Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Mikkelissä ja Savonlinnassa surevan hartioille kiedotaan lohtuhuiveja – muistutus, ettei surussa ole yksin

Mikkelissä huiveja ja sukkia saatiin viime vuoden keräyskampanjassa suuri määrä.

Kuolleiden läheisille neulottuja ja virkattuja lohtuhuiveja.
Savonlinnassa lohtuhuivi voi olla minkä värinen vain, koska myös surijat ovat erilaisia. Kuva: Kati Rantala / Yle
Vilma Ruokoski
Avaa Yle-sovelluksessa

Mikkelissä ja Savonlinnassa on viime aikoina kiedottu läheisen kuolemaa surevan omaisen harteille lohtuhuiveja.

Savonlinnassa sairaalapastori tai hoitaja ovat muistaneet kymmenkuntaa surevaa lohtuhuivilla. Vapaaehtoisten neulomia huiveja on annettu omaisen kuolinvuoteen äärellä lohduksi ja lämmikkeeksi Sosterin palliatiivisen hoidon osastolla.

Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin palliatiivisen yksikön sairaanhoitaja Kristiina Laine aloitti lohtuhuivien jakamisen syyskuun alussa. Alun perin idea lohtuhuivista syntyi Tampereella, ja tapa on levinnyt nopeasti eri puolille Suomea.

Lohtuhuiville ei ole mitään tiettyä mallia tai ohjetta, ja neuloja tai virkkaaja saa valita huivin värit vapaasti. Osa huivintekijöistä on Savonlinnassa liittänyt huiviin pienen runon.

– Olen lainannut tamperelaista pappia, joka sanoi kauniisti, että kun poisnukkuneen rakkaan kädet eivät enää ikinä yllä harteille halaamaan, tämä huivi halaa, Laine sanoo.

Mikkelissä lohtuhuiveja ja villasukkia kerättiin viime vuonna keväästä syksyyn.

– Huiveja ja sukkia jaetaan edelleen, koska niitä tuli valtavasti, sairaalapastori Maija Haaparanta Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnasta kertoo.

Viime vuonna järjestetty kampanja on saanut Mikkelissä jatkoa uudesta kampanjasta, jossa kerätään pehmoleluja surua kohdanneille lapsille. Huhtikuun loppuun saakka kerättäviä pehmoleluja jaetaan muun muassa surukodeissa, lasten ero- ja sururyhmissä sekä tukikeskus Varjossa.

Lue myös:

Rakkaus saa suomalaisen tarttumaan puikkoihin – tuntemattoman tekemät villasukat lämmittivät ennen sotilaita, nyt niitä saavat keskoset ja kuolevat

Suosittelemme