Hyppää sisältöön

Kaksi isoa maastopaloa yhdistyi megapaloksi Australiassa – "Tästä tulee pitkä yö"

Kuuma ilma, kuiva maasto ja paikoin erittäin kovana puhaltava tuuli luovat otolliset olosuhteet palojen leviämiselle.

Paksu savupilvi kohosi perjantaina paloalueelta Uudessa Etelä-Walesissa. Kuva: Dan Himbrechts / EPA
Jussi Nurminen

Jo kuukausia roihunneet metsäpalot jatkuvat tuhoisina eri puolilla Australiaa. Uuden Etelä-Walesin ja Victorian osavaltioiden raja-alueella kaksi suurta maastopaloa on nyt yhdistynyt ja muodostaa 6 000 neliökilometrin laajuisen megapalon.

Alue on siis noin kaksi kolmasosaa Uudenmaan maakunnasta tai hieman suurempi kuin Sallan kunta.

Jättimäinen palo riehuu Snowy Mountainsin alueella, uutisoi The Sydney Morning Herald -lehti (siirryt toiseen palveluun). Australian yleisradioyhtiön ABC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) kyseessä on jo toinen megapalo Uuden Etelä-Walesin osavaltion alueella.

Sammutuslentokone työssään Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa perjantaina 10. tammikuuta. Kuva: Dan Himbrechts / EPA

Pelkästään Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa roihuaa lähes 150 maastopaloa, joita on sammuttamassa 2 500 palomiestä. Uusia pieniä paloja on syttynyt salamaniskuista.

– Tästä tulee pitkä yö joillekin yhteisöille, Uuden Etelä-Walesin osavaltion pääministeri Gladys Berejiklian varoitti perjantaina paloalueen asukkaita.

Maastopalot raivoavat muun muassa Kangaroo Islandilla. Kuva, joka on otettu 9. tammikuuta, on Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan julkaisema. Kuva: Nasa / EPA

Palotilanne on vakava myös Victorian osavaltion itäosissa ja Etelä-Australian rannikolla sijaitsevalla Kangaroo Islandilla, joissa ihmiset pakenevat leviäviä maastopaloja.

Kuuma ilma, kuiva maasto ja paikoin erittäin kovana puhaltava tuuli luovat otolliset olosuhteet palojen leviämiselle. Paikoin lämpötila on ylittänyt 40 celsiusasteen rajan ja tuuli on ollut puuskissa 25 metriä sekunnissa.

Kymmenet tuhannet ihmiset osoittivat Australiassa perjantaina mieltään maan hallitusta vastaan ja vaativat pääministeri Scott Morrisonin eroa. Mielenosoittajien mielestä hallitus ei ole reagoinut ilmastonmuutokseen.

Syyskuussa alkaneet maastopalot ovat polttaneet jo noin 11 miljoonan hehtaarin laajuisen eli lähes Bulgarian kokoisen alueen, suhteuttaa The Economist -lehti (siirryt toiseen palveluun). Paloissa on kuollut jo ainakin 26 ihmistä.

Uutista muokattu 10.1. kello 21.18: Megapalon kokoluokan vertailukohdaksi vaihdettu Lontoon sijasta Uudenmaan maakunta ja Sallan kunta.

Lisää aiheesta:

Australiassa kuuma, kuiva ja tuulinen päivä lietsoo maastopaloja – Victoriassa on annettu useita evakuoitumiskäskyjä

Toimittajalta: Maa palaa, mutta päästöhirmu Australia neuvottelee uusia kaivos- ja öljysopimuksia – ilmastotoimia vaativien tyrmistys kasvaa

Australiassa annettiin uusia evakuointikehotuksia – Lämpöaallon paluu ruokkii jälleen maastopaloja

Suosittelemme sinulle