Hyppää sisältöön

Suomalaisten ryntäys Thaimaahan hiipunut – silti matkailun suurvaltaan saapuu enemmän ulkomaisia vieraita kuin koskaan aiemmin

Thaimaa rakentaa matkailustrategiaansa uusille tulijoille: kiinalaisille shoppailua, länsimaalaisille elämyksiä.

Suomalaisten notkahtaneeseen kiinnostukseen Thaimaan-matkailua kohtaan löytyy monia syitä: euroon nähden erittäin kallis baht, muiden maiden kova kilpailu, Suomen aurinkoinen kesäkausi ja ilmastohuoli. Kuva: Kai Jaskari / Yle
Kai Jaskari

Thaimaan pääkaupungin Bangkokin kuuluisalla Smaragdibuddhan (Wat Phra Keow) temppelialueella kuhisee kuin muurahaiskeossa konsanaan. Paikka on täynnä kiinalaisia turisteja. Suurin osa heistä kuuluu monikymmenpäiseen ryhmään, jota pikavauhtia kuskataan nähtävyydeltä toiselle ja shoppailemaan.

Thaimaan kaikkien aikojen turistiennätys rikkoutui viime vuonna. Bangkokin kansainvälisellä lentokentällä kukitettiin (siirryt toiseen palveluun) joulukuun lopussa ulkomainen turisti numero 39 000 000. Tämä saapui Venäjältä.

Kiinalaisten turistien osuus koko Thaimaan matkailijamäärästä oli viime vuonna noin neljännes. Kuva: Kai Jaskari / Yle

Venäjä on jo pitkään ollut Thaimaan turismille kaikkein tärkein eurooppalainen markkina-alue. Suurin turistiryntäys saapuu kuitenkin Aasian väkirikkaista valtioista, joista aivan ylivoimaista kärkipaikkaa pitää Kiina. Selkeästi kovimpia kasvulukuja nähdään taas Intiasta, jossa vaurastuneen keskiluokan määrä kasvaa kohisten.

Suomalaisten, muiden pohjoismaalaisten ja saksalaisten kiinnostus Thaimaata kohtaan on kuitenkin hiipumassa.

Thaimaan matkailu- ja urheiluministeriön tuoreet matkailutilastot kertovat, että suomalaisten matkailijoiden määrä Thaimaahan väheni viime vuonna 9 prosenttia verrattuna vuoteen 2018. Suomalaisten innostuksen väheneminen oli kaikkein suurinta vertailussa mukana olleista maista.

Kuva: Seppo Suvela / Yle

Lentoasemayhtiö Finavian lentotilastot puhuvat samaa kieltä. Tilauslentoliikenteen matkustajien määrä Suomesta Thaimaahan (siirryt toiseen palveluun) putosi vuoden 2018 tasosta viime vuoden tasolle peräti 36 prosenttia.

Volyymeiltään merkittävämmän reittilentoliikenteen kokonaismatkustajamäärät Suomesta Thaimaahan (siirryt toiseen palveluun) kasvoivat 1,4 prosenttia. Luvussa ovat kuitenkin mukana kaikki sellaiset matkustajat, jotka tekivät välilaskun Helsinki–Vantaan lentoasemalla esimerkiksi matkallaan Tukholmasta tai Lontoosta Bangkokiin.

Kun kaikki vaihtomatkustajat puhdistetaan luvuista pois, kuva muuttuu täysin: Helsingistä lähteneiden Thaimaan-matkailijoiden määrä putosi 14 prosenttia.

Samaan aikaan Suomesta Euroopan ulkopuolelle suuntaunut reittilentoliikenne kokonaisuudessaan päin vastoin kasvoi peräti 13 prosenttia.

Monilla länsimaisten turistien suosimilla lomarannoilla on aiempaa väljempää. Kuva: Kai Jaskari / Yle

Ruotsin lentoasemayhtiö Swedavian tilastot viime vuodelta osoittavat (siirryt toiseen palveluun), että lentomatkailun suosio naapurimaassa on kaikkiaan laskusuunnassa. Se näkyy erityisesti kotimaan lentoliikenteessä, mutta lievästi myös ulkomaille suuntautuvassa liikenteessä. Thaimaan matkailuministeriön luvuissa ruotsalaisturistien määrässä tapahtui kuta kuinkin yhtä suuri pudotus kuin suomalaisten.

"Katto suomalaisten turistien määrässä saavutettu"

Thaimaan matkailutoimiston TAT:n Pohjoismaiden ja Baltian aluejohtaja Eurblarp Sriphirom arvioi, että suomalaisten ja ruotsalaisten turistien katto on jo saavutettu.

– Thaimaan baht on hyvin vahva euroon ja kruunuun nähden. Pohjoismaalaiset ovat uskollisia Thaimaan-kävijöitä, mutta jotkut tuntevat maan jo niin läpikotaisin, että haluavat muualle. Meillä on hyvin monia kilpailijamaita.

Thaimaan valuutta baht on jatkanut kovaa nousukiitoaan yhtäjaksoisesti jo neljä vuotta. Tuon ajanjakson alimmasta noteerauksesta bahtin hinta on kallistunut noin viidenneksellä. Thaimaa ei nykyään ole suomalaiselle enää yhtä edullinen lomailumaa kuin takavuosina.

Kuva: Seppo Suvela / Yle

Ilmastoahdistuksen ja ympäristön tilasta kannetun huolen vaikutusta Thaimaan-matkojen suosioon on vaikeaa muuntaa luvuiksi. Eurblarp Sriphirom kuitenkin sanoo, että Thaimaan pitää pystyä näyttämään ympäristöarvoista kiinnostuneille eurooppalaisille, että Thaimaa haluaa suojella luontoaan.

– Suljemme merialueiden kansallispuistoja aika ajoin, jotta luonto saa toipua. Kansallispuistoissa ei saa käyttää muovia. Hotelleja kannustetaan ympäristötalkoisiin. Olemme käynnistäneet useita vapaaehtoishankkeita esimerkiksi roskien keräämiseksi valtameristä.

Thaimaan matkailuviranomaisen aluejohtaja Eurblarp Sriphirom arvioi, että suomalaisten turistien matkoissa Thaimaahan ei voida päästä enää paljoa korkeampiin määriin. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Ympäristönsuojelusta kiinnostuneille matkailijoille on tarjolla matkoja erilaisiin ekokohteisiin ja vapaaehtoistöihin.

Suomalaiselle ja kiinalaiselle turistille ei voi tarjota samoja palveluja

Erilaisten toiminta- ja elämysmatkojen sekä terveysmatkojen räätälöiminen on osa kehityskulkua, jossa Thaimaa joutuu kehittelemään yhä uusia houkutuskeinoja, joilla länsimaiset matkailijat saadaan pysymään uskollisina Thaimaalle. Matkailijalle, joka on kolunnut Etelä-Thaimaan palmurannat ja Thaimaan suurkapunkien nähtävyydet, kaupataan nyt esimerkiksi köyhien pohjois- ja koillisthaimaalaisten pikkukylien ja provinssikaupunkien "tavallista thaimaalaista" elämänmenoa.

Thaimaan läpikotaisin tunteville matkailijoille kaupataan nykyisin myös maalaiskylien ja pikkukaupunkien eksotiikkaa. Kuvassa temppelialue Samut Prakanissa. Kuva: Kai Jaskari / Yle

Samaan aikaan Kiinan ja Intian kaltaisilla jättiläismäisillä markkinoilla pitää pystyä jatkuvasti houkuttelemaan uusia ensikertalaisia.

– Aasialaisten ja eurooppalaisten kulutustottumukset ovat erilaisia. Aasialaiset, kuten kiinalaiset, tulevat korkeintaan viikoksi. He haluavat shoppailla, Eurblarp Sriphirom kertoo.

Thaimaan suosio matkakohteena on kasvanut viimeisen 15 vuoden aikana räjähdysmäisesti. Nykyiset matkailijamäärät ovat nelinkertaisia (siirryt toiseen palveluun) vuosikymmenen alkuun verrattuna.

Thaimaan matkailubisneksen näkökulmasta ei ole kyse pelkästään siitä, kuinka paljon maahan tulee turisteja. Länsimaalaiset turistit lomailevat Thaimaassa usein pitkään, jolloin he myös jättävät maahan enemmän rahaa kuin pikavisiitillä pyörähtävät aasialaiset.

Kiinalaisten turistien määrä kymmenkertaistui kuluneella vuosikymmenellä. Jokaista suomalaista turistia kohden Thaimaahan matkustaa karkeasti laskettuna sata kiinalaista.

Kiinalaisten matkailijoiden määrä Thaimaassa on kasvanut räjähdysmäisesti kuluneella vuosikymmenellä. Kuva: Kai Jaskari / Yle

Kiinalaiset matkailijat tuovat tätä nykyä Thaimaahan rahaa enemmän kuin kaikki Euroopan ja Pohjois-Amerikan matkailijat yhteensä.

Kiinalaisten bahtit olivat pitkään tiukassa. Thaimaahan tuli suuria määriä turistiryhmiä, jotka ostivat matkansa kiinalaisilta matkatoimistoilta (siirryt toiseen palveluun), asuivat kiinalaisomisteisissa hotelleissa ja söivät kiinalaisten pitämissä ravintoloissa.

Thaimaan viranomaiset yhdessä kiinalaisten kanssa laittoivat nämä niin sanotut "nollan dollarin turistiryhmät" kuriin 2016. Kurinpalautus oli molempien maiden etujen mukaista, koska näillä matkoilla matkanjärjestäjä pakotti matkan osanottajat noudattamaan omaa matkaohjelmaansa. Ohjelmaan kuului esimerkiksi jalokivien myyntiä ryhmän jäsenille tuputtaen puolittain pakolla.

Tätä nykyä kiinalaiset turistit ovat toivottuja matkailijoita Thaimaan nähtävyyksillä ja kauppakeskuksissa. Selvästi aiempaa suurempi osa heistä matkustaa nykyisin yksin tai ystävien ja perheen kanssa suurten ryhmien sijasta.

Lue myös:

TAT News: Thailand lays out red carpet to welcome its 39th millionth tourist (siirryt toiseen palveluun)

Thai Examiner: Thai tourism figures are up but the focus has shifted away from western visitors to Asia perhaps for good (siirryt toiseen palveluun)

Finavia: Kansainvälisen reittiliikenteen matkustajat 2019 (siirryt toiseen palveluun)

Finavia: Kansainvälisen tilausliikenteen matkustajat 2019 (siirryt toiseen palveluun)

Suosittelemme sinulle