Hyppää sisältöön

Tourin loppunousua edeltää vaarallisen kapea "ränni", hiihtäjiä yritetään turvata patjoilla ja pehmusteilla – "Otamme lippumiehiä varoittamaan"

Tour de Ski päättyy sunnuntaina perinteiseen Alpe Cermisin loppunousuun. Vuorelle johtavaan rataan mahtuu suorastaan vaarallisen kapeita kohtia, etenkin kun kisa hiihdetään ensimmäistä kertaa yhteislähtönä.

Tässä on Tour de Skin päätösetapin kapein kohta. Kuva: Kimmo Porttila / Yle

Tour de Skin viimeinen etappi on aiheuttanut ongelmia niin kisajärjestäjille kuin kiertueen tuomarineuvostolle. Jo se, että päätösetapit hiihdetään ensimmäistä kertaa yhteislähtönä tuo oman lisänsä kisaan, mutta suurempi ongelma on rata Val di Fiemmen hiihtostadionilta Alpe Cermisin nousuun.

Yleensä yhteislähtökisoissa rata on todella leveä, mutta nyt Val di Fiemmen “ränni” on osittain todella kapea.

Val di Fiemmen osakilpailuissa teknisenä asiantuntijana toimiva Jussi Prykäri myöntää, että sekä kisajärjestäjät että tekniset asiantuntijat ovat joutuneet tekemään pitkiä työpäiviä ja työtä joudutaan jatkamaan aina sunnuntaiaamuun asti.

– Urheilijoiden turvallisuus on yksi aspekti, jota tuomarineuvosto pohtii päätöksissään ja nyt on oikeastaan tehty melkein kaikki se, mitä pystytään lumella tekemään, Prykäri kertoi Yle Urheilun haastattelussa.

Koska lunta on reitillä vähän ja sitä riittää ainoastaan reitille, on sen varrelle on pantu erilaisia patjoja ja pehmusteita varmistamaan hiihtäjien turvallisuutta.

– Ensimmäistä kertaa maastohiihdon historiassa otamme pyöräilystä esimerkkiä ja otamme lippumiehiä varoittamaan urheilijoita sellaisista kohdista, missä rata on kapeampi. Annamme näin urheilijoille merkkiä, että edessä on normaalia yhteislähtöä kapeampi radan osuus, Prykäri kertoi.

Prykäri on Alpe Cermisin nousun radanmerkkaaja ja nousuun tehdäänkin muutoksia edellisvuosiin nähden. Rata on leveämpi, ensimmäisen nousuosuuden suora on pidempi ja käännöksiä on huomattavasti vähemmän kuin aiemmin.

– Radan leveys ja pitkä suora mahdollistavat, että urheilijat löytävät omia paikkojaan. Kisa mielestäni vasta alkaa tästä, Prykäri sanoi.

Kyseessä on jo 14. kerta, kun Tour de Skitä hiihdetään. Prykäri odottaa sunnuntain päätösetapeilta aikaisempaa tiukempia taistoja, etenkin miesten puolella.

– On mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu. Koskaan ei voi verrata nousuaikoja toisiinsa, koska portit ovat eri paikoissa ja lumiolot vaihtelevat, mutta uskon, että mennään samoihin aikoihin kuin viime vuonna.

Lue myös:

Ranskalais- ja venäläisveri kuumenivat miesten sprinttikolarissa – Jauhojärvi osoitti syyttävän sormen norjalaista kohti: "Hän pääsi kuin koira veräjästä"

Tour de Ski on puristanut Iivo Niskaselta jo parhaat sprinttimehut pois – “Ei ollut enää mitään annettavaa”

Suomalaiset jäivät sprintin finaalien ulkopuolelle – aika pelasti sauvarikon kärsineen Bolshunovin jatkoon, mutta Kläbo puristi finaalissa Tourin kärkeen

Suosittelemme sinulle