Hyppää sisältöön

Rinteen unelma maalinteosta kävi toteen: "Pekka Selänne tässä, moro!"

Pekka Rinteen ensimmäinen NHL-maali tuli 650 ottelun jälkeen. Nashville-vahdin mukaan osuma oli koko joukkueelle riemukas onnistuminen.

Pekka Rinteen maali oli koko joukkuelle hieno hetki. Kuva: Jonathan Daniel / Getty Images

Pekka Rinteestä tuli torstaina toinen maalin NHL:ssä tehnyt suomalaismaalivahti.

Ei Rinne ensimmäistä kertaa asialla ollut.

Kaiken kokenut kempeleläismaalivahti oli yrittänyt maalintekoa NHL:ssä aiemminkin. Erittäin hyvästä mailankäsittelytaidoistaan tunnettu suomalaismaalivahti sai kuitenkin tällä kertaa suorittaa laukauksensa rauhassa. Nashville johti ottelua kahdella maalilla, joten Rinne pystyi operoimaan ajan kanssa.

Kiekko rauhassa lapaan ja peliväline korkealle ilmaan. Lopulta kiekko lipui kaikessa rauhassa tyhjään Chicago-maaliin.

Rinteestä tuli ensimmäinen maalin tehnyt maalivahti NHL:ssä kuuteen ja puoleen vuoteen. Edmontonia tätä nykyä edustava Mike Smith onnistui vuonna 2013 Arizonan paidassa.

Suomalaisista ennen Rinnettä oli onnistunut ainoastaan Mika Noronen. Noronen teki osumansa helmikuussa 2004 edustettuaan Buffaloa.

Rinne oli osumasta luonnollisesti innoissaan.

– Pekka Selänne tässä moro, joukkueen linja-autosta matkalla lentokentälle tavoitettu Rinne aloitti puhelun.

– Onhan maalinteko ollut minulle sellainen unelma. Aina se minulla vähän on mielessä, kun vastustaja ottaa maalivahdin pois. Ainakin kahdesti olen laukonut ohi maalista ja kerran St. Louisia vastaan Colton Parayko sai keskialueella huitaistua kiekon pois, Rinne naureskeli.

Kaiken kaikkiaan Rinteestä tuli vasta 12. maalinteossa onnistunut NHL-maalivahti. Nashvillesta sen sijaan tuli ainoa joukkue, jonka riveistä kaksi maalivahtia on tehnyt maalin. Chris Mason sytytti punalampun vuonna 2006.

Martin Brodeur teki urallaan peräti kolme, Ron Hextall kaksi maalia.

– Tuntuuhan tämä tosi siistiltä. Ensin tuntui, että kiekko oli menossa vasemmalta ohi, mutta kun se putosi jäähän, se otti pienen pompun oikealle ja meni keskelle maalia.

Rinne myönsi myös joukkuetovereiden innostuneen erikoisesta tapauksesta.

– Päästiin nyt vasta bussiin. Tässä on kaikki olleet aivan liekeissä. Ei vissiin näistä jätkistä kukaan ole ollut sellaisessa ottelussa, jossa veskari olisi tehnyt maalin. Olihan tämä joukkueenakin sellainen hauska juttu. Toivottavasti vaikean syksy jälkeen tämäkin juttu hieman vapauttaisi jotakin tässä joukkueessa, Rinne vakavoitui.

NHL:ssä on tapana, että ensimmäisen NHL-maalin kiekko kehystetään pelaajalle muistoksi. Tosin harvoin pelaajat odottavat ensimmäistä NHL-maaliaan 650 ottelua. Rinne tietää jo paikan juhlakiekolle.

– Tämä kiekko menee tärkeälle paikalle. Minulla on lapsuuden kodissa vanhassa huoneessa kaikki tilpehööri ja katsotaan, josko tämä sinne menisi. Yleensä ensimmäisistä maaleista annetaan sellaisia hienoja puisia plakaatteja, mihin on kiekko laitettu kiinni. Saa nähdä, saanko minäkin sellainen, Rinne nauroi.

Sosiaalisen median sekoittanut maali on Rinteen mukaan sekoittanut myös tämän puhelimen.

– Paljon on viestejä tullut, en ole ehtinyt edes vielä katsoa. Koko ajan puhelin tärisee.

Puolustuspeli kuntoon

Torstai oli iso ilta myös Nashvillelle joukkueena. Valmentajaa alkuviikosta vaihtanut joukkue hävisi ensimmäisen ottelunsa John Hynesin alaisuudessa Bostonille, mutta nyt kaatui Chicago tiukan vääntämisen jälkeen lukemin 5-2. Rinne oli innoissaan uuden luotsin tuomista muutoksista joukkueen pelaamiseen.

Veltosti syyskaudella puolustanut joukkue aikoo jatkossa tiivistää rivejään.

– Ensimmäinen peli Bostonia vastaan pelattiin vanhoilla systeemeillä ja sehän meni hyvin, Rinne heitti ja nauroi päälle.

– Tähän peliin muutettiin puolustusalueen puolustuspeliä ja muutenkin kaikki pelaaminen tuntui nyt simppelimmältä. Paljon puhutaan puolustamisesta. Ei lyhyessä ajassa voi paljon uutta tuoda, mutta on se myös niin, että kyllä ammattijätkien nopeasti sisäistää perusasiat. Ei voi olettaa, että niitä pitää kovin montaa kertaa treenata.

Ylipäätään Rinne näkee valmentajan vaihdoksen rentouttaneen ilmapiiriä.

– Kieltämättä niin on käynyt. Kaikki ovat hyvällä tuulella ja jokainen pääsee aloittamaan ikään kuin puhtaalta pöydältä, olit sitten pelannut hyvän tai huonon kauden tähän asti. Jokainen haluaa näyttää uudelle koutsille ja ilmapiiri on kyllä tosi hyvä nyt.

Lue myös:

Näin maalivahti Pekka Rinne onnistui maalinteossa – edellisen kerran vastaavaa nähty NHL:ssä vuonna 2013

Montrealin Jesperi Kotkaniemeltä hieno onnistuminen

Suosittelemme sinulle