Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Nico Salo ja Sami Johansson reissanneet Pirkkalasta maailman huipulle – Classic-perheessä suunnitellaan kansainvälistä menestyskaavaa

Classic puolustaa viikonloppuna seurajoukkueiden Euroopan mestaruutta Champions cupissa Ostravassa. Joukkueen varsinaiset suunnitelmat kohdistuvat pitkälle tulevaisuuteen.

Potrettikuva Tampereen Clasicin salibandypelaajista Nico Salosta ja Sami Johanssonista.
Nico Salo ja Sami Johansson ovat menestyneet yhdessä C-junnuista lähtien. Kuva: Ilkka Klemola / Yle
Petri Sjöblom
Avaa Yle-sovelluksessa

TAMPERE. Nico Salo ja Sami Johansson ovat ponnistaneet Pirkkalasta maailman huipulle. Temppu toteutui suomalaisessa, maailman parhaassa salibandyseurassa Classicissa.

Classic on löytänyt menestyskaavan, joka on toiminut jo vuosia. Nälkää kuitenkin riittää, sillä joukkueessa kehitellään jo nyt tulevaisuuden peliä, nopeampaa, räväkämpää salibandya.

Neljä peräkkäistä Suomen mestaruutta vieneen Classicin pelaajat pääsivät viime kaudella saunottamaan neljää eri pokaalia. SM-kullan lisäksi Classic voitti Suomen cupin ja seurajoukkueiden Euroopan mestaruuden eli Champions cupin. Lisäksi kymmenen Classicin pelaajaa oli voittamassa toista peräkkäistä MM-kultaa Suomelle.

Classicin kapteeni Salo, 25, ja Johansson, 26, olivat jokaisessa seikkailussa mukana. Pirkkalassa varttunut kaksikko on pelannut samassa kentällisessä lähes aina jo juniorivuosista lähtien.

Salo muistaa yhteiset, myös nolot hetket kouluajoilta.

– Voitettiin C-junnuissa Suomen mestaruus ja mentiin Pirkkalan yläasteelle SM-kultapaidoilla. Näin jälkikäteen vähän hävettää. Ei noussut ilmeisesti voitto yhtään hattuun, Salo naurahti ja seurasi katseellaan, muistiko Johansson noloa juhlapäivää.

– Taisi olla vielä mitalit kaulassa. Fiksuja nuoria miehiä tosiaan. Sitä en muista, että omalta luokalta kukaan olisi kuittaillut siitä. Ajattelivat ehkä, että turha noille on mitään sanoa, Johansson sanoi.

– Ehkä selän takana sitten haukkuivat, Salo kuittasi perään pilke silmäkulmassa.

Arvostus oli aitoa eikä menestys ole noussut vuosien varrella päähän.

– Joka kausi on uusi tarina, kun joukkue vaihtuu. Voittaminen tuntuu hyvältä. Taustalla on hirvittävä määrä työtä, kyllä se palkitsee joka vuosi, Salo muistutti.

Salon Ruotsin-vuosi kääntyi Classicin eduksi

Huikean viime kauden jälkeen Joonas Pylsy ja Krister Savonen lähtivät Classicista Sveitsiin, SV Wiler-Ersigenin joukkueeseen. Tunteikas kohtaaminen on viikonloppuna edessä, kun Classic saa Champions cupin välierissä vastaansa juuri Wiler-Ersigenin.

Classicissa kasvanut Salo kävi vuonna 2017 kokeilemassa ammattilaisen elämää Ruotsissa, mutta palasi vuoden jälkeen FC Helsingborgista takaisin Tampereelle.

– Pelaajilta ei vaadittu niin paljon Ruotsissa kuin täällä. Saisi olla aika kova tarjous, että vielä lähtisin minnekään. Classic on maailman paras seura, kaikki asiat pelaamisesta, asunnoista ja arjen huolehtimisesta lähtien ovat kunnossa, Salo painotti.

Johansson kuunteli tarkkana vierellä. Hän on viihtynyt Classicissa jo 20 vuotta. Sami oli vasta 6-vuotias, kun Esa-isä jankkasi hänet testitreeneihin. Classicissa oli silloin alaikärajana yhdeksän vuotta.

– Treenien aikana pelattiin peli, jossa Samin joukkue teki 11 maalia. Sami ampui niistä kymmenen, joten nopeasti Classicista soittelivat perään, että tervetuloa joukkueeseen, yhteyspäällikkönä Classicissa työskentelevä Esa Johansson muisteli kaukalon laidalla.

Vaikka Classic hieman uusiutui kuluvalle kaudelle, niin alku on ollut liigassa tyrmäävä. Joukkue on voittanut 18 peräkkäistä ottelua, mikä on liigaennätys.

– Kun kerran voittaa, niin sitä haluaa uudestaan kokea sen jutun. Mitä kaikkea tehdään joukkueena, että saavutetaan jotakin suurta. Se ajaa eteenpäin. Ykköstavoitteena ei ole aina mestaruus, pyrin olemaan paras mahdollinen versio itsestäni kentällä, kun sitä tarvitaan, Sami Johansson painotti.

Katseissa historiallinen kolmas peräkkäinen MM-kulta

Classic jahtaa kuluvalla kaudella jo viidettä peräkkäistä liigamestaruutta. Lisäksi joukkue puolustaa viikonloppuna seurajoukkueiden Euroopan mestaruutta Champions cupissa Ostravassa ja Suomen cupin finaali odottaa helmikuussa Tallinnassa.

Vuosi 2020 tarjoaa Classicin pelaajille vielä yhden ainutlaatuisen haasteen. MM-kisat järjestetään joulukuussa Helsingissä, ja Suomella olisi mahdollisuus kolmanteen peräkkäiseen maailmanmestaruuteen. Siihen lajin valtamaa Ruotsi ei ole koskaan aiemmin suostunut.

– MM-kotikisoihin tähdätään, ja kyllä fyysisellä puolella riittää parannettavaa. Alan olla parhaassa iässä, kun täytän 26 vuotta. Yritetään repiä viimeisetkin mehut irti, että olisin parhaassa kunnossa kotikisoissa, Salo suunnitteli.

Johansson johtaa 18 kierroksen jälkeen liigan pistepörssiä tehoin 45+19. Tero Tiitu viimeisteli runkosarjassa 63 osumaa kaudella 2006, joten Johanssonilla riittää vielä jahdattavaa.

Kippari Salo arvostaa Johanssonin maalivainua, joita tarvitaan sekä Classicissa että maajoukkueessa.

– Kyllä osaa tarvittaessa olla ahne. Sami laukoo aina 50 kertaa pelissä, ja olemme tottuneet siihen. Kyllähän pallo aika usein maaliin menee, joten saa ampua. Sami osaa myös vaatia palloa itselleen, Salo naurahti kehujen päälle.

Kehitteillä sähäkämpi tulevaisuuden peli

Tampereen Tenniskeskuksen hallissa hiki virtaa pelaajien kasvoilla päävalmentaja Samu Kuitusen treeneissä. Vauhtiin haetaan lisäkierroksia, pallon on pysyttävä liikkeessä. Asenne lähentelee jo liigaottelua.

– Jokapäiväinen harjoittelu pitää olla lähellä sitä huippua. Kaukaa ei voi tulla ja pelata huippupeliä. Rytmin etsiminen, millä pelityylillä ja kuinka pelataan vastustajaa vastaan, Kuitunen pohjusti.

Tampereen Clasic salibandyjoukkueen päävalmentaja Samu Kuitunen seuraa joukkueen harjoituksia.
Vaativan päävalmentajan Samu Kuitusen sopimus kattaa vielä ensi kauden Classicissa. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

Classicissa on suuret suunnitelmat lähivuosille. Haussa on tulevaisuuden pelitapa.

– Tietysti olemme miettineet sitä pitkään ja olemme yrittäneet katsoa, miltä peli näyttää parin-kolmen vuoden kuluttua. Yritämme etsiä lainalaisuuksia, intohimoa ja kehittämisen vimmaa, siinä on motiivi, Kuitunen kertoi.

– Taustalla on hyvä dataryhmä ja valmentajien kesken teemme omaa tilastointia ja spekulointia. Yritämme tonkia sitä, emme halua hirveästi klousata pelitapaa tähän kohtaan. Me haluamme löytää vielä sähäkämmän salibandyn.

Classicin perustaja ja toiminnanjohtaja Pasi Peltola on samoilla linjoilla. Peltolan mukaan liigapelejä pitäisi viedä voimakkaammin Suomen ulkopuolelle.

Potrettikuva Tampereen Clasic salibandyjoukkueen manageri Pasi peltolasta.
Pasi Peltolalla on suuret suunnitelmat tulevaisuuden varalle. Kuva: Ilkka Klemola / Yle

– Näkisin, että salibandyliiga on tulevaisuudessa kansainvälinen tuote, hyvä vientituote. Suomen cupin finaalit pelataan Tallinnassa, ja Classic on pelannut jo yhden liigaottelun Aasiassa.

Peltolan suunnitelmat kohdistuvat myös nuoriin.

– Haluamme, että salibandy ja Classic pelastaa urheilun lasten ja nuorten puolella. Suomen urheilussa on paljon arvopohjaista vääristymää. Lasten ja nuorten ei anneta harrastaa tarpeeksi monipuolisesti. Ihmiset kehittyvät eri aikaan, ja haluamme olla sitä osa-aluetta kehittämässä suomalaisessa urheilussa.

Kapteeni Salo ja Johanssonit ovat oiva esimerkki Classicin työstä.

Vaikka Classic-perheessä ei ole salaisuuksia, niin Salo kaivoi nuoruudesta yhden jutun, joka oli jäänyt takaraivoon.

Salo heitti kysymyksen Johanssonille.

– Sinulla oli ihan hirvittävät mustat hiukset yläasteella, mikä niitten tarina oli?

– Nehän oli muotia silloin, tyylikkäät, hienot mustat hiukset. Niitä näki yllättävän monella. No joo, jälkikäteen ajateltuna...olihan ne aika rajunnäköiset, Johansson nauroi.

– Ei enää mustia hiuksia, vaikka mitä mestaruutta juhlittaisiin.

Lue myös:

Vuosien houkuttelu tuotti tulosta: maailmanmestari Lastikka vahvistamaan Classicia

Ville Lastikka toi taitonsa Tampereelle vasta, kun huomasi pärjäävänsä maailman huippujen kanssa – "Hän on ehdotonta Suomen kärkeä"

40 ottelua, yhtä monta voittoa, eikä tappiota yli vuoteen – kilpailijat eivät kuitenkaan kiukuttele, vaikka suomalaista salibandya hallitsee yksi joukkue

Yli kahden vuoden uskomaton putki Salibandyliigassa tuli tiensä päähän – SPV löi kärkiottelussa Classicin

Suosittelemme sinulle