Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Yhdysvaltain johtama liittouma supistaa toimintojaan Irakissa – myös suomalaiset keskeyttäneet irakilaisjoukkojen koulutuksen

Iranilaiskenraali Suleimanin surmaaminen on kiristänyt turvallisuustilannetta Irakissa.

sotilaita harjoittelee irakissa
Suomi on osallistunut kesästä 2015 lähtien irakilaisjoukkojen koulutukseen. Kuva: Puolustusvoimat
Markus Mäki,
Ahti Kaario,
Johanna Kippo
Avaa Yle-sovelluksessa

Äärijärjestö Isisiä vastaan taisteleva Yhdysvaltain johtama liittouma supistaa operaatioitaan Irakissa. Uutistoimistojen mukaan liittouma jatkaa Isisin vastaisia operaatioita vain sikäli kun toiminnasta on hyötyä joukkojen omalle turvallisuudelle.

Operaatio Inherent Resolveen kuuluva irakilaisjoukkojen kouluttaminen on samalla keskeytetty toistaiseksi.

Irakilaisia on kouluttamassa myös suomalaisia. Maavoimien operaatiopäällikkö, prikaatikenraali Rami Saari vahvistaa, että myös suomalaiset ovat keskeyttäneet koulutuksen, ja suomalaisten joukkojen turvallisuustasoa on nostettu.

Prikaatikenraali Saaren mukaan tämä tarkoittaa, että suomalaisjoukkojen liikkumista on rajoitettu ja suojavarusteiden käyttöä on lisätty.

Turvallisuustilanne Irakissa on kiristynyt sen jälkeen kun Yhdysvallat surmasi ilmaiskullaan iranilaiskomentajan Qassim Suleimanin Bagdadissa perjantaina. Iran on ilmoittanut kostavansa Yhdysvaltain iskun.

Yhdysvaltain merijalkaväen tarkkailulento.
Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas oli liittouman operaation tarkkailulennolla marraskuussa 2019. Kuvan välittänyt merijalkaväki ei kertonut, missä kuva on tarkalleen otettu. Kuva: AOP

Myös Ruotsi ja muut ilmoittaneet keskeytyksestä

Uutistoimistojen mukaan myös Ranska ja Saksa ovat keskeyttäneet irakilaisjoukkojen koulutuksen. Ruotsin vastaavasta päätöksestä kertoi ruotsalaislehti Expressen.

– Henkilökuntamme turvallisuus on kaikkein tärkeintä, sanoi armeijan tiedottaja Kristina Swaan lehden mukaan.

Ruotsilla on 70 sotilasta Irakissa Yhdysvaltain tukikohdassa Bagdadin pohjoispuolella. He toimivat neuvonantajina Irakin asevoimille.

Swaan ei tarkentanut, mitä operaation keskeyttäminen tarkalleen merkitsee. Joukkoja ei kuitenkaan toistaiseksi ole tarkoitus vetää Irakista.

– Seuraamme tapahtumien kehitystä tarkkaan. Tilanne on erittäin kireä siellä nyt, Swaan sanoi.

Suomen puolustusvoimista on Irakissa noin 80 henkilöä koulutustehtävissä.

Prikaatikenraali Saaren mukaan suomalaiset joukot pysyvät Erbilissä, jossa on iso tukikohta. Erbil on Irakin kurdihallinnon alueella. Joukkoja ei olla kotiuttamassa, mutta tilanteen kehittymiseen on varauduttu tarkistamalla evakuointisuunnitelmat.

Suosittelemme sinulle