Hyppää sisältöön

Irak haluaa ajaa Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta

Irak katsoo, että Yhdysvallat loukkasi Irakin suvereniteettia, kun se surmasi perjantaina iranilaiskenraalin Bagdadin lentokentällä.

Irakin parlamentin istunnossa pidettiin rukoushetki Yhdysvaltain ilmaiskussa kuolleiden Qassem Suleimanin ja Abu Mahdi al-Muhandisin puolesta. Kuva: Irakin pääministerin kanslia / EPA

Irakin parlamentti kehottaa maan hallitusta karkottamaan Yhdysvaltain johtaman liittouman sotilaat maasta. Parlamentin esityksessä pyydetään lisäksi hallitusta kieltämään ulkomaisilta joukoilta Irakin ilmatilan sekä maa- ja merialueiden käytön kaikissa olosuhteissa.

Pääministeri Adel Abdul Mahdi totesi parlamentin istunnossa, että ulkomaalaisten joukkojen poistuminen Irakista olisi sekä Irakin että Yhdysvaltojen etujen mukaista.

Irakin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi perjantaina Bagdadin lentokentällä Iranin vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin sekä irakilaisen Hashed -järjestön varajohtajan Abu Mahdi al-Muhandisin. Irak katsoo, että Yhdysvallat loukkasi iskulla Irakin suvereniteettia.

Pääministeri kuvaili Suleimanin ja Muhandisin tappamista poliittiseksi salamurhaksi.

Irak valitti YK:lle Yhdysvaltain iskuista

Irakin ulkoministeriö ilmoitti tänään valittaneensa YKn turvallisuusneuvostolle Yhdysvaltain perjantaina tekemästä lennokki-iskusta.

Lisäksi ministeriö kutsui Yhdysvaltain Irakin-lähettilään puhutteluun. Ulkoministeriön mukaan Irakin maaperällä tehty isku loukkasi Irakin itsemääräämisoikeutta ja rikkoi kansainvälisiä lakeja. Lisäksi Irak katsoo, että Yhdysvallat rikkoi niitä ehtoja, joilla maan armeija on Irakissa.

Irakin parlamentin tämänpäiväisessä esityksessä velvoitetaan hallitusta peruuttamaan kansainväliselle liittoumalle esitetty avunpyyntö avusta Isisin vastaiseen taisteluun.

Isisiä vastaan Irakissa ja Syyriassa taisteleva Yhdysvaltain johtama liittouma kertoi tänään lopettaneensa lähes kaikki operaationsa. Liittouma kertoi nyt keskittyvänsä joukkojensa ja tukikohtiensa suojeluun.

Pompeo: Trump ei sanonut iskevänsä kulttuurikohteisiin Iranissa

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeon mukaan presidentti Donald Trump ei ole uhannut iskeä Iranin kulttuurikohteisiin.

Presidentti oli aiemmin ilmoittanut, että Yhdysvallat on valmiina iskemään takaisin, jos Iran hyökkää Yhdysvaltojen kansalaisia tai maan omaisuutta vastaan kostona komentaja Suleimanin kuolemasta.

Trump kirjoitti Twitterissä, että Yhdysvalloilla on kohteenaan 52 eri iranilaista paikkaa, jotka ovat maalle kulttuurisesti tärkeitä tai "korkean tason" paikkoja.

Fox Newsin haastattelussa Pompeo kuitenkin kiisti jyrkästi, että Trump kohdistaisi iskuja kulttuurikohteisiin Iranissa ja kehotti toimittajaa lukemaan, mitä Trump oli kirjoittanut.

Pompeo sanoilisäksi pitävänsä hyvin todennäköisenä, että Iran yrittää iskeä amerikkalaissotilaita vastaan.

– On hyvin mahdollista, että Iran tekee virheen ja päättää iskeä joukkojamme vastaan Irakissa tai Koillis-Syyriassa. Se olisi paha virhe, ulkoministeri sanoi.

Yhdysvalloilla on tällä hetkellä runsaat 5 000 sotilasta Irakissa.

Lue myös:

Sadattuhannet surivat surmattua komentajaa Iranissa – maa kertoi hylkäävänsä kaikki rajoitukset uraanin rikastamiselle

Yhdysvalloissa osoitettiin mieltä iranilaiskomentajan surmaa ja sotaa vastaan 

Presidentti Donald Trump varoittaa Twitterissä: Yhdysvallat on valmiina iskemään takaisin, jos Iran toteuttaa uhkaamansa iskut

Suosittelemme sinulle