Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Vesilintujen poikasten ruokkiminen voi aiheuttaa kehityshäiriön – Korkeasaaressa nuori kyhmyjoutsen lopetettiin lentokyvyttömänä

Kehityshäiriön seurauksena poikasen siiven luut kasvavat kieroon.

Kyhmyjoutsen poikasineen.
Kymyjoutsenen poikasia ei pitäisi ruokkia leivällä ja pullalla. Arkistokuva. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP
Markus Mäki,
Anna Näveri
Avaa Yle-sovelluksessa

Vesilintujen poikasten ruokkiminen leivällä ja pullalla voi tehdä niistä lentokyvyttömiä. Korkeasaaren Villieläinsairaala joutui tällä viikolla lopettamaan nuoren kyhmyjoutsenen, joka kärsi enkelinsiipi-nimisestä kehityshäiriöstä.

Jos nuorille vesilinnuille annetaan leipää tai pullaa, aiheuttavat viljan valkuaiset siipilihasten liikakasvua. Siipi tulee liian painavaksi, sen luut kasvavat kieroon, ja siipisulat kääntyvät ylöspäin. Seurauksena linnut eivät enää pysty lentämään.

Villieläinsairaalasta kerrotaan, että linnut kyllä saavat aivan pienenä jonkin verran proteiinia hyönteisistä, mutta nuorena ne siirtyvät syömään vihreitä kasveja, joissa valkuaista on huomattavasti vähemmän kuin viljoissa.

Villieläinsairaalan kuraattori Ville Vepsäläinen kertoo, että joutsen oli pakko lopettaa, koska lentokyvytön lintu ei selviä luonnossa.

– Meille tuodaan joka talvi kyhmyjoutsenia hoitoon sellaisista paikoista, missä ihmiset ruokkivat vesilintuja. Poikasia ei pitäisi ruokkia proteiinipitoisella ravinnolla, Vepsäläinen sanoo.

Joutsenten lisäksi enkelinsiipi-oireyhtymää on havaittu myös hanhilla ja sorsilla.

Aikuisten vesilintujen ruokkiminen talvella ei ole vaarallista, koska niiden siivet ovat jo kehittyneet ja ne ovat lentokykyisiä. Villieläinsairaalasta kuitenkin kehotetaan antamaan linnuille mieluummin kokonaisia jyviä kuin pullaa tai leipää.

Lue aiheesta lisää:

Kaljatölkki nokassa, siima räpylässä ja roskaruoan turmelema varis – näin roskaaminen vaikuttaa luonnoneläimiin

Suosittelemme