Hyppää sisältöön

Maailmanlopun tunnelma

Maastopalot ovat tuhonneet alueen, joka vastaa puolta Suomen metsistä. Taivas on punainen.

Tältä näytti näkymä Sampsa Kallisen makuuhuoneen ikkunasta Merimbulassa Australiassa. Pahat maastopalot ovat kurittaneet Australiaa jo kuukausia, eikä loppua ole näkyvissä – päinvastoin.

Jopa neljännesmiljoonaa ihmistä on kehotettu lähtemään kodeistaan tulipaloja pakoon.

Australiassa kuukausia roihunneiden palojen odotetaan yltyvän taas hengenvaaralliseen raivoon. Kuumuus kiihdyttää maastopaloja. Lämpötilan ennustetaan nousevan 41 asteeseen.

Uutistoimisto Reutersin pelastusviranoamisilta keräämän tiedon mukaan 10,3 miljoonaa hehtaaria maata on palanut. Se vastaa lähes puolta Suomen koko metsäpinta-alasta.

26 ihmistä on kuollut. Tuhansien kodit ovat tuhoutuneet.

Kiahan Bellchambers perheineen hautasi maatilansa karjan Batlow'ssa Uudessa Etelä-Walesissa, kun tuli nieli kaiken.

Viranomaisten mukaan jopa kolmannes Uuden Etelä-Walesin koaloista voi olla kuollut paloissa. Tuhansia koaloille tärkeitä eukalyptus-puita on tuhoutunut.

Jopa miljardi eläintä on mahdollisesti kuollut paloissa, arvioidaan Sydneyn yliopistossa. Koalat, kengurut ja muut eläimet ovat pulassa.

Paloja on ollut vaikea saada hallintaan. Tutkijoiden mukaan kolme vuotta kestänyt kuivuus johtuu ilmaston lämpenemisestä ja se on voimistanut paloja. Ympäri maata roihunneet palot ovat tehneet pahinta jälkeä maan kaakkoisosassa.

Paloalueiden väki ei peittele suuttumustaan pääministeri Scott Morrisonia kohtaan. Hän on vähätellyt ilmaston lämpenemisen vaikutusta paloihin ja lomaili Havaijilla, kun liekit nuolivat ihmisten koteja.

Viime vuosi oli Australian ilmatieteen laitoksen mukaan ennätyksellisen kuuma ja kuiva. Maastopalot laantuvat ehkä keväällä, kun Australian sää viilenee.

Tekijät

Kirsi Crowley, Tuomo Björksten

Lähteet

KuvatLehtikuva, AFP / Australian department of defence / Tristan Kennedy, EPA

Julkaistu 10.1.2020 17:27