Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Prinssi Harryn yllättävä vetäytymisilmoitus herättää pahaa verta brittihovissa – kuningatar Elisabet haluaa nopean ratkaisun

Kuningatar Elisabet II on pyytänyt hovia etsimään herttuaparin tulevaisuudesta toimivan ratkaisun päivien sisällä.

Meghan ja Harry käsi kädessä.
Sussexin herttuapari yllätti britit keskiviikkona ilmoittamalla tulevaisuudensuunnitelmistaan. Kuva on otettu tiistaina, jolloin pariskunta vieraili Lontoon Canada Housessa. Kuva: Facundo Arrizabalaga / EPA
Jussi Nurminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin keskiviikkona tekemä ilmoitus nykyisen kuninkaallisen roolinsa hylkäämisestä ja muuttamisesta osin Pohjois-Amerikkaan on otettu Britanniassa vastaan tyrmistyksellä. Useiden brittimedioiden lähteiden mukaan ilmoitus yllätti hovin ja jopa kuninkaallisen perheen jäsenet.

Esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan perheenjäsenet ovat loukkaantuneet tavasta, jolla pariskunta on hoitanut asian. Sky News -uutiskanavan mukaan kuningatar Elisabet II on pettynyt Sussexin herttuaparin toimintaan. Sekä BBC että Sky News uutisoivat, ettei herttuapari ollut kertonut aikeistaan kuningattarelle ennen kuin kertoi päätöksestään julkisuuteen.

Tästä huolimatta Harry ja Meghan antoivat itse kirjoittamassaan lausunnossa ymmärtää, että kuningatar tukisi pariskunnan päätöstä.

Hovin keskiviikkona julkaisemassa lyhytsanaisessa tiedotteessa annetaan sen sijaan ymmärtää, ettei asiasta ole vielä lopullisesti päätetty.

– Keskustelut Sussexin herttuan ja herttuattaren kanssa ovat varhaisessa vaiheessa. Ymmärrämme heidän halunsa käyttää erilaista lähestymistapaa, mutta nämä ovat monimutkaisia asioita, joiden työstäminen vie aikaa, hovi toteaa tiedotteessaan.

Torstaina brittimedia, mm. Sky News siteerasi hovin lähdettä, jonka mukaan kuningatar, prinssi Charles sekä prinssi William ovat kehottaneet hovin asiantuntijoita etsimään toimivan ratkaisun herttuaparin vetäytymiselle "päivien, ei viikkojen aikana".

Pylvääseen nojaava prinssi Harry ja hymyilevä Meghan.
Viime vuonna brittimediassa uutisoitiin kuninkaallisen perheen olevan huolissaan Sussexin herttuaparin henkisestä hyvinvoinnista. Kuva on otettu syyskuussa 2019. Kuva: Backgrid / AOP

Useita kirjoja kuninkaallisista, muun muassa prinsessa Dianasta, kirjoittanut Penny Junor vertaa BBC:n haastattelussa Harryn yllättäen tekemää päätöstä Dianan toimintaan.

– Tässä on kaikuja siitä, kun Diana ilmoitti yllättäen ja ketään muuta konsultoimatta eronsa jälkeen vetäytyvänsä 50 hyväntekeväisyysjärjestön toiminnasta, Junor sanoo.

Harrya ja Meghania verrataan jo Edvardiin ja Wallisiin

Harryn ja Meghanin aikeet vetäytyä kuninkaallisista tehtävistään ja ryhtyä hankkimaan itse elantonsa on täysin poikkeuksellinen brittikuninkaallisten joukossa.

Esimerkiksi Daily Express -iltapäivälehti ja Daily Telegraph -sanomalehti ovat huomauttaneet, että edellinen hieman vastaava tapaus oli 1930-luvulla, jolloin nykyisen kuningattaren setä, kuningas Edvard VIII luopui asemastaan ja muutti Britanniasta rakastamansa naisen vuoksi.

Tämän vuoksi yhdysvaltalaissyntyistä, ensimmäisestä puolisostaan eronnutta Meghania on jo verrattu Edvardin puolisoon, kahdesta aiemmasta aviomiehestään eronneeseen yhdysvaltalaiseen Wallis Simpsoniin. Näin on tehnyt muun muassa iltapäivälehti Daily Mail.

Wallis Simpson ja kruunustaan luopunut Edvard VIII mustavalkoisessa kuvassa.
Kuningas Edvard VIII luopui kruunustaan naidakseen yhdysvaltalaisen Wallis Simpsonin. Windsorin herttuapari vietti loppuelämänsä ulkomailla. Kuva on otettu 1956. Kuva: Everett Collection / AOP

Harry ja Meghan kertovat keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa tehneensä päätöksen elämänmuutoksestaan useita kuukausia jatkuneen pohdinnan jälkeen. He perustelevat päätöstään muun muassa sillä, että saavat näin perheelleen "tilaa".

He vakuuttavat Instagramissa julkaisemassaan lausunnossa jatkavansa läheistä yhteistyötä kuningattaren ja muiden kuninkaallisen perheen keskeisten jäsenten kanssa.

Suunnitelmiensa yksityiskohdista he aikovat kertoa myöhemmin. Se tiedetään jo, että he perustavat oman Sussex Royal -hyväntekeväisyyssäätiön, jonka on määrä keskittyä erityisesti naisten aseman parantamiseen. Oman hyväntekeväisyyssäätiön perustamisen taustalla on parin tekemä päätös lähteä pois prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen säätiöstä.

Prinssi Harry ja hänen vaimonsa Meghan kirkon edessä.
Prinssi Harry ja hänen vaimonsa Meghan vihittiin toukokuussa 2018. Kuva: Neil Hall / EPA

Yritystoimintaa ja kuninkaallisuutta vaikea yhdistää

Harryn ja Meghanin suunnitelma taloudellisesta riippumattomuudesta herättää useita kysymyksiä.

Molemmilla on miljoonaomaisuus. Harryn varallisuus, joka koostuu muun muassa prinsessa Dianalta ja kuningataräidiltä peritystä omaisuudesta, on yli 35 miljoonaa euroa, kertoo Daily Mirror -iltapäivälehti. Lisäksi Harry saa yhdessä veljensä Williamin kanssa isältään prinssi Charlesilta vuosittain "taskurahaa". Vuonna 2018 veljesten jakama summa oli yli 5,7 miljoonaa euroa.

Mikäli pariskunta aikoo tämän lisäksi hankkia muitakin tuloja, se ei ole aivan helppoa. Kuninkaallisen aseman yhdistäminen oman toimeentulon hankkimiseen on jopa mahdoton yhtälö. Esimerkiksi Norjassa nousi viime vuonna keskustelu prinsessa Märtha Louise asemasta tämän kaupallisen toiminnan vuoksi. Märtha Louise lupasikin lopulta, ettei hyödynnä enää jatkossa prinsessa-titteliään yritystoiminnassaan.

Brittihovista on lähdetty aiemminkin Pohjois-Amerikkaan tienaamaan elantoa. Erottuaan prinssi Andrew'sta talousvaikeuksiin ajautunut herttuatar Sarah maksoi miljoonavelkojaan tekemällä Yhdysvalloissa mainoksia ja tv-esiintymisiä. Etenkin yhteistyö Painonvartijat-yrityksen kanssa osoittautui tuolloin tuottavaksi.

Sarahin asema oli kuitenkin hyvin erilainen verrattuna kruununperimysjärjestyksessä kuudentena olevaan prinssi Harryyn.

Myös pariskunnan turvallisuuskulujen kattaminen pitää ratkaista. BBC muistuttaa arviossaan, ettei kiinnostus pariskuntaa kohtaan vähene tulevaisuudessakaan. Virallisissa tehtävissä heidän turvallisuudestaan huolehtivat Lontoon poliisi ja Britannian ulkoministeriö, mutta jatkossa heidän on "yksityishenkilöinä" kustannettava turvatoimensa säätiönsä kautta.

Pariskunnan käytöstä on arvosteltu kuninkaallisille sopimattomaksi

Sussexit herättivät viime vuonna suurta huomiota puhumalla julkisuudessa vaikeuksistaan elää median jatkuvan kiinnostuksen kohteena. Prinssi Harry ja herttuatar Meghan myös haastoivat lehtiä oikeuteen niiden julkaisemien uutisten vuoksi.

Harry kertoi tv-haastattelussa olevansa edelleen vereslihalla äitinsä prinsessa Dianan kuoleman ja tämän kohtaaman mediakäsittelyn vuoksi.

– Joka ikinen kerta kun näen kameran, joka ikinen kerta kun kuulen kameran äänen, joka ikinen kerta kun näen salamavalon, palaan takaisin menneeseen, Harry sanoi lokakuussa ITV-televisiokanavalla esitetyssä Harry and Meghan: An African Journey -dokumentissa.

Pariskunnan esittämä kritiikki nostatti Britanniassa kulmakarvoja ja heidän käytöstään arvosteltiin kuninkaallisen perheen jäsenille sopimattomaksi.

Brittimedia uutisoi kuninkaallisen perheen huolestuneen prinssi Harryn hauraasta henkisestä tilasta.

Meghan ja Harry katsovat toisiaan. Vieressä William ja Kate katsovat toisiaan.
Julkisuudessa on jo jonkin aikaa spekuloitu Williamin ja Harryn huonontuneilla väleillä. Harry vahvisti tv:ssä, että veljekset ovat "eri poluilla". Kuva on otettu Buckinghamin palatsin parvekkeella 10. heinäkuuta 2018. Vasemmalta Meghan, Harry, William ja Catherine. Kuva: STR / EPA

Suhde kuninkaallisen perheen jäseniin herättää kysymyksiä

Myös Meghanin ja Harryn suhde muuhun kuninkaalliseen perheeseen on jo jonkin aikaa aiheuttanut otsikoita brittimediassa. Yhtenä esimerkkinä kiristyneistä väleistä on pidetty sitä, että Sussexin herttuapari vietti joulun Kanadassa Meghanin äidin seurassa, vaikka kuninkaalliset perinteiseen tapaan viettävät joulun yhdessä Sandringhamissa.

Brittilehdissä huomautettiin muun muassa, että viime joulu saattoi olla yksi viimeisistä mahdollisuuksista viettää juhlapyhiä heikentyneestä terveydestä kärsivän prinssi Philipin kanssa.

Harryn suhde isoveljeensä prinssi Williamiin on myös ollut spekuloinnin kohteena, ja Harry vaikutti itse vahvistavan tv-haastattelussaan, että veljesten välillä on ongelmia.

– Olemme veljeksiä ja tulemme aina olemaan veljeksiä. Meillä on hyviä päiviä ja huonoja päiviä, prinssi kommentoi ja sanoi heidän olevan elämässään eri poluilla.

Yhdysvaltalaismediassa pariskunnan vaikeuksien taustalla on nähty brittieliitin nuiva suhtautuminen näyttelijänä Pukumiehet-televisiosarjassa aiemmin työskennellyttä Meghania kohtaan. Monissa brittimedian kommenteissa syyttävä sormi on puolestaan kohdistettu kuninkaallisen perheen pelisääntöjä ymmärtämättömään Meghaniin.

– Mitä Meghan tahtoo, sen Meghan saa, arvioi hovin entinen lehdistösihteeri Dickie Arbiter Sky Newsille.

Kovasanaisena keskustelijana tunnettu tv-juontaja ja lehtikolumnisti Piers Morgan on tylyttänyt Twitter-viestissään Meghania.

–Hän [Meghan] hylkäsi perheensä, hylkäsi isänsä, hylkäsi suurimman osan vanhoista ystävistään, erotti Williamin ja Harryn ja erottaa nyt hänet [Harryn] kuninkaallisesta perheestä, Morgan kirjoittaa.

Lue myös:

Brittihovin työmyyrät ja laiskurit on jälleen listattu: Prinsessa Anne ja prinssi Charles olivat ahkerimmat

Skandaaliprinssi Andrew vajoaa yhä syvemmälle suohon – brittimedia kysyy, kuinka satojen tuhansien tuloilla on rahoitettu miljoonamenot

Naiskansanedustajat asettuivat herttuatar Meghanin tueksi Britanniassa – tuomitsevat lehdistön toiminnan

Suosittelemme sinulle