Hyppää sisältöön

Tämän tiedämme nyt ukrainalaisen matkustajakoneen turmasta: Trudeau syyttää Irania, New York Timesin videolla näkyy ehkä ohjuksen osuminen koneeseen

Iranin ja Yhdysvaltain suhteet ovat kiristyneet äärimmilleen sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi iranilaiskomentajan viime viikolla.

Maahansyöksy tapahtui vain tunteja sen jälkeen, kun Iran oli tehnyt ohjusiskuja sotilaskohteisiin Irakin puolella. Kuva: Rex Features / AOP

Ukrainalaisen International Airlines -yhtiön matkustajakone syöksyi maahan varhain keskiviikkona pian nousun jälkeen. Kone oli matkalla Iranin pääkaupungista Teheranista Kiovaan. Kaikki koneessa olleet 176 ihmistä kuolivat.

Uhreista 82 oli iranilaisia, 63 kanadalaisia, 11 ukrainalaisia, 10 ruotsalaisia, neljä afganistanilaisia, kolme saksalaisia ja kolme brittejä.

Maahansyöksy tapahtui vain tunteja sen jälkeen, kun Iran oli tehnyt ohjusiskuja sotilaskohteisiin Irakin puolella, Molemmissa kohteissa oli myös Yhdysvaltain joukkoja.

Iranin ja Yhdysvaltain suhteet ovat kiristyneet äärimmilleen sen jälkeen, kun Yhdysvallat surmasi iranilaiskomentaja Qasem Suleimanin viime viikolla.

Trudeau syyttää Irania – Iran vaatii Kanadaa jakamaan tiedustelutietoja

Kanadan pääministeri Justin Trudeau piti tiedotustilaisuuden myöhään torstai-iltana Suomen aikaan, jossa hän vahvisti useiden tiedustelulähteiden osoittavan, että ukrainalainen matkustajakone ammuttiin Iranissa alas joko vahingossa tai tarkoituksella.

– Kone saatettiin ampua alas vahingossa, pääministeri sanoi turmasta, jossa kuoli 63 kanadalaista.

Justin Trudeau
Trudeaun mukaan Kanadalla on alasampumisesta tietoa ja todisteita useista tiedustelulähteistä.

– Uusi informaatio vahvistaa tarvetta perusteelliselle tutkinnalle, Trudeau sanoi tiedotustilaisuudessa.

Pian Trudeaun ulostulon jälkeen, Iranin johto on pyysi Kanadaa jakamaan kanssaan tiedustelutiedot, joiden mukaan Iran ampui vahingossa alas ukrainalaisen matkustajakoneen.

Lisäksi Iranin ulkoministeriö kertoi kutsuvansa lentokonevalmistaja Boeingin mukaan tutkimaan koneen maahansyöksyä.

Yhdysvallat ja Iso-Britannia samoilla linjoilla

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan kone ammuttiin alas kahdella ilmatorjuntaohjuksella

Britannian pääministeri Boris Johnson arvioi, että Iranissa pudonnut ukrainalainen lentokone hyvin todennäköisesti ammuttiin alas.

– Nyt olemme saaneet tietoja, joiden mukaan kone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella. Tämä on hyvin saattanut olla vahinko, Johnson sanoi Sky News -kanavan mukaan.

Turmakoneessa oli neljä Britannian kansalaista.

Myös STT:n torstai-iltana haastattelema sotilasasiantuntija Juhani Pihlajamaa pitää ukrainalaiskoneen alasampumista täysin mahdollisena selityksenä tapahtumalle.

– Eivät neljä vuotta vanhat koneet yleensä ihan itsestään putoile tai saa moottorivaurioita, sanoi everstiluutnantti evp. Juhani Pihlajamaa STT:lle torstai-iltana.

Videolla näkyy, kuinka ohjus osuu lentokoneeseen Iranissa

New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) julkaisi eilen videon, jossa ilmeisesti näkyy Iranin ohjuksen osuminen lentokoneeseen Iranissa lähellä Teheranin lentokenttää.

New York Times on tarkistanut, että video on aito. Saman videopätkän on myös julkaissut tutkivan journalismin verkosto Bellingcat Twitterissään.

Videolla kuuluu räjähdys, kun ohjus osuu koneeseen, mutta kone ei räjähdä. Kone jatkoi lentämistä useita minuutteja ja kääntyi takaisin kohti lentokenttää, lehti on määritellyt.

Videolta saatavat visuaaliset ja äänijohtolangat sopivat yhteen ukrainalaiskoneen lentoratatietojen ja putoamisalueelta saatujen satelliittikuvien kanssa.

USA:n edustajainhuone äänesti Trumpin Iran-toimien rajoittamisesta

Yhdysvaltain edustajainhuone pyrkii rajoittamaan presidentti Donald Trumpin valtaa mahdollisissa tulevissa Iraniin kohdistuvissa sotatoimissa.

Edustajainhuone äänesti asiasta torstaina paikallista aikaa. Päätöslauselma hyväksyttiin demokraattiedustajien äänillä.

Edustajainhuoneen demokraatit toivat asian esiin sen jälkeen, kun Trump oli määrännyt iranilaiskenraali Qassem Suleimanin surmattavaksi. Demokraatteja on huolettanut, ettei hallinto neuvotellut Suleimanin surmanneesta lennokki-iskusta kongressin kanssa.

Edustajainhuoneessa läpi mennyt päätös on ennen muuta symbolinen, eikä se toistaiseksi sido hallintoa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto edustaa Suomea tänään EU:n ulkoasianneuvoston ylimääräisessä kokouksessa, jossa käsitellään Iranin tilannetta. Kuva: Kimmo Brandt / AOP

EU:ssa ylimääräinen kokous Iranin tilanteesta

EU:n ulkoasiainneuvosto kokoontuu tänään Brysseliin ylimääräiseen kokoukseen käsittelemään Irakin tilannetta ja mahdollisuuksia jännitteiden vähentämiseen alueella. Esillä on myös Libyan tilanne.

EU:n tulisi Suomen mielestä toimia asiassa läheisessä yhteistyössä Lähi-idän maiden sekä muiden maiden kanssa, jotka voivat toimia välittäjinä.

Suomea edustaa kokouksessa ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Lue lisää:

Traficomin Pöntinen Iranin lentoturmasta: Sotilastiedusteluilta ja hylystä voi saada tietoa, oliko turman osallisena ohjus

Sota peruttu, ainakin toistaiseksi – Tässä lyhyet vastaukset kysymyksiin Yhdysvaltain ja Iranin yhteenotosta

Suosittelemme sinulle