Hyppää sisältöön

Päävalmentaja ei odottanut mäkiviikosta tulevan helppoa, mutta suomalaishyppääjien tuska ja taaperrus yllätti silti – "Tasomme ei tyydytä"

Antti Aalto oli jälleen suomalaismäkihyppääjien valopilkku Keski-Euroopan mäkiviikolla. Päävalmentaja Lauri Hakolan mukaan suomalaishyppääjien taso ei riitä tällä hetkellä kansainväliselle huipulle.

Antti Aalto
Antti Aalto selviytyi parhaana suomalaishyppääjänä Keski-Euroopan mäkiviikolla kerran pisteille. Kuva: AOP / imago sportfotodienst
Nina Vanhatalo,
Anu Karttunen

Suomalaisten mäkimiesten suoritukset Keski-Euroopan mäkiviikolla noudattivat alkukauden kanssa samaa kaavaa. Ainoa valonpilkahdus oli Antti Aalto, joka pystyi hyppäämään kolmesta karsintakisasta varsinaiseen kilpailuun ja kerran maailmancupin pisteille. Aalto sijoittui Innsbruckin osakilpailussa 24:nneksi.

Eetu Nousiaisella ja Niko Kytösaholla sen sijaan oli suuria vaikeuksia, eikä edes Nousiaisen vaihtuminen Andreas Alamommoon tuonut tuloksiin parannusta. Kolmikko onnistui vain muutamaan otteeseen harjoituksissa, mutta karsintahypyt jäivät kauaksi parhaasta.

– Alkukauteen peilaten tiesimme, ettei helppoa mäkiviikkoa ole tulossa, mutta siitä huolimatta on ollut vielä vaikeampaa, mitä odotin, päävalmentaja Lauri Hakola myönsi Yle Urheilulle.

– Tuloksellisesti tämä on pettymys. Selittelyt eivät auta. Tasomme ei riitä tällä hetkellä.

Mäkiviikon ohjelma on tiivis ja epäonnistumisten purkaminen tässä aikataulussa on ollut varsin haasteellista. Hakolan mukaan reissaaminen on helpompaa, jos hyppy kulkee, mutta hän ei myöskään ole halunnut hyppääjien ottavan tilannetta turhan raskaasti.

– Siinä vaiheessa kun tekeminen menee ryppyotsaiseksi vääntämiseksi, niin ei se ainakaan helpota. Tämä laji on sellainen, että pakottamalla ei tulosta tule.

Taso ei tyydytä

Suomen mäkimaajoukkueella oli tähän kauteen tavoite, että se saisi kaksi miestä taistelemaan tasaisesti toisen kierroksen paikoista maailmancupin osakilpailuissa.

– Kun katsoo tuloslistoja, niin tähän tavoitteeseen ei ole päästy. Antti on ollut satunnaisesti toisella kierroksella, Niko on ollut kerran. Tasomme ei tyydytä tällä hetkellä.

Hakolan mielestä Aalto hyppää tällä hetkellä satunnaisesti kohtuullisen hyviä hyppyjä, mutta hänen parhaat hyppynsä eivät kuitenkaan ole olleet yhtä hyviä kuin hänen viime kauden parhaimmat hyppynsä. Niillä Aalto oli parhaimmillaan kymmenen parhaan joukossa.

Toisaalta Aallon alkukausi meni piloille nilkkavamman takia. Hän joutui kolmen viikon hyppäämistauolle juuri silloin, kun mäkihyppääjät siirtyivät lumille.

Hakolan mukaan nyt onkin parasta, että Aalto ja Kytösaho keskittyvät harjoitteluun Kuopiossa. Seuraavaan maailmancupin osakilpailuun Val di Fiemmeen matkaavat Alamommo ja Jarkko Määttä. Kytösaho ja Aalto palaavat maailmancupin kisaan todennäköisesti parin viikon päästä Titisee-Neustadtissa.

– Antti ja Niko tarvitsevat nyt harjoituksia ilman paineita ja vähän kovemmilla vauhdeilla. Pyrimme löytämään harjoituksista heille parempaa suorituskykyä ja heidän omaa tasoaan takaisin.

Urheilijoilla yksilöllisiä haasteita

Hakola vakuuttaa, etteivät Suomen joukkueen hyppääjien huonot tulokset johdu ainakaan harjoittelun puutteesta, sillä hänen mielestään harjoituksia on ollut ennen kauden alkua ja sen jälkeenkin riittävän paljon.

– Ei tämä yrityksestä ole kiinni, hän naurahti ja myönsi, että mäkihyppy on ennen kaikkea itseluottamuslaji.

– Eri urheilijoilla on yksilöllisiä haasteita. Nikon ja Antin kohdalla ongelmat ovat enemmänkin tekniikassa. Tekniikan taakse taas nivoutuu eri asioita, muun muassa tämä itseluottamus.

Tulevan puolentoista viikon aikana Aalto ja Kytösaho pureutuvat mäkiharjoituksissaan ennen kaikkea hyppäämisen tekniikkaan. Hakola on luottavainen siihen, että kisakauden jatkuessa molemmat löytävät jälleen hyvän hyppyvireen.

– Yritämme saada heidän hyppäämisen tekniikkansa takaisin uomiinsa. Sitä kautta myös heidän itseluottamuksena voi kehittyä, Hakola toivoi.

Lue myös:

Kubacki hyppäsi upeasti mäkiviikon valtiaaksi – koko kärkikolmikko ensimmäistä kertaa kokonaiskisan palkinnoille

Antti Aalto ainoana suomalaisena Bischofshofenin mäkikisaan – avauskierroksella edessä haaste: "Antilla kova paikka"

Antti Aalto venytti maailmancupin pisteille Innsbruckissa – Marius Lindvik jälleen ykkönen, Ryoyu Kobayashi romahti

Suomen mäkimiesten heikot suoritukset pakottivat päävalmentajan reagoimaan: "Eetu Nousiainen lähtee nyt kotiin harjoittelemaan ja Andreas Alamommo tulee tilalle"

Suomalaishyppääjillä on nyt kaikilla vaikeaa, mutta vaikka valonpilkahdukset ovat olleet kadoksissa, luottoa löytyy – "Mäen vaihtuessa voi aloittaa nollista"

Nilkkavamma yritetään unohtaa Antti Aallon leirissä, mutta Suomen ykköshyppääjän kuntoutus on yhä kesken – "Palkinto tuntuu olevan tiukassa"

Suosittelemme sinulle