Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Katso, mitä kouluruoka kunnassasi maksaa – halvin annos syntyy Inkoossa alle eurolla, Kustavissa on kalleinta

Kalleimman ja halvimman kouluruoka-annoksen hintaero on jopa 7,81 euroa. Kasvisten suosio saattaa nostaa hintaa.

Oppilas ottaa kouluruokaa
Kouluruuan hinta vaihtelee eri puolilla maata. Kuvituskuva. Kuva: Tapio Rissanen / Yle
Jenni Joensuu
Avaa Yle-sovelluksessa

Kouluruuan hinnoissa on suuria eroja ympäri maan.

Opetushallituksen keräämän tilaston mukaan halvin kouluruoka-annos löytyy Inkoosta, missä annos maksaa vain 64 senttiä. Kalleimmalla taas ruokaillaan Kustavissa, missä päiväkohtaiseksi hinnaksi on laskettu 8,45 euroa.

Kouluruokailun hintaan lasketaan muun muassa henkilökunnan palkat, elintarvikkeet, laitteet ja kalusteet, kuljetukset ja ulkopuolelta ostetut ruuat.

Ilmoitustavoissa eroja

Pikainen soittokierros kahteen edullisimpaan kuntaan – Inkooseen (0,64€/oppilas) ja Keravalle (1,69€/oppilas) – paljastaa, että ilmoitustavoissa on suuria eroja.

– Inkoon luku on pelkän lounaan hinta. Siitä puuttuvat siis esimerkiksi lisukkeet ja kuljetukset, kaikki ylimääräinen, sanoo Tarja Siik Sodexolta, joka järjestää Inkoon kouluruokailun.

Myös Keravan ruokapalvelupäällikkö Liisa Eloranta epäilee, että ilmoitetuissa summissa on eroja.

– Keravalla ei ole ilmoitettu tilavuokria. Tiedän kuitenkin, että naapurikunnissa ne on ilmoitettu, Eloranta pohtii.

Opetushallitus kerää tietoja kouluruokailun kustannuksista Tilastokeskuksen avulla. Kunnilla on virkavastuu ilmoittaa tiedot oikein, kun viranomainen niitä kysyy.

– Kunnille ja kaupungeille annetaan selkeät ohjeet, mitkä tiedot tulee ilmoittaa. Opetushallituksessa lähdetään siitä, että tilasto on vertailukelpoinen, sanoo opetusneuvos Marjaana Manninen Opetushallituksesta.

Maan keskiarvo alle kolme euroa

Koko maan keskihinta kouluruokailulle on 2,80 euroa päivässä oppilasta kohden.

Erityisesti kasvis- ja myös luomuruuan kasvava suosio lisää kustannuspaineita.

– Luomuruoka saattaa olla jopa puolet kalliimpaa. Kasvisvaihtoehdoissa on isoja eroja, sanoo vastaava palvelusuunnittelija Timo Salmi Porin kaupungilta.

Porissa keskellä kaupunkia sijaitseva Cygnaeuksen ruokapalvelukeskus valmistaa päivittäin noin 7 000 ateriaa päivässä päiväkodeille ja kouluille. Ruokapalvelukeskuksessa ruokailee lähes 1 500 ihmistä päivässä.

Opetushallituksen tilaston mukaan Porissa kouluruoka maksaa 2,85 euroa päivässä oppilasta kohden.

– Täällä ateriahinta saattaa mennä jopa alle kahden ja puolen euron, mutta esimerkiksi Meri-Porissa Reposaaressa sijaitsevassa koulussa, jossa on alle 50 oppilasta, annoksen hinta voi olla jopa 7–8 euroa päivässä, Salmi selittää.

Erot koulujen välillä voivat olla suuriakin. Miten niihin voi varautua?

– Hyvällä ruokalistasuunnittelulla voidaan vaikuttaa kustannuksiin aika paljon.

Kouluruuan hinta Suomessa

Taulukkoa ladataan

Lue myös:

Kouluruokanirsoilijoiden käytökseen halutaan puuttua kovilla keinoilla: Ministeri velvoittaisi opettajat aterioimaan oppilaiden kanssa

Muistatko vielä, miltä kanaviillokki maistui? Kouluruokasuosikit ja inhokit kautta historian lapsiraadin testissä – kaksi kestohittiä yli muiden

Edes ilmainen ei monelle kelpaa: Paikoin jopa 60 prosenttia oppilaista laistaa kouluruokailun – katso kotikuntasi tilanne

Tutkijat kuvasivat koululaisten ruokatarjottimia – Uusi tutkimus kertoo, miten harva syö aterian kaikki osat: "Se oli silmiä avaavaa"

Suosittelemme