Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Lentävä lääkäri kohtaa työssään sekä syntymän että kuoleman – ja tarvitsee turvaksi luotiliivit

Kopterilääkäri Kosti Koivisto-Kokko lähti Ylen Elossa 24h -sarjaan pomon jämäkän ystävällisestä toiveesta.

Mies poseeraa lääkärihelikopterin edessä.
Kosti Koivisto-Kokko on yksi Elossa 24h-sarjan uusista päähenkilöistä neljännellä tuotantokaudella. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle
Jouni Koutonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ensihoitolääkäri Kosti Koivisto-Kokko joutuu tosipaikkaan heti sunnuntaina, kun Venla-palkitun Elossa 24h -sarjan uusi kausi alkaa Ylen kanavilla. Sarjassa seurataan jälleen auttajien arkea 14 kaupungissa eri puolilla Suomea.

Turun lääkärihelikopteri saa hälytyksen auttamaan miestä, joka on yrittänyt hirttäytyä.

– Hän sanoi, ettei tosimielellä yrittänyt tappaa itseään, mutta kyllä siinä oli tosi kyseessä. Onneksi päättyi hyvin, ja hän antoi itse luvan, että tarinan saa esittää televisiossa, kertoo Koivisto-Kokko.

Itsemurhatehtävät ovat Kosti Koivisto-Kokon mukaan valitettavan arkisia. Usein niiden taustalla on avunhuuto tulla huomatuksi. Apua ja tukea sunnuntain jaksossa nähtävälle miehelle löytyy Turun yliopistollisesta keskussairaalasta.

Kuolema koskettaa omaisten kautta

Läheskään aina pelastustehtävät eivät pääty onnellisesti.

Mies astuu ulos lääkärihelikopterista.
Omaisten suru koskettaa Kosti Koivisto-Kokkoa kun autettavan hyväksi ei ole mitään tehtävissä. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Haastattelupäivän aamuna Kosti Koivisto-Kokko on jo käynyt elvytystehtävissä Paraisilla. FinnHEMS:in tukikohtaan Turun lentokentän kupeessa jouduttiin tällä kertaa palaamaan raskain sydämin.

– Kyllä kuolemantapaukset aina päähän jäävät. Ne koskettavat ehkä enemmän omaisten kautta, omaisten suru jää mietityttämään.

Koivisto-Kokko pyrkii aina juttelemaan omaisten kanssa menetyksen jälkeen. He usein syyllistävät itseään turhaan.

– Mitä olisi pitänyt tehdä, olisiko jotain voinut tehdä toisin? Pelkään aina, että ne kysymykset jäävät omaisten päähän pyörimään. Yritän korostaa, että kaikki on tehty mitä voidaan.

Synnytykset kaivattua vastapainoa

Onneksi auttajien arkeen mahtuu iloisiakin hetkiä. Niihin kuuluu ehdottomasti synnytyksissä avustaminen.

Usein tehtäviin lähdetään Rajavartiolaitoksen helikopterilla, johon synnyttäjä ja hänen hoitajansa mahtuvat ahdasta ensihoitokopteria paremmin.

Yhtään kopterivauvaa ei kuitenkaan ole syntynyt – ainakaan vielä.

– Kysyin yhdeltä äidiltä, haluaako hän olla ensimmäinen, mutta hän vaati nopeaa laskeutumista, naurahtaa Kosti Koivisto-Kokko.

Mies istuu lääkärihelikopterissa.
Synnytyksiin FinnHEMS:in helikopteri on liian ahdas, mutta raavas mies Kosti Koivisto-Kokon tavoin mahtuu hyvin kyytiin. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Eräs mieleenpainuva synnytyskeikka sattui vuosia sitten Oulussa. Mies harmittelee, että unohti tohinassa viettävänsä itsekin syntymäpäivää.

– Olisin tietenkin pyytänyt nimeämään vauvan itseni mukaan. Ei varmaan olisi onnistunut, saa Koivisto-Kokko sanottua ennen kuin pokka pettää.

Luotiliivit kuuluvat vakiovarustukseen

Turun lääkärihelikopteri saa 7–8 hälytystä päivittäin, mutta kaikkia ei hoideta kopterilla. Jos tehtävä on lähellä, hätiin mennään autolla.

Toisinaan huono sää voi estää lentämisen, mutta Kosti Koivisto-Kokon mukaan helikopteri selviää yllättävänkin kovassa kelissä.

– Tässä on oma viehätyksensä kun vähän pompottaa ja hyppelehtii. Kaikki eivät aina tykkää, mutta minä tykkään.

Kosti Koivisto-Kokon normaali päivystysvuoro on 24 tuntia, aamukahdeksasta seuraavaan aamuun.

Mies poseeraa lääkärihelikopterin edessä.
Apu annetaan paikan päällä. Pienellä kopterilla tehdään harvoin potilaskuljetuksia, kertoo Kosti Koivisto-Kokko. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Hälytyksen tullen aikaa ei ole vitkasteluun. Tavoitteena on olla liikkeellä neljässä minuutissa, ja siihen myös päästään melko hyvin.

– Tätä on treenattu sen verran, että meillä on kaikki valmiina. Vaatteet ovat rivissä, kyllä siitä keskiyölläkin pääsee aika nopeasti liikkeelle.

Varustukseen kuuluvat myös luotiliivit. Väkivallan uhka on valitettavan yleinen alalla, ja se on viime vuosina lisääntynyt.

Vaaran voi aiheuttaa esimerkiksi kohtauksen saanut sekava potilas tai vahingoittamisaikeissa oleva huumeidenkäyttäjä.

– Kaikilla yksiköillä on luotiliivit mukana. Tämä on sellainen työ, että jos näet jonkun olevan hädässä, usein tunne voittaa järjen ja sinne mennään auttamaan.

Kosti Koivisto-Kokko hymähtää olevansa itse sen verran raamikas, ettei ole väkivaltaa kohdannut. Häntäkin on kuitenkin uhkailtu niin ampuma- kuin teräaseillakin.

Kannustavaa päänaukomista työkavereilta jo ennakkoon

Kymmenkunta vuotta ensihoitolääkärinä työskennellyt Kosti Koivisto-Kokko aloitti uransa Australiasta. Tutuiksi ovat tulleet myös Uusi-Seelanti ja Britannia.

Suomessa hän on Turun ohella työskennellyt Oulussa. Koivisto-Kokko kehuu suomalaisten ensihoitajien olevan hyvin koulutettuja, kokemuksen mukaan muualla peruskoulutuksen taso vaihtelee enemmän.

Mies poseeraa lääkärihelikopterin edessä.
Omat minä-käsitykset ovat vähän komeampia ja parempia kuin miltä oikeasti kuvaruudulla näyttää, kommentoi Kosti Koivisto-Kokko nähtyään ennakkoon tv-sarjan avausjakson. Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Elossa 24h -sarjaan hän lähti, jotta Turun lääkärihelikopterin työ tulisi tutuksi katsojille. Aiemmin sarjassa on nähty muiden FinnHEMS-yksiköiden toimintaa, Turunkin lyhyesti.

Varsinaista poltetta julkimoksi Kosti Koivisto-Kokko ei myönnä.

– Sanotaan näin, että esimies esitti ystävällisesti, että voisin mennä siihen. Minä en sitten kieltäytynyt, se on ehkä lähempänä totuutta.

Kuvaukset sujuivat kivuttomammin kuin hän ennakkoon arveli. Kuvausryhmästäkin löytyi kokemusta ensihoitotyöstä, joten oli selvää, kuinka homma toimii.

– He osasivat pysyä poissa tieltämme, kauniisti sanottuna. Joskus mikrofoni unohtui päälle, että piti jälkeenpäin pyydellä anteeksi sanojaan, hymyilee Kosti Koivisto-Kokko.

Kollegat ovat jo ehtineet antaa välitöntä palautetta tv-tähteydestä, vaikka ensimmäistäkään jaksoa ei ole vielä nähty. Henki toki on ollut ystävällisen kettuileva.

– Päätä on auottu. Tähteys ei pääse kovin korkealle nousemaan omassa päässä, välittömästi palautetaan maan pinnalle, naurahtaa Kosti Koivisto-Kokko.

Elossa 24h uudet jaksot nähdään Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 12.-19.1.

Lue lisää:

Elossa 24h: Syntymästä kuolemaan - uusia tosielämän sairaalatarinoita

Elossa 24h Yle Areenassa

Hoitoalan työntekijät otettuja presidentin uudenvuodenpuheesta – sairaanhoitaja: "Hoitajan ei kuulu pohtia, tuleeko hän työvuorosta elävänä kotiin"

"Juoksi keittiöön ja nappasi leipäveitsen käteen" – vartijat joutuvat yhä useammin turvaamaan kotihoidon työntekijöiden kotikäyntejä

Suosittelemme