Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Timo Soini: Perustin niin hyvän puolueen, että Jussi Halla-ahokin pystyy sitä johtamaan

Perussuomalaisten entinen johtaja Timo Soini on avannut kirjansa tiedotustilaisuudessa populismin arvoitusta.

Timo Soini rikkoo hiljaisuuden - julkaisee kirjan populismista
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Timo Soini nosti perussuomalaiset suurten puolueiden sarjaan vuoden 2011 "jytkyvaaleissa" ja hallitukseen keväällä 2015, mutta kadotti puolueensa Jussi Halla-ahon kannattajille kesällä 2017.

– Minä elän omaa elämääni ja perussuomalaiset omaa elämäänsä, Timo Soini kuittaa tänään suhteensa Halla-ahon perussuomalaisiin.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ulkoministerinä vuosina 2015–19 toiminut Soini jätti politiikan viime kevään eduskuntavaaleissa.

Soini meni mukaan perussuomalaisista kesällä 2017 eronneiden sinisten riveihin, mutta viime vaaleissa siniset putosi eduskunnasta. Jussi Halla-ahon perussuomalaiset on eduskunnan toiseksi suurin puolue ja puoluekannatusmittausten ykkönen.

Soini: Perussuomalaiset on nyt erilainen puolue

Populismi-kirjansa tiedotustilaisuudessa Soini sanoi, että hän on jäävi arvioimaan Jussi Halla-ahon toimintaa perussuomalaisten johdossa.

– En auta vanhoja puolueita enkä mediaa. Puolue on hieman erilainen ja menee eri suuntaan, mutta perustin niin hyvän puolueen yhdessä Raimo Vistbackan ja Urpo Leppäsen kanssa, että kyllä sitä Halla-ahokin pystyy johtamaan, Soini huomautti.

Soini johti Suomen maaseudun puolueen, SMP:n, raunioille syntyneitä perussuomalaisia kaksikymmentä vuotta. Kansanedustajana hän toimi vuosina 2003–09 ja 2011–19. Eduskuntakausien välissä Soini teki loikan Euroopan parlamentissa vuosina 2009–11.

Sanna Marinin (sd.) viiden puolueen hallitus on Soinin mielestä huonompi kuin Juha Sipilän hallitus, jossa Soini oli itsekin mukana.

– En pidä nykyhallituksesta, eikä pidä kansakaan, Soini totesi.

Sinisten epäonnistumista ja omaa rooliaan siinä Soini ei lähde arvioimaan.

– Noin elin, noin tein ja selvisin siitä. Toiset sitten jatkaa, Soini kertoi ja korosti käyneensä ripillä, ja vanhat synnit jäivät sinne.

– Politiikan rytmi on nyt paljon nopeampi. Hallituksessa voit menettää kannatuksen, mutta jos korjaat linjaasi, niin se tulee oppositiossa nopeasti takaisin. Mutta se temppu, miten kannatuksen voi hallituksessa säilyttää, niin katsokaa Puolaa, Soini neuvoo.

Vuoden 2024 presidentinvaaleista tulee taitekohta

Soinin mukaan seuravat mielenkiintoiset vaalit ovat vuonna 2024, kun suomalaiset valitsevat uuden presidentin. Soini myhäili, että presidentinvaaliin puolueet tarvitsevat hyviä ehdokkaita.

Omaa ehdokkuuttaan Soini vielä pyörittelee, mutta sanoo, että aina kannattaa kysyä.

– Ei sitä kukaan tiedä. Olen kaksi kertaa ollut ehdokkaana ja voi olla, että en olekaan ehdokkaana vuoden 2024 vaaleissa, mutta sen sanon isolla vaistollani, että seuraava suuri suomalainen yhteiskunnallinen keskustelu käydään presidentinvaaleissa, koska Suomi on ihan eri tilanteessa Sauli Niinistön jälkeen, Soini ennusti Ylen Politiikka-radion haastattelussa.

Soini lupasi kirjoittaa joskus muistelmat ulkoministerivuosistaan, jolloin tapahtui Soinin mukaan "paljon mielenkiintoisia asioita".

Mikä on populismin tulevaisuus?

Populismista jo aiemminkin kirjoittanut Soini on koonnut kokemuksensa uuteen Populismi-kirjaan, jonka kustantaja Pole-Kuntatieto Oy julkaisee Polemia-sarjassaan.

Kustantajan kirjaesittelyssä todetaan, että populismi on globaali ilmiö, ja joidenkin arvioiden mukaan 2,5 miljardia ihmistä elää valtioissa, joissa on jollain tavoin populistinen johto.

– Mistä populismi syntyy? Mistä se saa voimansa? Mitä yhteistä on populistijohtajilla Trumpista, Johnsoniin tai Orbaniin? Entä populismin tulevaisuus Suomessa ja maailmalla? Kirjassaan Soini avaa populismin syntyä, olemusta ja ilmenemispuolia kokemuksen ja tuntemuksen omaavana asiantuntijana, kokijana ja tekijänä, kustantaja mainostaa uutta kirjaa.

Lue myös:

“Timo Soini voitti, voitti ja voitti. Ja hävisi kaiken” – Pieneen pinssiin tiivistyy uskomaton poliittinen ura

Suosittelemme sinulle