Hyppää sisältöön

Pääministeri Marinin visio nelipäiväisestä työviikosta pomppasi maailman mediaan – valtioneuvosto oikoo uutisia

Ulkomaisissa medioissa on vedetty mutkia niin suoriksi, että on syntynyt suoranainen uutisankka.

Valtioneuvosto on oikonut uutista kansainvälisille medioille oma-aloitteisesti. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Marika Harjumaa

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) visioima työviikon tai työpäivän lyhennys on noussut viime päivinä otsikoihin maailmalla, erityisesti Britanniassa. Monessa jutussa on kuitenkin unohdettu, että Marin väläytti asiaa loppukesällä ennen pääministeriyttään ja että se ei ole Suomen hallitusohjelmassa.

Asiasta kirjoittavat esimerkiksi italialainen La Repubblica (siirryt toiseen palveluun), saksalainen Die Welt (siirryt toiseen palveluun) ja liuta brittilehtiä, kuten The Independent (siirryt toiseen palveluun), The Daily Mail (siirryt toiseen palveluun) ja The Sun (siirryt toiseen palveluun).

Lehdissä on vedetty mutkia suoriksi, ja osa antaa ymmärtää, että kyse olisi Suomen valtion linjauksesta. Jutuissa on myös kirjoitettu, että Marin ajaisi neljän päivän työviikkoa ja kuuden tunnin työpäivää.

Marinin visiossa on kuitenkin kyse jommastakummasta eikä molemmista yhtä aikaa. Osa lehdistä on korjannut tämän juttuunsa.

Marin esitti ideansa ensimmäistä kertaa SDP:n 120-vuotisjuhlissa elokuussa, jolloin asiasta kertoi Demokraatti (siirryt toiseen palveluun).

– Mielestäni ihmiset ansaitsevat enemmän aikaa perheidensä, harrastusten ja muunkin elämän parissa, sivistyksen parissa. Tämä voisi olla se seuraava askel meille työelämässä, Marin sanoi juhlissa.

Parin päivän päästä hän totesi vielä tviitissään, että visio "on tänään ehkä utopiaa, mutta voi olla tulevaisuudessa totta". Samalla hän täsmensi sanomisiaan muutenkin.

Valeuutisen lähde on mysteeri

Valtioneuvoston viestintäjohtajan Päivi Anttikosken mukaan ei ole tietoa siitä, mistä Marinin visio on nyt pompahtanut ulkomaiseen mediaan.

– Se on täysi mysteeri, Anttikoski sanoo.

Daily Mail on ollut ilmeisesti ensimmäinen asiasta kirjoittanut brittilehti, mutta sitäkin ennen aihetta on käsitellyt EU-asioihin keskittyvä New Europe -lehti. (siirryt toiseen palveluun)

Valtioneuvosto on oikonut uutista kansainvälisille medioille oma-aloitteisesti. Lisäksi moni media on ollut asiasta itse yhteydessä valtioneuvostoon.

– Tämähän on kokonaisuudessaan uutisankka. Marin ei ole ensinnäkään ehdottanut lyhennettyä työviikkoa ja lyhennettyä työpäivää yhtä aikaa. Toisekseen hän on maininnut asiasta liikenneministerinä ollessaan vain kerran elokuussa SDP:n 120-vuotisjuhlassa sanoen, että miksei meillä tällaistakin voisi olla, Anttikoski kertoo.

Hänen mukaansa pääministeri Marin ei aio enää kommentoida asiaa.

– Jos hän kommentoisi, niin sittenhän se taas lähtisi liikkeelle, Anttikoski arvelee.

Voit keskustella aiheesta alla kello 22:een saakka.

Lue myös:

SAK kannustaa hallitusta aloittamaan kokeilun nykyistä lyhyemmästä työpäivästä tai työviikosta, EK suhtautuu kokeiluunkin nihkeästi 

Keskustelu kuuden tunnin työpäivästä käy kuumana: “Se kertoo tästä ajasta, että muutos herättää tunteita"

Sanna Marin unelmoi neljän päivän työviikosta: "Tänään ehkä utopiaa, tulevaisuudessa voi olla totta" – Talousviisaat tyrmänneet idean aiemmin

Suosittelemme sinulle