pohjoispuolella autojonossa ollut Eloise Givney kertoi, että hän ja moni hänen perheenjäsenensä oli ollut neljä päivää liekkien eristäminä ilman sähköä, toimivia puhelimia ja tietoverkkoa.

– Tuli eteni meistä 50 metrin päähän, ja ajoimme autolla pois tulirintaman läpi, koska muita pakoteitä ei ollut. Meiltä loppui ruoka päivä sitten, 26-vuotias Givney sanoi.

Kuuman lauantain jälkeen sateita?

Lauantaista odotettiin kuumaa päivää Australian itäosiin. Esimerkiksi Nowran seudulle ennustettiin yli 40 asteen lämpötilaa. Pelastusviranomaiset pelkäsivät, että palot saattavat yltyä jälleen uuteen huippuunsa.

Osin sunnuntaiksi ja etenkin maanantaiksi on kuitenkin luvassa Uuteen Etelä-Walesiin ja Victoriaan hartaasti odotettuja sateita.

Suomen ulkoministeriö kehottaa Australiaan matkustavia suomalaisia noudattamaan erityistä varovaisuutta maan laajojen maastopalojen vuoksi. Suomen ulkoministeriö silti pitää Australiaa edelleen turvallisena maana matkustajalle.

Lue myös:

Australian laivasto on aloittanut palojen saartamien ihmisten pelastamisen Mallacootan rannikkokaupungista

Suosittelemme sinulle