Hyppää sisältöön

Vuoden autourheilijaksi valittu Valtteri Bottas vihjaili salaperäisesti tulevaisuudesta: "Mercedes on hyvä tiimi, mutta muitakin vaihtoehtoja voi olla"

Formulakuski Valtteri Bottas valittiin AKK:n Vuoden autourheilijaksi tänään Lahdessa Mestareiden illassa.

Valtteri Bottas on Vuoden autourheilija. Kuva: Emilia Korpela / Yle

Joulukuun alussa päättyneen formula 1 -kauden kuljettajien kakkoseksi taistellut Valtteri Bottas on valittu Suomessa Vuoden autourheilijaksi. Valinnan tekee suomalaisen autourheilun kattojärjestö AKK-Motorsport ry.

– Totta kai hyvältä tuntuu, Bottas kertoi hymyssä suin Ylelle Lahden Messukeskukselta Mestareiden ilta -palkintogaalasta.

Bottas arvostaa valintaansa korkealle.

– Suomessa on moottoriurheilussa niin älyttömän kova taso, että valinta merkkaa minulle paljon. Toivottavasti pystyn antamaan esimerkkiä nuoremmille.

Bottas muisteli, että on junioriaikoina pokannut AKK:lta pienempiä palkintoja. Silloin hän on ihaillen katsellut ylöspäin aiempia tittelin saaneita.

– On tavallaan jopa vähän hullua ajatella, että itse pokkailee nyt noita, kuski iloitsi.

Ensimmäinen kisa oli Lahdessa 1996

Nastolasta kotoisin oleva Bottas on aiemmin kertonut, ettei koe itseään lahtelaiseksi, vaikka Nastola on kuskin nuoruusvuosien jälkeen liitetty Lahteen. Palkintogaalakaupungista Bottaksella on silti vain hyvää sanottavaa.

– Näillä suunnilla olen kasvanut ja ensimmäinen kilpailu, minkä ajoin 1996 kartingissa, oli Lahdessa. Minulla on paljon, paljon hyviä muistoja täältä, hän muisteli.

Kuski iloitsikin päästessään aikataulujensa puitteissa noutamaan arvostamansa pystin itse. Samalla hän uppotui kehumaan kotiseutuaan enemmänkin. Kiitosta saivat niin puhdas luonto ja järvet kuin rakkaat läheiset. Aivan kaikkea Bottas ei kuitenkaan menneisyydestä halunnut avata.

– Kyllähän sitä villinä pikkupoikana tuli täällä kaikenlaista tehtyä, mutta en viitsi mitään sen tarkempaa kertoa, Bottas naurahti, kun häneltä kysyttiin, tuliko lapsena tehtyä tuhmuuksia.

Viime kausi oli kehityksen vuosi

Ennen formula ykkösten kauden 2020 alkua Bottas onkin nautiskellut lomailusta, mutta hiljalleen katse siirtyy taas autourheiluun. Lämmittelynä Bottas ajaa Tunturirallia ensi viikolla. Myös toissakauden jälkeinen talvitauko oli tärkeä. Silloin kauden 2018 päätteeksi Bottas sijoittui kuskien mestaruustaistossa viidenneksi.

– 2018 oli tosiaan vähän vaikeampi vuosi. Edellistalvena tuli opittua, mikä valmistautuminen minulle toimii. Ja totta kai tekemistä koittaa sen mukaan muokata, Bottas kertoi.

Kauden 2019 päätteeksi Bottas sijoittui kuskien mestaruustaistossa toiseksi Mercedes-tallikaveri Lewis Hamiltonin taakse. Nastolalainen oli kauden alussa tosissaan taistelemassa myös mestaruudesta.

– 2019 oli todella hyvä kehityksen vuosi ja siitä jäi paljon positiivista. Nyt lähden ihan uudella energialla tähän kauteen ja odotan oikeasti innolla, että pääsen ajamaan. Siistiä, että kausi alkaa kohta, Bottas hymyili.

Tulevaisuus saattaa olla jossain muualla?

Ensi kaudella formula ykkösissä kisataan ennätykselliset 22 kilpailua. Koska itse kisakausi ei pitene, tarkoittaa kisojen lisääntyminen, että kalenteri tiivistyy.

– Pitää vain pitää huoli, että pystyy välillä lepäämään ja ottamaan iisisti. Ja tehdä myös muita juttuja kuin pelkkää formulaa. On tärkeää, että saa pidettyä pääkopan freesinä ja energiat korkealla, Bottas kertoi eväitään kisakaudesta selviämiseen.

Myös intoa tuntuu riittävän ennätyksellisen paljon. Bottas kertoo, että pystyy taistelemaan tallikaveriaan ja muita kuskeja vastaan.

– Olen pystynyt olemaan tiimikaveria edellä ja päihittänyt kenet tahansa. On vain tasaisuudesta kiinni, että pystyy olemaan omalla parhaalla tasollaan jokaisena kisaviikonloppuna. Se, miten sen löytää, on sitten se vaikein juttu, Bottas sanoi.

Bottaksen sopimus Mercedeksellä kattaa ensi kauden. Tulevaisuutta Bottas ei myönnä ajattelevansa, mutta on silti salaperäinen.

– Tiimi ainakin arvostaa minua. Jos nyt pitäisi päättää tulevaisuudesta, niin Mercedes on tietenkin hyvä tiimi, mutta muitakin vaihtoehtoja voi olla. En voi sanoa vielä mitään vaihtoehtoa, ollaan vielä vähän liian aikaisessa vaiheessa. Sen näkee sitten, Bottas virnisti.

Lue myös:

Asiantuntija odottaa Bottakselta lisää kovuutta, Räikköselle kausi oli kärsivällistä oppimista – mistä päättynyt F1-vuosi muistetaan ja mitä ensi kaudesta voi odottaa?

Valtteri Bottas ajoi Ranskassa uransa ensimmäiseen rallivoittoon

Ferrari ja Leclerc pitkään jatkosopimukseen – "Kulunut kausi on ollut minulle unelmavuosi"

Suosittelemme sinulle