Hyppää sisältöön

Kirjailija Seppo Tuisku on kuollut

Hänet muistetaan erityisesti Jerry Cotton -jännäreistä. Hän työskenteli myös Suomen radiohistorian tunnetuimman seikkailusarjan Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailujen parissa.

Seppo Tuisku kotonaan puukko kädessä
Kirjailija-toimittaja Seppo Tuisku oli nopea kirjoittaja ja hänen komiikantajunsa vertaansa vailla. Jerry Cotton -kirjasista on tehty jopa väitöskirja. Kuva: Eeva Hannula / Yle
Päivi Puukka

Kirjailijana ja toimittajana tunnettu Seppo Tuisku kuoli loppiaista edeltävänä lauantaina Forssan sairaalassa.

Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Seppo Tuiskun nimi ei nouse esiin suomalaisia menestyskirjailijoita luetellessa. Silti hänen kirjoittamansa viihde on tempaissut suomalaiset mukaansa.

Tuisku oli jo kokeillut kioskiviihteen kirjoittamista, kun hänet tempaistiin käsikirjoittamaan Kalle-Kustaa Korkin ja Pekka Lipposen seikkailuja. Kuunnelmasarjaa ja sen ohessa ilmestyneitä lehtiä kirjoitti nimimerkki Outsider, jonka taakse piiloutui Aarne Haapakoski ja myöhemmin myös Tuisku.

Seikkailut lähetettiin Yleisradiossa vuodesta 1945 alkaen viiden minuutin mittaisina jaksoina arkipäivisin. Sunnuntaina viikon kokonaisuus kuultiin uusintana. Kuunnelmanpätkien loppussa näyttelijä Jalmari Rinne tokaisi “jatkuu huomenna”. Nämä kaksi sanaa pitivät jännitystä yllä seuraavaan päivään. Sarjaa kuunteli 90 prosenttia suomalaista radionkuuntelijoista.

Näytteeksi valitussa Calamarian kuningas -jatkokuunnelmassa Pekka Lipponen sieppaa Calamarian saarilla olevan saaliin ylivoimaisella rohkeudellaan ja neuvokkuudellaan.

Jerry Cotton tuli nopeasti tekstiä suoltavan Seppo Tuiskun repertuaariin 1960-luvun lopulla. Yhden FBI-agentin seikkailun sisältäviä kioskikirjoja myytiin parhaimmillaan jopa 40 000 kappaletta per numero.

Dekkareita ilmestyi nykypäivään verrattuna vähän ja television tarjonta oli vielä niukkaa. Suomen suosituin lehti 1970-luvulla oli Hymy, mutta sen jälkeen lehtikioskilta napattiin eniten Seppo Tuiskun päätoimittamia ja pääasiassa myös kirjoittamia Jerry Cotton -lehdyköitä.

Dekkariseikkailujen suosio ei olisi noussut niin suureksi, jos Cottoneiden kieli ei olisi ollut erinomaista ja huumoriltaan ainutlaatuista. Seppo Tuiskun teksti takasi jännityksen lisäksi taatut naurut.

Jerry Cottoniin tarttui toinen sananikkari vuonna 1978, kun Mauri "Moog" Konttisen Kontra-yhtye levytti kappaleen Jerry Cotton -nimisen kappaleen. Konttisen sanoituksessa kuuluu selvästi Seppo Tuiskun tyyli.

Seppo Tuisku oli varsinainen renessanssi-ihminen, joka rakensi mikroskooppeja ja kaukoputkia, huuhtoi kultaa ja hioi kiviä. Hän myös kasvatti koiria kotonaan Jokioisissa.

Jerry Cottonien isä on monien murhien mies – viimeisenä hän kuoppasi Connecticutin kovaotteisen G-miehen

"Jatkuu huomenna!" naulitsi koko Suomen radiovastaanottimien ääreen – "kuulelmat" olivat alusta asti radion vetonaula

(Korjattu: Tuisku kirjoitti pääasiassa Kalle-Kustaa Korkin kioskilehtiä, ei niinkään kuunnelmia.)

Suosittelemme sinulle