Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 3 vuotta vanha

VAR painoi jälleen yhden Valioliiga-seuran leuat rintaan – "Näyttää siltä, ettei kukaan pidä tuosta säännöstä"

West Ham oli kiinni tasapelipisteessä lisäajalla Sheffield Unitedin vieraana. Sitten videotarkastus puuttui peliin. (Viasatin kuvaa)

West Hamin maali hylätään
Jaakko Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapallon Englannin Valioliigassa on ehditty pelata 22. kierrosta vasta yksi ottelu, mutta puheenaiheeksi on jo ehtinyt nousta videotuomarijärjestelmä eli VAR.

Perjantain pelissä sarjan pohjamutiin vajonnut West Ham näytti jo taistelleen 1–1-tasoituksen Sheffield Unitedin vieraana lisäajalla. Declan Rice rynnisti syvyydestä Robert Snodgrassin jatkamaan palloon, seisautti pelin noin 25 metriin ja syötti Snodgrassin tekopaikkaan.

Hyökkääjä onnistui täräyttämään pallon etukulmasta ohi Dean Hendersonin Sheffieldin maalilla.

Maalijuhla sekoitti pelaajat, manageriksi hiljattain pestatun David Moyesin ja vieraskannattajat. Lontoolaisseuran kausi on ollut vaikea: se on madellut sarjataulukon alapuoliskolla, vaikka joukkueen nähtiin ennakkoon kisaavan jopa viimeisistä europaikoista.

Moyesin pestaamisen jälkeen seura oli ottanut kaksi voittoa ja tasapelin. Kovakuntoisen Sheffieldin vieraana olisi ollut tärkeää jatkoa pisteputkelle.

Snodgrassin osumaan johtanut tilanne otettiin kuitenkin videotarkastukseen. VAR-huoneessa syynättiin, ottiko Rice juoksussaan pallon kädellään mukaan. Kesäkuussa jalkapallon kansainvälinen sääntöelin IFAB vahvisti, että käsivirhe maalinteossa tai maalipaikan luomisessa johtaa maalin hylkäämiseen.

Videotarkastuksen jälkeen Ricen katsottiin syyllistyneen käsivirheeseen ja Snodgrassin osuma hylättiin. Näin Oliver McBurnien 1-0-maali jäi ottelun voittomaaliksi.

– Minusta se oli maali. Näyttää siltä, ettei kukaan pidä tuosta säännöstä, West Ham manageri Moyes totesi Guardianin mukaan.

Lisäksi "Hammersin" kolme kuukautta sivussa ollut ykkösvahti Lukas Fabianski loukkaantui ottelussa annettuaan maalipotkun. Ilmeisesti edellinen vamma uusiutui tilanteessa.

Voitolla Sheffield ponnisti Valioliigan sarjataulukossa viidenneksi. West Ham on 16. sijalla ja saattaa viikonlopun pelien jälkeen olla kolmen viimeisen joukossa eli putoajan paikalla.

Lue myös:

Suomalainen huipputuomari ihmettelee Valioliigan erikoista VAR-käytäntöä: "Ei se ihan toimi niin"

Kiistelty VAR vei viisi maalia ja varasti huomion Valioliigan kierroksella – entinen Huuhkajien luotsi murahti: "Olen yhä tarpeeksi typerä"

VAR-järjestelmä saatiin Valioliigaan, mutta nyt sitä arvostellaan rajusti – "Videotuomarointi ei poista sitä, että tilanteet ovat hyvinkin tulkinnanvaraisia myös jatkossa"

Suosittelemme sinulle