Hyppää sisältöön

Kokenut sammuttaja kuoli Australiassa – Nyt pääministeri haluaa tutkia viranomaistoiminnan surullisenkuuluisissa paloissa

Kritiikkiä osakseen saanut Morrison on luvannut rahaa paloista kärsivissä yhteisöissä tehtävään mielenterveystyöhön.

Sydneyn oopperatalon seinään oli heijastettu maastopaloja sammuttaneiden palomiesten kuvia ja kiitoksia lauantaina 11. tammikuuta. Kuva: Paul Braven / EPA

Australian pääministeri Scott Morrison haluaa laajan selvityksen siitä, miten viranomaiset ovat toimineet maassa jo kuukausia roihunneiden maastopalojen yhteydessä.

Morrison on ehdottanut, että selvitystyötä tekemään perustetaan erillinen komitea.

– Mielestäni se on tarpeellista, ja aion viedä ehdotuksen hallituksessa läpi, Morrison sanoi Australian yleisradioyhtiö ABC:n (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa sunnuntaina.

Morrison kertoi aikeistaan sen jälkeen, kun sammutustöihin osallistunut palopelastaja kuoli Victorian osavaltiossa. Australialaismedioiden (siirryt toiseen palveluun)mukaan kokeneen 60-vuotiaan palomiehen päälle kaatui puu.

Kyseessä on jo toinen Victorian osavaltiossa palojen yhteydessä kuollut sammuttaja. Lisäksi kaksi vapaaehtoista palopelastajaa kuoli Uudessa Etelä-Walesissa joulukuussa.

Morrisonin mukaan nyt on keskusteltava myös siitä, miten liittovaltio voi avustaa osavaltioita katastrofeissa. Esimerkiksi pelastus- ja palolaitosten resurssipuute on ollut merkittävä puheenaihe palojen yhteydessä. Pääministeri lähetti tammikuussa 3 000 maan puolustusvoimien reserviläistä auttamaan sammutustöissä.

Lisärahoitus psykologiseen apuun

Tuhoisat palot ovat jo pitkään kiristäneet Australian poliittista ilmapiiriä. Morrisonia on kritisoitu riittämättömistä ilmastotoimista ja hitaasta toiminnasta maastopalojen sammuttamiseksi.

Ilmasto nousi puheenaiheeksi myös ABC:n haastattelussa. Pääministeriltä kysyttiin, onko Australia muuttamassa ilmastopolitiikkaansa. Morrison sanoi, että hallitus jatkaa politiikan kehittämistä, jotta Australia täyttää päästötavoitteensa.

Morrison kiisti kritiikin, jonka mukaan hänen hallituksensa ei olisi tehnyt tarpeeksi ennen maastopalojen alkua. Morrison myönsi kuitenkin, että hän olisi voinut tehdä palojen yhteydessä jotain toisin.

Pääministeri viittasi taannoisiin paloaluevierailuihinsa, joiden yhteydessä Morrison muun muassa kätteli paikallista naista väkisin ja sai osakseen buuausta. Morrison totesi ABC:lle, että tilanne paloista kärsineissä yhteisöissä on jännittynyt ja jatkossa vierailut niihin pitää suunnitella paremmin.

Nyt Morrison on luvannut lisärahoituksen maastopaloista toipumiseen. Tarkoituksena on tarjota paloista kärsineisiin yhteisöihin mielenterveyteen liittyvää apua ja neuvontaa. Avustussumma on 76 miljoonaa Australian dollaria (47 miljoonaa euroa).

Australian palo roihuaa alueella, joka vastaa noin kahta kolmasosaa Uudenmaan maakunnasta. Paloissa on kuollut ainakin 28 ihmistä. Lisäksi palot ovat tuhonneet ainakin 2 000 kotia, joista yli tuhat on tuhoutunut tammikuun alun aikana, kertoo Uuden Etelä-Walesin pelastuspalvelu Twitterissä.

Viikonlopun aikana sääolosuhteet ovat olleet viileämpiä, mikä on tuonut hieman helpotusta paloalueille. Viranomaiset ovat kuitenkin muistuttaneet, että paloja ruokkivaa kuumaa säätä ja tuulia on todennäköisesti odotettavissa tulevinakin päivinä.

Lisää aiheesta:

Kaksi isoa maastopaloa yhdistyi megapaloksi Australiassa – "Tästä tulee pitkä yö"

Australiassa otetut kuvat näyttävät maailmanlopulta: Sampsa Kallisen ikkunasta näkyy vain palojen punaiseksi värjäämä taivas

Suosittelemme sinulle