Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Opetusministeri Li Andersson uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon yhdistämisestä: "Tervehdin keskustelua ilolla"

Hallituspuolue keskusta penseä suurelle uudistukselle: "Nykymalli on varsin toimiva".

Li Andersson Kuopiossa 16.11.209.
Opetusministeri Li Anderssonin (vas.) mukaan uskonnonopetuksen muutoksista on syytä keskustella. Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoo, että peruskoulujen uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon korvaaminen kaikille oppilaille yhteisellä oppiaineella on selvittämisen arvoinen ajatus.

Ylen kyselyssä 70 prosenttia suomalaisista antoi tukensa mallille, jossa kahden katsomusoppiaineen tilalle tulisi uusi oppiaine, jossa tutustutaan maailman eri uskontoihin oppilaan omasta vakaumuksesta riippumatta.

– Tervehdin kyllä ilolla tätä keskustelua, mitä tämä kyselykin nyt on synnyttänyt uskonnon opettamisen uudistamisesta. Ihan mielelläni lähtisin opetusministerinä myöskin selvittämään, millä tavalla tätä ajatusta käytännössä voitaisiin toteuttaa.

Andersson toteaa, että erilaisia kokeiluja uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon osittaisesta yhdistämisestä on suomalaisissa kouluissa jo tehtykin.

– Eli tämä aihe selvästi on sellainen, mitä pitää selvittää tarkemmin, Andersson sanoo Ylelle.

Andersson toteaa, että selvitystyössä pitäisi huomioida monia näkökohtia.

– Huomioidaan ne ongelmat, jotka liittyvät nykykäytäntöihin, joissa erotellaan oppilaat eri ryhmiin opetuksen ajaksi perustuen siihen, mihin uskontokuntaan kuuluu. Mutta toisaalta monet varoittavat myös, että sekään ei ole toivottava kehitys, että se vastuu opetuksesta siirtyisi esimerkiksi uskonnollisille yhteisöille tai kodeille.

Lisäksi uudistukselle tarvittaisiin ainakin hallituspuolueiden tuki. Asiasta ei ole periaatepäätöstä tai kirjauksia hallitusohjelmassa.

Grafiikka.
Kyselyn virhemarginaali on suurimmillaan 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Keskusta ei lämpene suurelle uudistukselle

Yle kysyi eduskuntaryhmien puheenjohtajien kantaa uudistukseen, jossa uskonnonopetus ja elämänkatsomustieto korvattaisiin kaikille yhteisellä oppiaineella.

Hallituspuolueista SDP:n Antti Lindtman vastasi, että puolueella on linjaus, jonka mukaan "eri katsomusaineiden yhteistä opetusta tulee edistää ja vaikuttaa katsomusaineen tuloksi omaksi oppiaineekseen peruskoulussa".

Vihreiden Emma Kari kertoi puolueen kannattavan uskonnonopetuksen korvaamista yhteisellä katsomusaineella. RKP:n Anders Adlercreutzin mukaan ajatus, että oppilaita ei jaettaisi eri ryhmiin uskontonsa perusteella on hyvä, mutta "uskonnonopetuksen lähtökohtia" ei ole aihetta muuttaa.

Keskusta sen sijaan vastasi, että "nykymalli on varsin toimiva ja meidän mielestämme tarvetta suuriin muutoksiin ei ole".

– Kuitenkin olemme avoimia erilaisille selvityksille ja kokeiluille, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kirjoitti.

Oppositiossa vain nyt-liike tukee yhdistämistä

Oppositiopuolueista perussuomalaiset, kokoomus ja kristillisdemokraatit torjuvat uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon yhdistämisen.

– Pidämme tärkeänä suomalaisen kristillisen perinteen ylläpitoa, kirjoitti perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Jani Mäkelä.

– Nykyinen uskonnon opetuksen perusta on toimiva. Oman uskonnon tunteminen on osa yleissivistystä. Opetus ei ole tunnustuksellista, perustelee kokoomusryhmän varapuheenjohtaja Sari Sarkomaa.

– Kannatan edelleen oman uskonnon opetusta, perusteli kristillisdemokraattien Päivi Räsänen.

Nyt-liikkeen Harry Harkimo sen sijaan antaa tukensa uudistukselle, jossa luotaisiin yksi, kaikille pakollinen katsomusoppiaine.

– On järkevämpää olla yhdessä samojen asioiden ja tiedon äärellä, kuin tarkastella niitä erikseen oman uskonnon tai uskonnottomuuden näköpiiristä.

Selvitys pienemmästä uudistuksesta jo alkanut

Opetusministeri Li Andersson vie jo eteenpäin pienempää muutosta, jolla elämänkatsomustiedon valitseminen tehtäisiin mahdolliseksi myös uskontokuntiin kuuluville oppilaille.

Tällä hetkellä uskontokuntiin kuulumattomat voivat valita uskonnonopetuksen ja elämänkatsomustiedon väliltä, mutta uskontokuntiin kuuluvat eivät voi valita elämänkatsomusoppia.

– Me on nyt tehty tätä alustavaa selvitystyötä ministeriössä ja toivon itse opetusministerinä, että tämä pienempi uudistus olisi sellainen, jossa olisi mahdollista edetä aika nopeastikin. Se lisäisi niin oppilaiden kuin oppiaineidenkin yhdenvertaisuutta.

Yle kysyi puolueiden kantaa myös tähän uudistukseen. Hallituspuolueista vasemmistoliitto, vihreät ja RKP antavat sille tukensa.

SDP katsoo, että elämänkatsomustiedon avaamista kaikille vapaasti valittavaksi oppiaineeksi on syytä selvittää.

Keskusta sen sijaan tukee nykyistä mallia myös tässä kysymyksessä, mutta on avoin selvityksille.

Muutettu 8.1. klo 8.50: Lisätty kokoomukselta saatu kanta

Lue lisäksi:

Suurin osa suomalaisista muuttaisi koulujen uskonnonopetusta – elämänkatsomustiedon opettaja: “Uskonto sanana voi olla jollekulle iso peikko”

Suosittelemme sinulle