Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

Selvä enemmistö suomalaisista ei hyväksy korruptiota – runsas neljännes hyväksyy

Naisista rahan tai lahjan tarjoamisen tuomitsee useampi kuin miehistä. Nuorilla on väljempi moraali kuin iäkkäillä.

seteleitä
Viidesosa suomalaisista voisi ajatella tarjoavansa rahaa tai lahjan jossain tilanteessa. Kuva: Yle
STT
Avaa Yle-sovelluksessa

Selvä enemmistö suomalaista ei hyväksy korruptiota missään tilanteessa omalla kohdallaan. Asia käy ilmi tuoreesta kyselytutkimuksesta.

Noin kaksi kolmasosaa suomalaisista ei hyväksy omalla kohdallaan kotimaassa tai ulkomailla sitä, että tarjoaisi virkamiehelle rahaa, lahjaa tai vastapalvelusta selviytyäkseen hankalasta tilanteesta.

Enemmän kuin neljännes tohtisi luvata jonkinlaista vastapalvelusta seuraamuksen välttämiseksi tai saadakseen itselleen suotuisan päätöksen. Viidesosa voisi ajatella tarjoavansa rahaa tai lahjan jossain tilanteessa.

Nuoret ovat ymmärtäväisempiä rahan tarjoamiseen viranomaiselle kuin eläkeikäiset. Naisista rahan tai lahjan tarjoamisen tuomitsee suurempi osa kuin miehistä.

Akateemisen tutkinnon suorittaneista kuudesosa hyväksyy rahan tarjoamisen ainakin joskus. Vähemmän koulutetuista, eli korkeintaan ammattitutkinnon suorittaneista, neljännes antaisi luvan tyrkyttää viranhaltijalle rahaa jossakin kiusallisessa tilanteessa.

Vihreiden tukijat ymmärtäväisimpiä lahjonnalle

Enemmistö kaikkien puolueiden kannattajista tuomitsee rahan, lahjan tai vastapalveluksen tarjoamisen viranomaiselle kaikissa olosuhteissa.

Ymmärtäväisimpiä lahjonnalle ovat vihreiden kannattajat. Vihreiden tukijoista neljännes ilmoittaa, että rahan tarjoaminen on joskus hyväksyttävää, ja reilu kolmannes on ymmärtäväinen vastapalvelukselle.

Keskimäärää enemmän korruption tuomitsevia mielipiteitä on puolestaan vasemmistoliiton, keskustan ja kokoomuksen kannattajissa.

Kunnallisalan kehittämissäätiön teettämän tutkimuksen toteutti Kantar TNS. Tutkimusaineisto koottiin Gallup Kanavalla joulukuun alussa 2019. Haastateltuja oli noin 1 100. Vastaajat edustavat Manner-Suomen 18–79-vuotiasta väestöä. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä molempiin suuntiin.

Suosittelemme