Hyppää sisältöön

Toimittajalta: Maa palaa, mutta päästöhirmu Australia neuvottelee uusia kaivos- ja öljysopimuksia – ilmastotoimia vaativien tyrmistys kasvaa

Kriisi on tehnyt australialaisista vahvempia yhdessä. Palomiehille leivotaan pullaa ja annetaan kiitoskortteja, kirjoittaa A-studion toimittaja Riku Roslund.

Palopelastajat valmistautuvat sammutustöihin Sydneyn lähellä luoteessa sijaitsevassa Yanderran kaupungissa joulukuussa. Pelastajia on kohdannut Australiassa valtava sympatian aalto. Kuva: Dean Lewins / EPA
Riku Roslund

SYDNEY Kävin alkuviikosta yhdellä Australian lukuisista maastopaloalueista. Parin tunnin ajomatkan päässä Sydneystä oleva Nowra ja sen kupeessa oleva Kangaroo Valley ovat kärsineet pahoin paloista.

Sydneyssä aamulatteen voi pudota ulkona istuessa tuhkahiukkasia, mutta Nowrassa palaneen katku iski sieraimiin heti. Korkealla laaksossa tunsi, kuinka savu teki hengityksestä raskaampaa.

Voit lukea nettireportaasini Nowrasta tästä jutusta. Tv-juttuni maastopaloista voit katsoa täältä.

Moni Nowrassa tapaamani ihminen oli juuri tullut takaisin evakosta. Onnekkaiden talot olivat pystyssä, mutta osalla ei ollut enää kotia, johon palata.

Ihmiset olivat väsyneitä, vihaisiakin. He ovat löytäneet pääministeri Scott Morrisonista yhteisen vihollisen. Moni kysyy: Miksi Australian hallitus ei tehnyt mitään aiemmin?

Bisnesajattelu ajaa ilmastotoimien edelle

Australia on yhä kuumempi ja kuivempi. Se edesauttaa palotuhoja, mutta asialla on lukuisia muitakin vaikutuksia.

Vesipula vaikeuttaa ihmisten arkea ja maanviljelijöiden elinkeinoa. Jos Sydneyssä kastelee kasveja tiettyjen kellonaikojen ulkopuolella, voi saada sakot. Viranomaiset pyytävät ilmiantoja henkilöistä, jotka heittävät palavia savukkeita maahan.

Jo satoja miljoonia eläimiä on kuollut. Moni laji on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Ekosysteemi kärsii.

Pääministeri Morrisonilta vaaditaan johtajuutta ja vastuunkantoa. Paloja sammuttavat valtaosin vapaaehtoiset palomiehet, joilla on myös normaali päivätyö. Vasta äskettäin Morrison päätti (siirryt toiseen palveluun), että he voivat hakea tietyin ehdoin tukea ansionmenetyksistään.

Haastateltavieni mielestä hallitus ei suhtaudu ilmastonmuutokseen vakavasti ja hallituksessa on ilmastodenialisteja (siirryt toiseen palveluun). Nihkeällä suhtautumisella ilmastotoimiin (siirryt toiseen palveluun) on liberaalipuolueessa pitkät perinteet (siirryt toiseen palveluun).

Morrison totesi vielä marraskuussa, ettei Australian päästöillä ole vaikutusta maastopaloihin (siirryt toiseen palveluun). Hiljattain hän pehmensi sanomisiaan (siirryt toiseen palveluun) – monen mielestä pakon edessä.

Haastateltavat moittivat, että riskit on tiedetty pitkään, mutta niihin ei ole reagoitu, vaikka Australia on vauras maa. Bisnesajattelu ajaa luonnon edelle.

Nowran vapaapalokunnan toimiston seinälle on kiinnitetty asukkaiden palomiehille tekemiä kiitoskirjeitä. Kuva: Riku Roslund / Yle

Suunnitelmat uusista kaivos- ja öljynporaussopimuksista tyrmistyttävät

Australian talous on kasvanut ennätyksellisen pitkään (siirryt toiseen palveluun). Se on maailman suurin hiilenviejä (siirryt toiseen palveluun). Fossiilisten polttoaineiden osuus maan sähköntuotannosta oli 83 prosenttia (siirryt toiseen palveluun) vuosina 2017–2018. Vertailun vuoksi Suomen vastaava osuus oli 21 prosenttia (fossiiliset ja turve) vuonna 2018 (siirryt toiseen palveluun).

Australia on luvannut vähentää päästöjään 26 prosenttia vuoteen 2030 mennessä 2005 tasosta. Nyt sen päästöt kuitenkin vain kasvavat (siirryt toiseen palveluun).

Australia on väkilukuunsa nähden maailman pahimpia saastuttajia (siirryt toiseen palveluun). Samaan aikaan, kun iso osa Australian mannerta palaa, poliitikot neuvottelevat uusista jättimäisistä hiilikaivoksista (siirryt toiseen palveluun)ja öljynporausprojekteista (siirryt toiseen palveluun). Tämä on tyrmistyttänyt kunnianhimoisempia ilmastotoimia vaativan kansanosan.

Pääministeri Morrison ei silti aio kiristää Australian riittämättömiksi kritisoituja (siirryt toiseen palveluun)ilmastotavoitteita.

– Emme aio omaksua vastuuttomia, työpaikkoja syöviä ja talouden tuhoavia [ilmasto]tavoitteita, Morrison sanoi äskettäin Seven Networkin haastattelussa.

Tuohon sitaattiin tiivistyy pitkälti Morrisonin koalitiohallituksen politiikka ja Australian poliittinen kahtiajakautuminen.

Morrison pääsi viime vaaleissa yllättäen valtaan (siirryt toiseen palveluun)“hiljaisten australialaisten” äänillä. Termillä viitataan “kovaa työtä tekeviin” duunareihin, joita ei tavallisesti politiikka kiinnosta.

Heitä työskentelee paljon hiilikaivoksissa, ja heille uusiutuvaan energiaan siirtyminen on uhka työpaikan säilymiselle. Morrison lupasi pitää nämä huolet loitolla.

Aivan kuten eräs toinen johtaja Amerikan yhdysvalloissa.

Pullia palomiehille ja kaatuneiden puiden raivaamista naapurin pihalta

Takaisin Nowran savunkatkuisiin tunnelmiin. Epätoivosta huolimatta ihmisissä näkyi myös toivo.

Kriisi on yhdistänyt australialaiset poikkeuksellisella tavalla. Tuntemattomista on tullut ystäviä, apua tarjotaan ja otetaan vastaan.

Joskus se voi tarkoittaa kahvipaketin antamista, joskus kaatuneiden puiden raivaamista naapurin talon edestä. Tai sitten leivotaan pullia palomiehille.

– Jos tästä jotain hyvää pitää etsiä, ihmisten parhaat puolet tulevat esiin vaikeina aikoina, sanoi yksi haastateltava.

Nowran vapaapalokunta sai niin paljon tavaraa vesipulloista hygieniatarvikkeisiin ja ruuasta vaatteisiin, että heidän piti pyytää asukkaita lopettamaan lahjoitusten tuominen. Tilat loppuivat kesken.

Haastattelemamme pariskunta oli pitkästä aikaa lähdössä syömään ravintolaan. Uusi thaimaalainen. He halusivat jotain muuta ajateltavaa, mutta myös tukea alueensa taloutta, joka voi joutua ongelmiin turistien kaikottua.

– Voitte tulla mukaan, jos ette puhu sanallakaan paloista.

Suosittelemme sinulle