Hyppää sisältöön

Kouluratsastuksen EM-kisojen suomalaisyllättäjä kohti Tokiota – miten kuuman ratsun tunteet saadaan pidettyä hallinnassa?

Kouluratsastaja Henri Ruoste yllätti venymällä viime kesän EM-kisoissa 15. sijalle. EM-kisoissa vapaaohjelma meni kuitenkin piloille, kun hevonen hermostui ulkopuolisiin ärsykkeisiin.

Henri Ruoste ja Rossetti yllättivät viime kesän EM-kisoissa. Kuva: Peter Nixon

Suomi on varmistanut maapaikan Tokion olympialaisten kouluratsastukseen. Tällä hetkellä näyttää varmalta, että Henri Ruoste lähtee edustamaan sinivalkoisia värejä Rossetti-hevosellaan.

Jos maailman rankingin 53. sijalla oleva Ruoste pysyy terveenä eikä muita yllättäviä takapakkeja tule, niin Ruoste on Suomen olympiaedustaja Tokiossa. Olympiakomitea tekee asiasta lopullisen päätöksen maalis-huhtikuuhun mennessä.

Ruoste kuvailee Rossetti-hevostaan lahjakkaaksi ja laadukkaaksi ratsuksi. Varjopuolena on, että kuuma Rossetti reagoi turhan herkästi ulkopuolisiin ärsykkeisiin, kuten esimerkiksi kisayleisön reaktioihin.

Ruoste yllätti pääsemällä viime kesän Rotterdamin EM-kisoissa finaalivaiheeseen, mutta finaalista tuli pelkkää selviytymistaistelua, kun Rossetti hermostui riehakkaasta hollantilaisyleisöstä. Ruosteen EM-sijoitus oli 15:s.

– Hevosen hermostuneisuus ja virheherkkyys korostuivat, hevonen ei keskittynyt vain ratsastajaan, vaan myös kaikenlaisiin ulkopuolisiin tapahtumiin, Ruoste kuvaili.

Uudistetulla vapaaohjelmalla kohti olympialaisia

Suurien kisojen hälyä on vaikea toistaa harjoituksissa, kun kukaan ei pääse montaa kertaa vuodessa isoimmille stadioneille.

– Suurissa kisoissa voi yleensä onneksi viettää useita päiviä jo ennen kilpailua, jotta hevonen ehtii tottumaan ympäristöön. Tietysti yleisö ja sen tuoma hälinä puuttuvat tilanteista ennen varsinaisia kisapäiviä, Ruoste mietti.

Pääsy EM-kisojen loppuvaiheeseen yllätti Ruosteen, eikä hän ollut lainkaan panostanut vapaaohjelmaansa. Nyt matkalla kohti Tokiota asiat tehdään toisin.

– Yritän rakentaa kokonaan uuden vapaaohjelman ja nostaa sen vaikeusastetta. Pyrin harjoittelemaan uutta vapaaohjelmaani jo kevätkauden kilpailuissa.

Ruoste muistuttaa, että Tokion kouluratsastustaistot eroavat monella tavalla viime kesän EM-kisoista.

– Olympiakisoissa formaatti on EM-kisoja monimutkaisempi. Tilanne mutkistuu vielä entisestään, jos Suomi ei ole mukana olympialaisten joukkuekilpailussa, Ruoste arvioi mahdollisuuksiaan Tokiossa.

Ruoste ja Rossetti jatkavat yhdessä ainakin Tokioon

Henri Ruoste omistaa Rossetti-hevosensa. Parivaljakko keskittyy nyt täysillä kohti Tokiota, ensi kesän jälkeen kuviot mietitään uudestaan.

– Olen täysin sitoutunut ja keskittynyt tulevan vuoden kisoihin. Sen jälkeen pitää sitten miettiä seuraavaa olympiadia. Periaatteessa on mahdollista, että Rossetti voisi olla hevoseni vielä vuoden 2024 olympialaisissa, Ruoste suuntasi mietteitään jo tulevaisuuteen.

Ruoste rahoittaa kilpailemisensa kouluttamalla ja myymällä kansainvälisiä huippuhevosia.

– Lajihan on kansainvälisellä tasolla todella kallis, ja monet ratsastajat hankkivat itse rahoituksensa. Sehän olisikin kiva, jos voisin vain mennä kilpailuihin, menestyä ja elää sillä. Mutta se nyt ei vain ole mahdollista, Ruoste huomautti.

Ruosteen kisakalenterissa seuraavat tapahtumat odottavat helmikuussa Le Mansissa ja Dohassa. Ruoste ja Rossetti aloittavat näillä näkyminsä kisavuotensa Dohasta.

– Dohan kisat tulevat niin nopeasti Le Mansin jälkeen, etten ole varma siitä, jääkö minulle riittävästi aikaa valmistautua Dohaan, Ruoste totesi.

Lue lisää:

Henri Ruosteen kouluratsastuksen EM-finaali lähti väärille raiteille heti kättelyssä – oli lopputuloksissa 15:s

Henri Ruoste säväytti Grand Prix Specialissa – finaalipaikka lohkesi ennätystuloksella

Suosittelemme sinulle